Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Velegreben Macesnovec-Dimniki-Žaga-Luknja peč-Rjavina

Print
JusAvgustin3. 07. 2011 21:51:26
Dons sva z Matejem splezala enega izmed slovenskih velegrebenov(po Prletu) Najin dan se je začel ob 5h v Kotu, od tam sva se povzpela po Jakijevi poti do studenca. Tam pri studencu sva zavila levo na neoznačeno pot do Macesnovca. (Macesnovec je krasen razglednik!) Se splača potrudit ter it gor! Skratka, od macesnovca sva se spustila do sedla(1773m) med Dimniki(2104m) in Macesnovcem. Tam sva začela plezat. Ubrala sva kar direktno varijanto pristopa na Dimnike in sicer po glavnem razu(do IV). Od tam sva prišla na skrotje, ki naju je povedlo do V vrha Dimnikov. Nadaljevala sva do Z vrha in po Žagi do spusta v škrbino. (PP), skozi okno na S stran, od tam po policah in gredinah do naslednje škrbine, kjer sva se spet usmerila na J(Krmsko) stran, saj nama pogled ni bil kaj prida všeč. Podrtija, da jo iščeš. Kmalu sva bila na sedlu Luknja in PP poti. Povzpela sva se do vršne zgradbe LP(le zakaj bi izbrala normalno grapo, če lahko komplicirava...) Po grapi (III) do skrotja, po skrotju in kaminih(II) do vrha. Na vrhu fotka in pičiva naprej. Vedela sva da prehod na Rjavino varujejo 4je stolpi. Povzpela sva se čisto na vsakega izmed njih(kljub obvozom (do IV*). Velegrebena nikakor ni hotelo biti konec, plezala sva že 8ur... Končno Matej nazanani "Še 200m po ravnem!" Srce nama je kar poskočilo! Ves pot in praske ni so bile zaman. Dosegla sva cilj, preplezala sva 1. izmed slovenski velegrebenov, in to brez bivaka! Neverjetno doživetje na vrhu Rjavine, ko sva gledala vse te stolpe in žandarje, ki so nama hoteli preprečit uspeh. Na koncu sva uspela! Skupaj s Pipijem nasmeh Greben je podelan, sestopila sva po plezalni v 2. gubo in od tam v Kot. Od avta do avta sva potrebovala 15ur, a kaj? Nič Zato, k firerju na dva pira in domov lizat rane... nasmeh Neverjeten dan, na neverjetno divjem (vele)grebenu, popolnoma sama... Ali to kaj šteje?
OPOZORILO: plezanje zgornje IV stopnje, izpostavljeno, deloma krušljivo(zelo), nujna uporaba alpinističnih veščin, varovanje sva uporabila samo na štirkah. Na grebenu so postavljeni možici, kolikor jih najdeš, če so stolpi prevelika ovira jih lahko obvoziš, Z obvozi je še vedni ena nujno potrebna IV. Za vas: Matej, Juš, Pipi
(+6)všeč
skrajnik3. 07. 2011 22:21:49
fa**n zakon!

zavidam, priznam! velik nasmeh
všeč
ajda3. 07. 2011 23:12:52
Bogi pujsek, ker mora s takimi "gamsi" po skalah plezatvelik nasmeh drugač je pa fajn pogledat takele slike, vse čestitke. LP
všeč
Jovan Cukut4. 07. 2011 06:34:45
In zakaj naj bi to bilo hvaljenje z alpinističnimi vzponi, kot piše penzionist? Zelo lepo opisan vzpon in opozorilo za vse tiste, ki bi hoteli ponoviti to smer. Iskrene čestitke Mateju in Avgustinu na lepi plezalni turi. Upam, da bo tudi ta v moji ,,malhi''.
(+1)všeč
penzionist4. 07. 2011 07:29:53
Tudi jaz se pridružujem čestitkam za lepo turo.
Jovan, nisem te hotel užaliti, ampak tvoj prispevek je povzročil "Pa nova smer vzpona - zanjo še nisem slišal, pa sem mislil, da sem star planinc. Zanima me, kje se prične vstop v steno..." pa se potem ni za čudit, da se mimgrede kdo zaleze. Juš je vsaj jasno in glasno opozoril, da to ni navadna planinska tura. To je pač le forum, kjer je 3/4 prispevkov v stilu "je še kaka flikca snega kje?", pa je potemtakem morda le smiselno vsaj opozorit na nujnost potrebnega znanja ali pa ustreznega spremstva. Ima pa alpinistična klapa sicer tudi svoje forume, kjer so objavljeni taki in še bolj zahtevni vzponi. Tam pa tega logično ni potrebno poudarjat.
všeč
JusAvgustin4. 07. 2011 15:47:06
Še mogoče samo slika dostopa na dimnike(najbolje jo je udariti kar naravnost po razu, saj je iskanje prehodov levo ali desno nesmiselno, zaradi strmih trav pa predvsem smrtno nevarno)za potencialne zanamce. Varovala sva se na frendih, rušju ter macesnih. stena do dimnikov je dolga približno 3 raztežaje, skala je ponekod drobljiva z enim začinjenim detajlom vmes. Na dimnikih se greben šele zares začne, skala je od popolne podrtije do super kompaktne, iščeš prehode med žandarji in stolpi. Skoz gor, dol, gor, dol. Vmes je en spust po vrvi(klin) in malo siten kamin iz škrbine(klin IV). Ostalo sva plezala nenavezana, pod vrhom zadnjega stolpa pred Rjavino so smotane plate in ogromna naložena luska, ki se je je potrebno izognit. Super plezarija, čeprav se na LP vprašaš: "Kaj za vraga delam tukaj?!" Luknja peč je pa zgodba zase... Naloženo, podrto, izpostavljeno, da je veselje... Sicer smo pa uživali, kot norci, predvsem v kompaktni steni SV raza Rjavine! Greben je dolg, brez vode, skrajno zahtevno do zelo zahtevno brezpotje. Časovnica od 6 do 10 ur(od macesnovca do Rjavine) Midva sva plezala 8ur, s tem da sva se držala rezi kolikor se je le dalo! "Prle" v s svoji knjigi Grebeni slovenskih gora omenja možnost bivaka... Sicer pa naj citiram: "Nekaj plezalcev ga uvršča med slovenske grebenske prvake. Tudi jaz, le da mu prisojam prvenstvo kriterijev, ki jih išče vsak čuteči in razmišljajoči plezalec. To pa je: velika višinska razlika, velik gorski podvig, velik greben, velika samota, velika nedotaknjenost, lepota grebena, širna obzorja; in še-vse tu gori je samo moje in lastim si tisto, kar je in bo ostalo samo "moj greben".

Od nas treh pa hvala za čestitke in želje.
Potek pristopa na V vrh dimnikov1
(+2)všeč
Gregors4. 07. 2011 16:50:11
Čestitke za trofejo. Malo pred osmo zjutraj sem vaju ujel v objektiv izpod vrha Macesnovca. Bolje se vaju je slišalo kot videlo nasmeh Žal sem imel samo širok objektiv, tko da sta bolj pikici.

Slike na linku:

https://picasaweb.google.com/117193767127893833718/DolinaKotMacesnovecStanicevaKoca3Julij2011?authkey=Gv1sRgCJSjvoK-7qPKHA#

všeč
JusAvgustin4. 07. 2011 16:57:23
haha, hvala za link, meni je pa matej govoril "nasmej se nekdo te zihr slika!" Pa še mahala sva vama iz prvega štanta nasmeh Tudi jaz sem v steni slišal neke glasove pod vrhom macesnovca nasmeh, pa se mi je zdelo, kot da prihajajo bliže. Ko sta pa pristopila na vrh pa se je vajini silhueti videlo od zelo daleč!

Lp nasmeh
všeč
dprapr9. 09. 2012 16:23:50
Kadar se ustavimo pri Aljažu v Mojstrani, se nam pogled najprej usmeri proti Triglavu. Saj nas tudi Aljaž z iztegnjeno roko usmerja tja. Ampak najprej zagledamo veličasten greben, ki se razteza od Macesnovca do Rjavine in še naprej proti Triglavu, šele nato v ozadju prepoznamo našega očaka. Res je lepo posedeti tam in pogledovati na te vršace, še posebej, če je lep dan za nami tam zgoraj.
Včeraj smo se štirje željni poplezavanja odpravili na ta greben. Ker nismo več v rosnih letih (vsi skupaj naberemo 235 let), smo vedeli, da bo tura dolga in naporna.
Začeli smo v Kotu, se povzpeli proti Macesnovcu in na sedlu zavili desno proti Dimnikom. Meni je bilo sicer potem žal, da si nisem vzel časa in se povzpel še na Macesnovec, ampak nič za to. Vedno si je dobro postaviti kakšen dodaten razlog za povratek.
Med macesni in borovci smo se prebili do grebena in po njem na Dimnike. Od tam smo nadaljevali proti oknu pod Luknjo pečjo in strmo navzgor po razčlenjeni, lepi steni do vrha Luknja peči. Izredno lep dostop na Luknjo peč!
Ves čas je greben izredno razgleden, pod nami pa sta levo in desno dolini Kot in Krma.
Z Luknje peči smo se spustili navzdol po krušljivem skrotju (najslabši del ture) in za sedlom malo cikcak vsak po svoje nazaj do grebena. Naprej smo zastavili po desni, dokler nas ni ustavila ostro zasekana škrbina, v katero smo se spustili po vrvi in iz nje po strmi poklini nazaj na lep greben, z zelo dobro skalo. Prekrasnemu grebenu z dobro skalo smo sledili vse do vrha Rjavine in vmes ves čas uživali ob razgledih, ki jih včeraj res ni manjkalo.
Do vrha Rjavine smo porabili dobrih 10 ur, polnih čudovitih vtisov in lepega druženja. Čakal nas je samo še strm sestop v dolino, ki pa so ga popestrili zanimiva zavarovana pot, kozorogi in mrzel studenec, ki je bil še kako dobrodošel.
Dimniki.1
Macesnovec2
Vzpon na Dimnike.3
Lep pogled v Krmo.4
Luknja peč.5
Okno.6
Začetek lepega vzpona na Luknjo peč.7
Lepo poplezavanje.8
Razgled proti Aljažu.9
Lepi prehodi.10
Pogled nazaj na Dimnike in Macesnovec.11
Naprej proti grebenu Rjavine.12
Žaba se je zazrla v nebo in okamenela.13
V dobri skali nas izpostavljenost ne moti.14
Zvečer je dobil še en dodaten razlog za veselje.15
Strmo.16
Gladko.17
Proti vrhu Rjavine.18
Nikoli jih ne zmanjka - če pa jih, pa lahko začnemo znova.19
(+23)všeč
SilvestrO7. 10. 2012 21:07:29
@dprapr,... malo pregledujem ... in šele sedaj vidim , da ste opravili enkratno turo..., ter se sprašujem zakaj do sedaj ni nobene čestitke in pohvale fenomenalnih fotografij zmeden ,...(za ostale vzpone, od Šmarne gore naprej je teh čestitk in pohval za cele strani...zavijanje z očmi)...zato, iskrene čestitke..., drugo leto pa, če me vzamete s sabo bomo imeli skupaj skoraj 300 let...velik nasmehmežikanje
(+2)všeč
katty7. 10. 2012 21:24:01
Jz sicer nisem vešča takih brezpotij, mi je pa ta konec izredno lep in sem ga letos imela možnost kar nekajkrat opazovatinasmeh. Zato vsem članom odprave iskrene čestitkemežikanje. Najbrž ste se gibali v povsem samotnih in muru ter tišine polnih koncihnasmeh. Super reportaža in fotografije. Pa srečno še naprejnasmeh.
(+1)všeč
zvončnica7. 10. 2012 21:41:48
@Silvester, moram se ti zahvaliti, da si nas malce prebudil, @dprapr in družba so res opravili prekrasno turo, bravo, bravo fantje velik nasmehnasmeh
Ni dolgo nazaj, ko sva se s prijateljem ustavila pri Aljaževem hramu,tam je namreč tudi tabla na kateri je narisan prav tale greben, sva razmišljala kako bi šla od Macesnovca, Dimnikov, Luknje peči do Rjavine.
Ja, fantje, še dva bi se vam takoj pridružila, pa bi bilo skupaj 400 let.
Ideja je zelo dobra, po vsej verjetnosti jo bova kmalu, če bo le mogoče, uresničila,srečnovelik nasmeh
(+3)všeč
turbo7. 10. 2012 21:53:06
@katty in @zvončica,

opisana tura je vsekakor tura par excellence nasmeh

Se pa da Dimnike, Luknjo Peč in Rjavino lepo povezati tudi v neprezahtevno enodnevno turo, kjer prave plezarije pravzaprav ni. Samo na Luknjo Peč je potrebno okusiti nekaj drugi stopnji podobnega, pa spodaj v Peklu, kjer zapustiš markirano pot je en malce zahtevnejši skok, z nekaj od snežnih plazov ukrivljenimi klini. Res čudoviti kraji, samota, pridih divjine . . . ležati na Dimnikih, malicati na Luknja Peči in se imenitno vrh Rjavine počutiti, ko gledaš navzdol na prehojeno pot . . . zavijanje z očmi neprecenljivo nasmeh
(+6)všeč
merkur7. 10. 2012 23:09:48
Turbo, markirano pot zapustiš pri PP piki V Gubah (Pekel je precej višje), da so tiste kline v skoku tako gladko ukrivili snežni plazovi pa tudi ne bi dal roke v ogenj. Tura je pa lepa - topogledno pripomb nimam! nasmeh
všeč
turbo8. 10. 2012 05:40:50
@merkur

. . . 2 x imaš prav zadrega

Pravilneje bi bilo, če bi napisal pod Peklom, povsem pravilno pa V Gubah. Res je.

Za kline v skoku pa, priznam, sem pobral od drugih. Sem tako prebral kot od starih kaveljcev slišal, da so kline ukrivili plazovi (torej ne samo sneg, temveč tudi grušč in skalovje). Bi rekel, da bi znalo biti nekaj na temu.

Tura pa je res ena A. In če namesto vzpona na Rjavino narediš tistih nekajkrat nekaj spustov po dvojni vrvi direktno iz sedla Luknja dol, na začetek polic(e) , kjer si zjutraj začel zavijanje z očmi imenitno nasmeh Ali pa, takisto greha vredno, sestopiš preko Temena v Krmo . . .
Ni da ni, tisti kraji so na obeh straneh čudoviti nasmeh
(+2)všeč
dprapr8. 10. 2012 09:32:24
SilvestrO - niso pomembne čestitke in pohvale (eno pa sem dobil preko ZS), ampak, da bi bilo več podobnih tur opisanih na tem forumu. Zdi se mi, da je vedno manj opisanih doživetij z brezpotij. Žal ni posebnega foruma za to tematiko, zato je še najprimernejši forum Hribi.net. Na straneh AO se takšne ture tretirajo kot "šoder" in se posledično opišejo ali pa sploh ne v par stavkih in brez fotografij.
Še vedno menim, da je slabo za forum, če odhajajo takšni, kot je JusAvgustin, ki je prvi opisal to turo. Ne smemo vedno vsega jemati kot hvalisanje o nekem vzponu. Na forumu so ljudje različnih sposobnosti, od začetnikov do izkušenih gornikov in "odcvetelih" alpinistov. Vsi pa smo zaljubljeni v gore in v njihove poti ali brezpoti. In vsi imamo verjetno pravico, da opišemo svoja doživetja in uživamo ob opisih drugih.
@turbo, imaš prav, to turo se da opraviti tudi po lažjem terenu. Ena varijanta bi naj bila tudi ta, da se na Dimnike povzpneš levo od grebena, po pobočju nad Krmo. Zgoraj proti Rjavini pa se tudi lahko izogneš levo od grebena, ampak potem spustiš najlepši del. Mi smo skoraj napravili to napako, pa nas je najstarejši udeleženec ture prepričal, da smo se držali grebena. In ni nam bilo žal!
Ideja, da bi kakšno podobno turo opravili skupaj, je bila podana že lani za greben Mrzle gore. Pa vedno je potem tako, če nekdo ne organizira vsega skupaj, ni iz tega nič. Sam se že dogovarjam z nekaterimi, pa se bomo morda dogovorili v prihodnjem letu za kakšno turo.
Lep pozdrav vsem s Štajerske in hvala v imenu vseh za čestitke!
(+7)všeč
lynx8. 10. 2012 10:52:51
Bravo in super fotke!

Se pa ne morem strinjati z manjkom opisov. Res da te nihče ne sili v branje, ampak vseeno kdaj kakega prebereš in preden ugotoviš, da je vse skupaj en velik spoiler, je že prepozno. Ampak to je že za ločeno temo.
všeč
Keko8. 10. 2012 10:54:36
@dparp
tudi jaz se strinjam s tem, da ste opravili zelo lepo turo. Čeprav se po brezpotjih za enkrat še ne odpravljam, zelo rad prebiram in preglejujem prispevke s teh tur, saj imam v prihodnje tudi sam namen okusiti slast brezpotij in se podati na kakšno podobno turo.
Sicer pa tudi jaz pogrešam prispevke od JusAvgustina, saj so bili zelo zanimivi in unikatni in odkar več njega ni na tem forumu, je na tem področju gratala prava puščoba.
Lep pozdrav in čestitke tudi z moje strani.
(+2)všeč
skrajnik8. 10. 2012 11:16:49
Js sm pa zase ugotovil mi tale populizem gorništva, brezpotij, alpinizma ni všeč. Ker edino kar je pomembno na koncu je doživetje divjine, avantura, mir, samota...

In preveč opisov, vabljenj, govorjenja na okrog, sploh po internetu, vse to počasi rahlo megli...

Zato tudi ne obljavljam več podrobnosti, mogoče, če se mi zdi pomembno, le o razmerah kako besedo...

Kdor RES želi, lahko vse svoje ture, brezpotja, smeri, najde v izbrani literaturi, ki jo je ogromno..

Pa brez zamere, zgolj moja osebna ugotovitev... velik nasmeh
všeč
Keko8. 10. 2012 11:41:44
Literatura se seli na splet in če ti spletna literatura ni všeč, se pač oklepaš tiste na papirju. Sicer pa @skrajnik, imaš kar nekaj zanimivih in lepih objav.
(+1)všeč
dprapr8. 10. 2012 12:24:02
Opisati ali ne opisati - večna dilema, za kaj se odločiti. Ampak postaviti se moramo v kožo začetnika (vsi smo bili enkrat v tem položaju), ki mu je vsak opis, vsaka fotografija dobrodošla. Strinjam se, da obstaja veliko literature, ampak fotografija včasih pove več in v literaturi ni veliko fotografij.
Poznam ljudi, ki želijo vse te izkušnje, poznavanje gora "odnesti s sabo", prav tako nekateri domačini ljubosumno skrivajo določene "poti". Ampak njih še razumem, ker ne želijo navala množic, čeprav mislim, da tudi do tega ne bi prišlo, dokler se poti ne označijo. In na nek način se te potke tudi tako ohranjajo, da kdaj pa kdaj nekdo zaide tja.
Da se tudi brez opisov, ampak traja dlje, včasih je celo bolj zanimivo, pa tudi bolj nevarno za neizkušene!
Moje mnenje je, da se z opisi ne bo tako povečal obisk, da bi bilo ogroženo doživetje divjine, avanture, miru, samote..., kot je zapisal @skrajnik. Še vedno so določena brezpotja, ki nekatera več to niso v pravem pomenu besede, dovolj zahtevna, da ne privabljajo množic.
Večja nevarnost, da nam vzamejo vse to, kar iščemo na brezpotjih, je nadelava novih poti. In ravno obravnavani greben se tu omenja!!!
(+3)všeč
Page:123
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies