Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Katera rožca je to?
silvij     
4.5.2018
Otiv, na 1. sliki z dne 27.4.2018 imaš Trizobo kukavico.
otiv     
4.5.2018
@silvij, poznam trizobo kukavico... zvezdasta naj bi imela dva večja zgornja lističa cveta, na moji slikici so pa trije in to me bega.
zlatica     
4.5.2018
otiv, en namig, pri zvezdnati k. (podvrsti stasite k.) so važni tudi listi, ki so pri dnu rjavkaste barve... to poglej ni boš zmagal! In še ena malenkost, sedaj jo poimenujejo zvezdnata.nasmehmežikanje
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to? značilnost zvezdnate kukavice2
otiv     
4.5.2018
@zlatica, hvala. Listov pa nisem fotografiral.jezen
zlatica     
4.5.2018
A tudi ne pogledal? Škoda, tudi jaz kdaj pozabim na kaj pomembnega, potem se pa doma po glavi tolčem.velik nasmehvelik nasmeh
otiv     
4.5.2018
S katero bi pa lahko zamenjal zvezdasto kukavico.
zlatica     
5.5.2018
otiv,kot pravi strokovnjak Branko Dolinar v svoji knjigi, imamo stasito kukavico (Orchis mascula subsp. mascula) in zvezdnato kukavico (O. mascula speciosa), ki jo prevečkrat zamenjujemo. Pri zvezdnati so značilni spodnji suličasti listi posuti s črnimi ali rdečimi pikami, zunanja stranska cvetna lista štrlita navzven in se končujeta z zavihanim robom, srednji zunanji cvetni list, skupaj z obema notranjima pa tvori čelado. trikrpa medena usta je le pri dnu posuta z rdečimi pikami. Srednja krpa medene ustne je rahlo dvokrpa in daljša od obeh stranskih krp, ki sta po robu ostro nazobčani.
In še opis stasite k.: trikrpa medena ustna ima vse krpe enako dolge, stranski krpi sta zaokroženi. Po celotnem osrednjem delu medene ustne je belkasta in posuta z rdečimi pikami.

Tako pravijo strokovnjaki, upam, da sem ti kaj pomagala, sicer pa še enkrat na teren in si poglej listno rozeto, pa je stvar rešena velik nasmeh in sporoči, kaj si ugotovil.
lep dannasmeh
velkavrh     
5.5.2018
zlatica, če prav vidim imaš z dne 02.05.2018 na slikci št. 3 čisto navadni hren.Ta secer gojena rastlina večkrat uide v naravo in se tudi uspešno širi.
zlatica     
5.5.2018
oh, bravo Branko, ne vem zakaj mi ni prišla na misel!. To bo, res je. Hvala. velik nasmeh
Deniss     
5.5.2018
Samo,da vas pozdravim.
Katera rožca je to?1
otiv     
5.5.2018
@zlatica, hvala ti za podrobno obrazložitev kukavic. Ne bom nič hodil nazaj na Grmado. Po tisto, kar sem šel sem bil več kot 100% nagrajen, same kukavice sem pa tako mimogrede fotografiral...morda jih pa še kje najdem. Lp
Katera rožca je to? Dišeči volčin1
zlatica     
5.5.2018
Deniss, lepo, da se nas spomniš, pa še kdaj!mežikanje
Otiv, diši, diši, volčin na vse strani..velik nasmeh
Apolonija     
5.5.2018
Spet je tukaj dobra debata.
Otiv, si že naredil križ čez kukavice? Kaj te je zmotilo? Trizoba kukavica:zvezdasta (ali zvezdnata) kukavica. Praviš:" ker ima tri močne zgornje špice cveta, kar je značilno za trizobo kukavico".
Stvari so malo bolj komplicirane, tudi meni delajo težave. Veš, trizoba kukavica je dobila ime po listu spodaj, ki ima 3 krpa, čeprav niso ravno podobne zobcem. Ostalih 5 cvetnih listov tvori čelado. Kukavice imajo pač 6 cvetnih lističev 3 zunanje in 3 notranje, cvetovi so pa pri različnih vrstah različni. Tudi zvezdasta jih ima 6. In zunanji 3 listi imajo podaljšane konice. cvetni list spodaj (=medena ustna) ima tri krpa, srednja krpa je daljša od stranskih, pri stasiti pa ne toliko. Pri stasiti je srednja krpa še deljena na 2 dela. Po teh značilnostih, tudi brez rozete, bi rekla, da je tvoja zvezdasta in ne stasita. Trizoba kukavica ima gosto socvetje, skoraj okroglo, zvezdasta pa podolgovato in tudi rastlina je višja.
otiv, no, saj ne vem, če sem sploh napisala razumljivo.nasmeh
Sorok     
6.5.2018
Tole ravno ne spada sem....zadrega sem pa tako vesel, da je po 6-ih letih vzcvetel, da....nasmehnasmehnasmeh
Katera rožca je to? Začetek1 Katera rožca je to? in 3 dni pozneje2
otiv     
6.5.2018
Apolonija, odlično si napisala...hvala in danes sem se na kraju samem prepričal o značilnostih zvezdaste kukavice, ki jih je vse polno po travnikih v vasici Leskovica. Zanima pa me ali ima samo ona pege na spodnjih zelenih listih.
Katera rožca je to? Škoda, da ne govori ta škratek. Lep primerek zvezdaste kukavice.1 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica z vrha Blegoša2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica z vrha Blegoša4 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica z vrha Blegoša5 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica z vrha Blegoša6 Katera rožca je to?7
velkavrh     
6.5.2018
Rožni pozdrav s sončnega Skutnika(Monte Guarda).
Katera rožca je to? Rdeči slizek.1 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica v svetli varianti.2 Katera rožca je to? Bezgova prstasta kukavica v rdečem odtenku.3 Katera rožca je to? Bela mrtva kopriva.4 Katera rožca je to? Dolgolistna naglavka.5 Katera rožca je to? Pomladanski jeglič.6 Katera rožca je to?7 Katera rožca je to? Avrikelj.8 Katera rožca je to?9 Katera rožca je to? Sedaj je avrikelj v polnem cvetu-prelepo.10 Katera rožca je to? Srčastolistna mračica.11 Katera rožca je to? Še sorodnica -navadna mračica.12 Katera rožca je to? Navadni alpski  zvonček.13 Katera rožca je to? Nunke ali beli žafran.14 Katera rožca je to? Dvolistna čebulica.15 Katera rožca je to? Spomladanski svišč.16 Katera rožca je to? Navadni slečnik.17 Katera rožca je to? Stajska metlika.18 Katera rožca je to? Petoprstnik.19 Katera rožca je to? Zlatica na 1500m.20 Katera rožca je to? Alpski kosmatinec.21 Katera rožca je to? Repnjak.22 Katera rožca je to? Klinolistni kamnokreč-ljubi senco.23 Katera rožca je to?24
tinky     
9.5.2018
....
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to?2
Apolonija     
9.5.2018
tinky, lepe srobote imašnasmeh
tinky     
10.5.2018
....
Katera rožca je to?1
Apolonija     
10.5.2018
Vsako leto je večji in lepši. Je tvoj?
Stran: 1 2 3 ... 272 273 274 275 276 ... 303 304 305      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki