Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Jalovec
dprapr     
3.10.2017
Ta debata sicer ne sodi pod Jalovec (naj jo Tadej prestavi na pravo mesto), ampak bom vseeno pokomentiral.
Sem med tistimi, ki se ne strinjajo s takšnim potujčenim, po moje, neustreznim poimenovanjem običajnih zavarovanih poti v gorah, ki so speljane več ali manj po naravnih prehodih na vrhove. Tudi se ne strinjam s tem agresivnim pristopom tistih, ki hodijo po gorah z "modrci", kot bi rekel moj gorenjski kolega. Na vsak način želijo, da smo vsi tako opremljeni in poti tako imenujemo, čeprav zaenkrat, na vso srečo, v visokogorju pri nas ni nobene ferrate v pravem pomenu besede. Kakšna je na Kaninu, mi ni znano.

Dolgo časa je veljalo, da so edine tri ferrate v Julijcih na italijanski strani. Sedaj so pa že kar vse poti ferrate in na vseh bi morali uporabljati SVK. Če tega nimaš, te že postrani gledajo, češ, kaj se pa gre ta. Kaj ni bilo zadnjič rečeno pri košarki, don't bring your name, bring your game?
Sem bil nazadnje kar neprijetno presenečen, ko smo sestopali po Via Amalii, katero so skoraj v celoti opremili z jeklenicami. Že prej je bila na težjih mestih opremljena, vmes pa je dopuščala malo svobode gibanja,kar da poti svoj čar, nič pa ni s tem okrnjena varnost. Vedno bolj opažam, da gre vse v tej smeri, da se že tudi obstoječe poti opremijo tako, da več ni treba ničesar razmišljati, ampak samo še preklapljati vponke od klina do klina. Kakšno je doživljanje gora na takšen način, si ne znam predstavljati.
Je pa "doživljanje" tistih, ki se ukvarjajo s prodajo te opreme, verjetno zelo čustveno.

Marko, prepotentnost gor ali dol, še naprej bomo veseli vsakega tvojega zapisa s ture, še bolj pa slik trenutnih razmer.BT88     
3.10.2017
Naprimer mojemu kolegu iz Trsta je tale info.fajn prišla saj sem mu po sobotnem pogovoru sporočil,da razmere niso ok.Ne razume slovensko zato sem mu posredoval tole sporočilo oz.naj Jalovec se malce pocaka.Marko za tole info se ti Fabio lepo zahvaljuje in plača kavo v Trstu.
lukec_skorec     
3.10.2017
Spoštovani,

če se vrnem k temi o kateri govori ta pogovor (RAZMERE).

V soboto 30.09.2017 iz Kotovega sedla. Že pred obratom na zahodno stran dve omembe vredni snežišči, kjer se gazi čez koleno. Na SZ pa mešanica. Deli gole skale, zaplate napihanega snega čez kolk. Sneg po 11h zeloooo gnil, ni kaj primit (je kr žgalo). Ene dve prečki zelo težavni. Gor-dol iz Kotovega 6 ur.

Do boljših razmer, se na to pot nebi spet podal.

LP,L
mirko123     
12.10.2017
mogoče kdo ve, kakšne so trenutne razmere, kar se snega tiče ?
sonny4     
13.10.2017
@mirko123 Prilagam sliko od daleč, iz 11.10., če ti pomaga. Če sodim po razmerah na severni strani Vevnice, kjer sneg je, je trd, ponekod je tudi ledeno. Vprašanje, kakšno je na južni strani.
Jalovec Jalovec iz Zadnje Ponce, 11.10.1
77blaz     
15.10.2017
Včeraj 14.10. sem naredil krožno pot iz zavetišča pod Špičkom na Jalovec in nazaj. Razmere so letne, derez in cepina se ne potrebuje, obvezna čelada. Snežišče je eno, z južnim snegom in neproblematičnim iztekom. Na poti je precej grušča, varovala so na mestih. Vpisna knjiga je polna.

Kjer sonce ne obsveti snega ta ostane trd, tako da so razmere po drugih pristopih lahko bistveno drugačne.

Fotografij z vrha žal nimam saj sem vetrovko v kateri je bil fotoaparat pustil pri koči.
Jalovec1 Jalovec2 Jalovec3 Jalovec4 Jalovec5 Jalovec6 Jalovec7 Jalovec8 Jalovec9 Jalovec10 Jalovec11 Jalovec12 Jalovec13 Jalovec14 Jalovec15 Jalovec16
MANGRT     
26.5.2018
Današnji Jalovec se je pokazal v vsej svoji lepoti. Za vzpon izberem smer Kotovo sedlo, ki jo prilagodim svoji varianti zimskega pristopa na vrh. Na vrhu se naužijem sončnega vzhoda, povratek pa skozi Ozebnik, ki je dopuščal nevrjetno hiter spust z drčanjem po snegu.
Pot nič kaj posebnega, snega še veliko in temu potrebna primerna oprema.
Jalovec spet sem ga ujel na vrhu1 Jalovec oblaki se že nabirajo2 Jalovec zima ni skoparila3 Jalovec v dolino4 Jalovec neverjetno hitro in ugodno5 Jalovec6 Jalovec7
zlatica     
26.5.2018
Čestitke, krasno MANGRT. nasmeh
maks57     
27.5.2018
Moje spoštovanje in občudovanje, MANGRT! Bravo! Jaz pa že eno leto zbiram korajžo, da ga končno osvojim. Ko bo suh, brez snega, seveda.
zmp2     
1.6.2018
Kje pa poteka zimska varianta iz Kotovega sedla na vrh, a markirana pot pa je še pod snegom, ali je prehodna s cepinom in derezami?
redbull     
1.6.2018
Ce je pod snegom potem je sigurno prehodna z cepinom in derezami. V vsakem primeru je prehodna ,koliksna je pa tezavnost je pa vprasanjemežikanje
sonny4     
12.6.2018
Danes na Jalovcu, iz Zadnje Trente. V načrtu je bila krožna - gor čez Jalovško Škrbino oz. Goličico, dol pa mimo Zavetišča pod Špičkom. Žal mi je prekrižala načrte krajna zev pred vstopom v steno Goličice. Snega je tam še cca 5m, vstop je otežkočen in nisem hotel tvegati. Vendar, nisem se predal. Spustil sem se po železni poti do Jalovškega Ozebnika, gor do vrha in nato na Jalovec. Nazaj grede pa kot načrtovano mimo Velikega Ozebnika in Špička nazaj v dolino. Zimsko opremo sem potreboval v Jalovškem Ozebniku (itak) in pred vstopom v steno Jalovca, drugje kopno oz. nisem potreboval. Pod Špičkom je veliko snežišče, ampak ima iztek, pa tudi tako strmo ni.
Varovala povsod dobra. Super tura, priporočam. Kdaj bo možno kolikor toliko udobno v steno Goličice, pa vprašanje.
Jalovec Šite1 Jalovec V ozadju Bavški Grintavec.2 Jalovec Šite3 Jalovec Goličica4 Jalovec Krajna zev pod Goličico. Slika ne prikaže prav globine.5 Jalovec Jalovški Ozebnik, slikano iz ferate iz Jalovške škrbine.6 Jalovec Jalovški Ozebnik7 Jalovec Jalovški Ozebnik, vrh.8 Jalovec Snežišče pred vstopom v steno Jalovca.9 Jalovec Razen snežišča pred vstopom, pot na Jalovec povsem kopna.10 Jalovec Kopen greben Jalovca.11 Jalovec Goličica, Veliki Ozebnik in greben Jalovca.12 Jalovec Vrh, v ozadju najbrž greben v smeri proti Mangartu?13 Jalovec Mojstrovke, Travnik, Šite.14 Jalovec Zavetišče pod Špičkom.15 Jalovec Zadnja Trenta. Lilo kot iz škafa.16
redbull     
13.6.2018
Dobre, predvsem pa koristne informacije

Srečno
lijaneja     
13.6.2018
Tako se opiše in dokumentira turco. Ne pa dvanajst selfijev.
Hvala, Marko in srečno.
TamaraTP     
13.6.2018
sonny4 hvala; lepo opisana, slikovno prikazana pot, ki prikaže trenutne razmere za obisk teh koncev.
Človek se lažje odloči ob takih zapisih za obisk čudovitih špičk. Kar pogrešala sem že zapise, podobne temu tvojemu (se strinjam tu z lijaneja).

Srečno
sonny4     
13.6.2018
Hvala lepa. Ja, pridejo prav informacije, je pa po drugi strani vecje zadovoljstvo ob osvojenem vrhu, ce je vmes tudi kaksna neznanka. Lahko pa si vsak turo prilagodi in bo kaksen kos neznan.
Najbrz bo kdo zlezel tudi cez krajno zev pod Golicico, tudi meni bi skoraj uspelo, in bomo vedeli se, kako je pot tam.
janez.novak     
13.6.2018
Jaz mislim, da je ta forum predvsem za izmenjavo informacij, polemik pa naj bi bilo čim manj.
redbull     
17.6.2018
Diamant iz Tamarja (17.06.18)

Sneg se prične pod ozebnikom in kolikor zaenkrat izgleda letos ne bo kopen. Pot do vrha je opisal že Marko. Sestopil sem po drugi strani na Kotovo sedlo. Ob tem sem en cepin posodil tujcu, ki še zdaj ne vem kako je prišel čez večje snežišče na vrh. Malo nižje je še eno snežišče, pred spustom na Kotovo sedlo se ga je pa dalo obiti. Brez opreme ta pot še ni prehodna. Pogledal sem še direktno pot na Vevnico z Kotovega, zimo je dobro prestala. Naslednjič , ko bo več volje pa tudi po njej.
Jalovec1 Jalovec v ozebniku2 Jalovec3 Jalovec vrh Kristala4 Jalovec pot proti Kotovem sedlu . Iz vrha gledano prvo snežišče5 Jalovec ob robu do konca in prečenje nekaj metrskega drugega snežišča6 Jalovec tretje snežišče pred spustom na Kotovo sedlo.Lahko se ga obide po desni po kopnem7 Jalovec pot do Mangrta kopna, le kakšne zaplate v senčnih strAneh so še sigurno ostale od MKM dalje8 Jalovec bivak na Kot. sedlu9 Jalovec direktna na Vevnico10 Jalovec od blizu, drugič ko bo več volje11 Jalovec12
TamaraTP     
20.6.2018
redbull, super, hvala!
lijaneja     
22.6.2018
Včeraj je imel Akcija zopet težave, zato sam zapeljem na gorenjsko avtocesto. Začuda prometa nobenega, je pa v Rutah semafor, ker popravljajo cesto. Obetal se je krasen dan, pa tudi vroč, česar se zadnje čase najbolj bojim. Ura je sedem preč, v Domu v Tamarju še drmuckajo, zato se odpravim proti cilju brez načrtovanega čaja. Poleg zaprtosti koče, me kmalu razočara še nekaj dolgo podrtih dreves čez pot, saj ja okrog njih že uhojena stezica. Dereze si navežem pri vhodu v Ozebnik, saj je bilo očitno bolj trdo, kot pri Dejanu v nedeljo. Snega je letos tu zares ogromno in bo sigurno zdržal do drugega, razen na samem izstopu. Na vrhu Ozebnika naletim na prijetnega fantiča in se skupaj odpraviva proti vrhu. Dereze so nujne še do vstopa v steno, potem pa snega do vrha ni več. Žal so se začele nabirati meglice in sem bil z vrha prikrajšan za lepe razglede. Posledično je tudi slik manj. Sestop je bil vroč, čez Ozebnik še vedno s cepinom in derezami, po sestopu iz njega pa se da še vsaj 500 višincev v čevljih lepo drsati.
Jalovec Kristal v jutranji modrini.1 Jalovec Od Kotove špice do Struga.2 Jalovec Greben Rateških Ponc, spredaj Kotovo sedlo.3 Jalovec Škrlatica, Razor in Triglav.4 Jalovec Rob nad Zagačami in bivak Tarvisio.5 Jalovec Na vrhu mi je edini delal družbo Primož, ki je pristopil z Vršiča.6 Jalovec Ob drugi uri vrh Jalovca v megli, zato pa bolj izstopa podirajoča se zgradba, ki dolini ni ravno v ponos.7
Stran: 1 2 3 ... 68 69 70 71 72 73 74 75       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki