Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Prevalski stog, Adam in Eva

Print
spet_jaz28. 10. 2018 17:44:21
Soboto, teden dni nazaj, smo tudi mi izkoristili za potep po teh koncih. Mislim da smo se z @michael66 tudi srečali na Adamu in potem pri avtu
Več fotografij ...
(+4)všeč
michael6628. 10. 2018 19:05:38
Ja bo kar držalo.Ko sva prišla na Adama je bila gor samo Brina,ki naju je tudi slikala,vidva pa sta se glih vračala iz Prevalskega stoga.Lepe slike in opis,ter čestitke še za Jezerski stog.Zanimivo pa,da sva pri možicu tudi midva zavila desno na slabše vidno stezico, vendar pa sva se vrnila nazaj,saj se je ta po kakih 5 minutah hoje izgubila.nasmeh Koliko časa pa je iz Jezerc do Jezerskega stoga in kakšna je kaj pot?
Hvala za sliko,Brina...1
Tole ste pa vi na Adamu.../iz Eve/2
(+2)všeč
Parkeljc23. 10. 2019 22:07:31
Včeraj, ko sva še v temi s parkirišča Blato krenila proti Krestenici, so bili poleg najinega, parkirani le 3-4 avtomobili. Šla sva po lovski in kar nekajkrat sva se morala ustaviti in premisliti kam naprej. Pot je razrita od spravila lesa in občasno zelo težko sledljiva, tudi zaradi odpadlega listja, ki še otežuje sledljivost in orientacijo. Lažje je sledljiva šele po kake pol ure hoje. Pomagala sva si z opisom poti, ki sva ga imela pri sebi pa tudi občasni možici, ki so prišli zelo prav. Sprva naju je spremljal ropot motorjev mehanizacije gozdarjev, kasneje pa en sam mir in ko prideva do Krstenice, z eno besedo, poezija. Posamični zlatorumeno obarvani macesni so se kar lesketali v soju jutranjega sonca. Na planini sva za nekaj časa obstala in občudovala mir in tišino v jutru, ki je napovedovalo krasen dan. Kmalu odrineva proti najinemu cilju. Za zadnjimi hiškami na planini, z leve ujameva lepo vidno široko pot, ki se najprej nekoliko spusti v dolino, nato pa ne preveč naporno dviga pod ostenjem Jezerskega Stoga na desni ter s pogledom na Ograde na levi. Pri koritu na planini Na Jezerih sprva zgrešiva in se pričneva dvigovat po poti proti Jezerskermu Stogu, a še pravočasno dojameva, da je treba ujeti majhno dolinico bolj levo pod ostenjem Adama. Tam nadaljujeva nekaj časa v stilu gori-doli, nato pa prispeva v zatrep doline, kjer pot zavije v desno in je v nadaljevanju malo težje sledljiva, a ne predstavlja večje težave. Tukaj srečava lovca, ki naju kar nekoliko presenetita, saj nisva pričakovala, da bova koga srečala. Eden nama svetuje naj ubereva slabo vidno pot pod Prevalskim Stogom in ga osvojiva z desne. Ko mu omeniva Adama in Evo pa pove, da ta sploh ne obstajata, saj naj bi bil to bogsigavedi od koga novodobni izum. Adam in Eva naj bi bili po njegovem mnenju dve skali oz. dva balvana, velika kake tri metre ena zraven druge, nekje na poti proti Jezerskemu Stogu.
Posloviva se in kakih pet minut pod Prevalskim Stogom res zavijeva v desno, kjer v razdrapanem svetu osvojiva najprej novodobnega prepadnega Adama in nato še kosmato Evo. S te nadaljujeva po grebenu in po nekaj minutah osvojiva še Prevalski Stog. Tukaj si vzameva nekaj več časa za počitek in tuhtava kako nazaj. Ker nama je lovec prej svetoval naj po sestopu s Prevalskega Stoga po markirani poti nadaljujeva proti Lazovškemu prevalu, to tudi storiva. Vreme je bilo lepo, temperatura za ta čas skoraj neverjetno visoka in po slabi uri hoje prispeva do Lazovškega prevala. Sledil je nekoliko siten spust proti planini V Lazu. Tudi tukaj si vzameva dobre pol ure za občudovanje še vedno vse zelene, z zlatimi macesni obdane pravljične dolinice. Vode je tukaj še vedno dovolj. V plastenko dotočiva vodo in kar nekako težko nama je bilo zapustiti ta idilični kraj. Srečava tri ljudi, a glede na to, da so na eni hiški popravljali streho je dalo slutiti, da je v bližini še kdo. Ubrala sva pot direktno proti izhodišču. Občasno je bila pot kljub markacijam težko sledljiva. Gozdarji, cestarji in še kdo delajo »cesto« ali nekaj njej podobnega, ne vem točno kam. Če se prav spomnim mi je gozdar rekel, da proti planini pri jezeru. Tukaj je bila ena sama agonija in sicer, markacije so bile redke in čeprav sem tod že hodil, se mi je zdelo vse drugače, saj je bilo veliko dreves pospravljenih, s tem pa verjetno tudi kaka markacija. Treba se je bilo orientirati logično in kočno najdeva markaciji, ki sta dali vedeti, da sva na pravi poti. Prebijanje je bilo dobesedno blatno, saj je bilo treba prečiti vlako, na kateri je bilo toliko blata, da se mi je pogreznil skoraj ves gojzar. Kakšna sva kasneje prišla do avta verjetno ni potrebno posebej pisati. Skratka, od tod do avta, zadnjih cca 20 minut en sam drek. Ko prispeva do parkirišča, je bilo to že do zadnjega mesta polno pleha. Za celi krog sva porabila ravno osem ur. Sem bova vsekakor še prišla in verjetno že kmalu.
pod planino Krstenica1
...2
Krstenica3
...4
Adam in Eva5
Jezerski Stog6
v zatrepu doline, pogled od Debelega vrha do Vrha Hribaric7
Škednjovec z okolico8
Prevalski Stog z Adama9
Vernar in Tosc, spodaj Velo polje10
pogled na Debeli vrh11
Škednjovec z okolico12
Prevalski Stog z Adamom in Evo13
na planini V Lazu14
(+14)všeč
cofka23. 10. 2019 22:20:28
Res je, Adam in Eva sta dve skali,jih je lepo videti, ko jih obsije jutranje sonce v določenem kotu oz. smeri. Vidna od Vodnikovega doma.
(+1)všeč
slavkoa24. 10. 2019 09:39:29
Parkeljc, eden od parkiranih avtomobilov je bil moj, saj sem prišel zgodaj zjutraj in opravil krožno pot z začetnim vzponom na Ograde (točno ob jutranjem svitu), nato spust proti Lazovškemu prevalu in vzpon na Adama in Evo, z Eve pa spust po strmih travah na preval in vzpon še na Jezerski Stog. Od tam sem vaju opazil na Adamu. Sledil je še obisk M.Stoga, planine Krstenica in proti izhodišču na planini Blato. Prekrasen dan, lovca sem srečal tudi sam na planini Krstenica.
(+5)všeč
Parkeljc28. 10. 2019 10:20:18
Slavko, mislim, da sem te na Jezerskem Stogu "ujel" v objektiv nasmeh
1
(+3)všeč
dj1231. 10. 2019 19:32:15
Ali je kdo bil na planini Blato z avtom danes ? Je morda že sneg na cesti ? Kaj pa planine Krstenica , Laz , Dedno polje so morda že zasnežene ?
Hvala za kakršno koli informacijo .
(+1)všeč
ljubitelj gora12. 01. 2020 21:36:06
Na Adama, Evo in Prevalski Stog. Razmere odlične, se večinoma hodi po vrhu, cesta do pl.Blato prevozna, cestnine trenutno ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
(+6)všeč
pikica113. 01. 2020 09:38:03
Lepo nasmeh
(+1)všeč
djimuzl13. 01. 2020 11:08:50
Plačevanje cestnine velja celo leto.
https://bohinj.si/mehka-mobilnost/parkirisca/
(+1)všeč
ljubitelj gora13. 01. 2020 11:47:55
inf. Bohinj prav da trenutno ne in tud ko sem pogledal par drugih avtov listka niso mel.
(+2)všeč
djimuzl13. 01. 2020 12:32:45
Potem pa morajo to na spletni strani popraviti.
všeč
j.28. 01. 2020 18:03:21
Včeraj (ponedeljek, 27. januarja). Iz Planine Blato po grapi Bušnica na Planino Krstenica, od tam naprej čez planino Jezerce na Mišeljski preval in na Prevalski Stog. Nato prečenje pod Škednjovcem v Mišeljsko dolino, po njej do zatrepa in nato po levi strani med Vrhom Hribaric in Mišeljskim koncem na prelaz Hribarice. Od tam po Dolini za Debelim vrhom in pod južnimi pobočji Škednjovca nazaj na Planino Jezerce ter na Krstenico. Po lovski poti na Planino Blato.

Cesta na Planino Blato je bila kopna, le zaradi vlage nazaj grede ponekod poledenela (enkrat me je z avtom celo malo zaneslo). Vzpon po Bušnici je bil zanimiv, držal sem se grape (tako svetuje Bojan Ambrožič; če na spletu ne najdeš nič pametnega, se splača pogledati njegov blog), sprva pretežno po desni strani. Zadnjih 100 višinskih metrov je bila grapa poledenela s kakšnim centimetrom snega povrhu, tako da sem si nadel dereze. Po nekaj deset metrih sem imel kamnito - lednega praskanja (zaenkrat še ne priznana podvrst dry toolinga, haha) dovolj in sem se težavam izognil po strmem gozdu ob levi strani grape. Že pripete dereze so na pomrznjeni zemlji prišle še kako prav.

Od Krstenice do Planine jezerce vodi udobna pot, stopinje predhodnika v nasprotno smer so mi pomagale, saj se je po dnu dolinice napihani sneg ugrezal do približno roba čevlja. Z Mišeljskega prevala je do vrha Prevalskega Stoga kakšnih 15 minut lepega, strmega grebena s položnim zaključkom. Dereze so z nekaj centimetrskim ugrezom dobro prijemale. Take razmere imam rajši, kot izrazito trd sneg samo za sprednji dve konici. Na vrhu pa bogastvo razgledov na najlepše konce naših Alp.

V nadaljevanju iz Mišeljskega prevala je bil sneg v glavnem trd, a za hojo po terenu z manj naklonine prijeten. Po dnu Mišeljske doline so bile razmere različne, od trdega snega, pa do napihanega, sem ter tja se je ugrezalo do podkolen. Še bolj se je udiralo v strmem pobočju proti prelazu Hribarice, pretežno napihan sneg je vceloti zakril letni prehod med dvema skalama, ki ga tako ni bilo niti videti. Na Hribaricah in v Dolini za Debelim vrhom so razmere drugačne, kot pred enim tednom. Nekaj centimetrov napihanega snega je prekrilo stare sledove, vidni sta bili le ena sveža smučarska sled in stopinje nekoga z derezami.

Usmeril sem se levo od Lazoviškega prelaza in poiskal prehod do Planine Jezerce (čisto levo, pod Škednjovcem, je najbolje). Povratek na Krstenico po lastnih sledeh je bila samo še formalnost, malo težje pa je bilo v trdi temi najti odcep za lovsko pot, po kateri sem šel prvič. Ob poti so številna padla drevesa iz hude ure pred tremi leti. Vsa so prežagana in s poti odstranjena, tako da težav ni. Kolovoz, ki ga v spodnjem delu preči lovska pot, je ogromen. Vajen sem kolovozov v naših gorah, tako velikega pa še nisem videl. Kdove kakšne zverine se kotalijo po njem...

Dereze sem si pripel za kratek čas v Bušnici in nato pod Mišeljskim prevalom, kjer sem jih tudi snel, ko sem prišel naokrog. Cepina sem rabil za vrh Stoga nato pa še iz zatrepa Mišeljske dolino do Hribaric, tam bolj iz previdnosti.


Pozor, delo v gozdu... ali karkoli že napis pomeni.1
Domek za številčno družino.2
Bušnica v spodnjem koncu.3
Bušnica malo višje zgoraj.4
Bušnica v zgornjem delu: poledenelo in pokrito s snegom.5
Planina Krstenica.6
Škednjovec, Adam in Eva.7
Nad Planino Jezerce.8
Pogled z Mišeljskega prevala.9
Vrh Hribaric in dva lepotca: Škednjovec in Mišeljski konec.10
Ogradi in Debeli vrh, spodaj dolinica Planine Jezerce.11
Za to strmino se je ugrezalo ravno prav.12
Lepo oblikovan pristopni greben Prevalskega Stoga.13
Vernar in Tosc, pri dnu slike Planina pod Mišelj vrhom.14
Sprehod pod Škednjovcem v Mišeljsko dolino.15
Nedotaknjena Mišeljska dolina.16
Z Mišeljskega grebena je pred časom očitno priletelo veliko kamenja.17
Z novim snegom ozaljšane Hribarice.18
Kristali.19
Zadaj Tosc, spredaj Prevalski Stog, Eva in Adam in Jezerski Stog.20
Eno izmed številnih brezen.21
Zanimive sledi. Kod da bi živali imele predolge nohte :).22
Za trenutek me je počakal.23
Ogromen kolovoz.24
Sled.25
(+22)všeč
Bandzo28. 01. 2020 21:34:38
Kako zavidam to lepo turo!
Srečno in varno naprej!
LP, Ben
(+2)všeč
ločanka29. 01. 2020 11:01:29
Meni tudi enkratni krog. Dolina za Debelim vrhom in Mišeljska dolina me že od nekdaj navdihujetanasmeh.
j., a bi mi lahko na sl.16 vrisal, kje gre v kopnem iz zatrepa doline pot gor na Hribarice? (vem, da sicer poti tam ni)
(+1)všeč
j.30. 01. 2020 15:29:12
Ben, najlepša hvala! Tudi tebi, Ločanka! Malo zamujam z odgovorom, sem bil včeraj nujno odsoten nasmeh.

Poti iz zatrepa Mišeljske doline na Hribarice najbrž res ni, sam sem v zadnjem delu doline šel po levi strani navzgor (slika 1). Zanimivo je, da je na www.pespoti.si narisana stezica na desni strani, tik ob Mišeljskem koncu (verjetni bi se dalo priti, na daleč izgleda bolj strmo - slika 2). Prilagam še mojo sled iz GPSa na modificirani OpenStreet map (slika 3) in sliko prehoda od zgoraj, ki jo je leta 2012 na hribi.net objavila Velesa (slika 4).

Jaz sem si pogledal tudi ti dve objavi:
Velesina objava: klikni
Opis poti na Kanjavec za Mišelj vrhom: Klikni

Upam, da sem kaj pomagal. Varen korak in srečno obema!

Vrisana pot.1
Zemljevid www.pespoti.si z vrisano potjo in mojim prehodom levo od poti.2
GPS sled na modificirani karti www.openstreetmap.org.3
Iz www.hribi.net: Velesina slika prehoda iz leta 2012.4
(+3)všeč
pikica118. 02. 2020 16:04:11
Sta mi @LG in @j. naredila lušte, da grem še jaz pogledat kako je v teh koncih pozimi. Če ste bolj take sorte, da imate radi samoto in malico iz ruzaka, potlej ne čakat. Duša vam bo hvaležna nasmeh Ves dan ne srečam nikogar, gamse pa, kolikor hočeš.
Nekaj ledenih mest do LK. pod Krstenico1
Na Krstenici, spomladanska resa se že barva2
Uhojena gaz od Krstenice do pl. Jezerce, zadaj Krsteniški Stog3
Prečenje pod Adamom, zjutraj trdo, ob povratku sneg že južen a se ni pretirano prediralo.4
Mišeljski preval, tu zavijem desno po dolinici v smeri Adama in Eve5
Preko zasneženih kucljev najprej na Prevalski Stog6
Povsod so bili kamor sem pogledala7
Na Prevalskem Stogu, Na sredini Škednjovec desno Mišeljski konec levo Vrh Hribaric8
Res sem v raju, še Adam in Eva sta tu, levo Jezerski Stog9
Tosc, Bohinjska vratca, Vernar10
Desno Vrh Hribaric in levo Debeli vrh11
Lazovški preval zadaj Kreda in levo Ogradi12
Sestopam, vse se je lesketalo v soncu. Slike tega ne pokažejo to je treba videt13
Od snega in gorskega vetra polomljen in kriv, vendar znova in znova požene mlade veje in živi14
Na Evi, pogled na Prevalski Stog15
Mišelj vrh, zadaj izza njega se kaže Triglav16
Škrip, škrip, škrip po lesketajočem se snegu na Adama 17
Jezerski Stog z Adama18
Na vse zasnežene in napihane kuclje sem stopila in uživala v razgledih19
Škednjovec najbolj resen v teh koncih20
Na Krstenici ob povratku21
(+10)všeč
j.18. 02. 2020 18:14:39
Pikica, jaz nič kriv, fovš pa! nasmehnasmeh
(+2)všeč
pikica119. 02. 2020 17:42:35
Seveda si kriv, za eno fejst lepo turo nasmeh Jaz pa tebi zavidam, da si upaš hodit za Debelim vrhom. Vsa tista globoka brezna tam spodaj eek fijuu. Samo v kopnem in v lepem jasnem vremenu zaidem tja spodaj, drugače si ne upam mežikanje
(+1)všeč
j.19. 02. 2020 20:21:50
Evo, Pikica, v zahvalo za lepe slike in v pomoč in podporo za nadaljnje lepe ture: približne lokacije (do sedaj odkritih oziroma evidentiranih) brezen tam okoli.

Iz www.geopedia.si, izbereš Vsebina/Uporabne informacije/Znak (+) /Vse kategorizirane/ in potem na 5. ali 6. strani "Jamski sistemi" ali pa v iskalnik vpišeš prav tako "Jamski sistemi"

Približne lokacije evidentiranih brezen okrog Debelega vrha (vir: geopedia.si)1
(+4)všeč
Page:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies