Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Katera rožca je to?
otiv     
11.7.2018
Nasršeni kamnokreč poznam, torej je lahko sinjezeleni. zmeden
zlatica     
11.7.2018
Otiv, ko sem ti odgovarjala, je bila samo prva slika vidna. Zdaj po drugi, sem prepričana, da je na drugi sinjezeleni, saj so dobro vidne privzdignjene listne rozete oz. blazinice, kar je značilnost tega kamnokreča. A sta obe fotki od istega kamnokreča?
otiv     
11.7.2018
Zlatica, nista od istega kamnokreča. Druga slikica je z Ratitovca, a sta si bila tako podobna. zmeden
Katera rožca je to? Prva neznanka...vsaj zame  1 Katera rožca je to? Druga neznanka2 Katera rožca je to? Tretja neznanka3 Katera rožca je to? Kateri mak bi lahko bil? fotografirano pod Planiko4
velkavrh     
11.7.2018
otiv,tako bo:

1.Hribska perla
2.Kamnokrečna lepnica
3.Črnikasti rman.Če bi bili dobri vidni listi ,bi videli da so rmanovi,ki se močno razlikujejo od pelinovih.
4.Julijski mak, od makov je samo ta bel,ostali so rumeni-kernerjev, petkovškov in retijski. Ti rastejo pri nas.Drugi beli mak-sedtnerjev pa raste v severnih apneniških Alpah(Švica in proti V)

Kamnokreč je sinjezeleni-prepoznamo po teh značilnih listih, ki si jih dobro posnel.
otiv     
11.7.2018
Brane, hvala za vse. nasmeh
Se že veselim Kanjavca. nasmeh
Katera rožca je to? In to je še spodnji del rožice...1
Zvonček     
11.7.2018
Prosim za pomoč pri imenovanju ali popravke. Hvala.
Katera rožca je to? Pojalnik?1 Katera rožca je to? Širokolistna zvončica2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to?4 Katera rožca je to? šopasta zvončica ali rumena žlezana?5 Katera rožca je to?6 Katera rožca je to?7 Katera rožca je to?8
velkavrh     
11.7.2018
Zvonček,takole bo:
1.-navadni pojalnik-po vsej verjetnosti
2-.pravilno
3.-debelolistni bodak
4.-močvirska samoperka
5.-šopasta zvončica,res pa je podobna še kranjska zvončica,ki jo nekako še nisem popolnoma določil. Sta pa to edini beli zvončici pri nas.Je pa kranjska zvončica zelo visoka -šopasta pa je precej nižja-10-50 cm,medtem ko je njena sorodnica lahko celo meter visoka.
6.-ogersko grabljišče.
7.-nežni pojalnik-verjetno-za nepoznavalce pojalnikov so malo težje določljivi, cetovi so nekako podobni-ločijo se po barvi.
8.-vsekakor iz rodu kobulnic-navadna zdravilka.
zlatica     
12.7.2018
Kaj pa praviš Brane za 9 na navadno zdravilko? Gledam liste....zmedennasmeh
Zvonček     
12.7.2018
Velkavrh, najlepša hvala. Slika 8 - tudi sama sem pomislila na planinsko velestiko. Steblo je bilo zaenkrat veliko samo 15 cm in cvetovi res še zaprti. Hvala še enkrat za trud!
Apolonija     
12.7.2018
Dragi moji, zelo ste aktivni, bravo. Brane, zvonček, le verjemite zlatici, da gre za navadno zdravilko, saj ima slikana kobulnica njene značilnosti. Kranjska zvončica je samo podvrsta šopaste zvončice (Campanula thyrsoides subsp. carniolica)
Grabljišče je pa zame ogrsko in ne dolgolistno.


http://flora.nhm-wien.ac.at/Seiten-Arten/Campanula-thyrsoides-carniolica.htm
Zvonček     
12.7.2018
Apolonija, hvala za povezavo oz. sliko kranjske zvončice. Ko sem videla odgovor zlatice, sem šla tudi sama malo pobrskat za navadno zdravilko (ali pa gorsko zdravilko), pa ne da ne bi verjela zlatici, ampak da vidim še druge slike te kobulnice. Lep pozdrav vsem!
Katera rožca je to? navadna zdravilka1
mikipi     
13.7.2018
Prosim za pomoč...kere so? in ker hrošč je to?
Katera rožca je to?1 Katera rožca je to?2 Katera rožca je to?3 Katera rožca je to?4 Katera rožca je to?5 Katera rožca je to?6 Katera rožca je to?7
velkavrh     
13.7.2018
Danes sem botaniziral pravzaprav gorske rože od Ljubelja do vrha Vrtače.Morda jje zanimivo, da sem zoisovo zvončico našel sploh edino v skalovju pred kočo Vrtačo (to je leva stran, ko greš gor). Zgleda , da je za planike še prezgodaj, ker sem jih našel le za vzorec. Naletel pa sem na ogromno rastišče rhelikanijevih murk. Začnejo se za ruševjem, ko se odcepi pot za Vrtačo in rastejo do sedla.Vmes sem našel čisto rdeče. Botaniziranje sem izvajal pred šestimi leti vsaka dva tedna in dejansko popisal in poslikal vse gorske rože, ki sem jih pač našel.Vseh verjetno ne bom nikoli odkril.

Druge bom pokazal kasneje.
Katera rožca je to? Sedaj je čas šopasih zvončic.Najdemo jih že na začetku desne brežine .1 Katera rožca je to? Torej jih najdemo takoj za spodnjo postajo nekdanje žičnice.Jih je veliko.2 Katera rožca je to? Trebušasta zvončica .3 Katera rožca je to? Zoisove zvončice.4 Katera rožca je to? Scheuchzerjeva zvončica.5 Katera rožca je to? Vednozeleni kamnokreč.6 Katera rožca je to? Skorjasti kamnokreč.7 Katera rožca je to? Skorjastega prepoznamo po teh listih.8 Katera rožca je to? Sivozeleni kamnokreč.9 Katera rožca je to? Turška lilija.10 Katera rožca je to? Kranjska lilija-bolj ta zadnja.11 Katera rožca je to? Clusijev petoprstnik.12 Katera rožca je to? Rhelikanijeva murka.13 Katera rožca je to?14 Katera rožca je to?15 Katera rožca je to? Ogromno jih je.16 Katera rožca je to? Naletel pa sem tudi na povsem rdeče primerke.17 Katera rožca je to?18 Katera rožca je to? Ta vsekakor ne more biti rhelikanijeva.19 Katera rožca je to? Ta pa je zgleda že odcvitala.20 Katera rožca je to? Planik pa samo za vzorec.21 Katera rožca je to? Prav na vrhu Vrtače pa najdem skalno smiljko.22 Katera rožca je to? Skoraj edino rastišče triglavskih rož.23 Katera rožca je to? Kernerjev mak.24 Katera rožca je to? Sieberjev repuš.25
zlatica     
13.7.2018
mikipi, pod 9 = pegasti vitki kozliček, rožice pa prepuščam drugim. velik nasmehnasmeh
velkavrh     
14.7.2018
Nadaljujem,preden se odpravim na turo na Stol.Pri kakih dvajset pa so slikce popolnoma zanič.Sem pa porabil za temeljit pregled ogromno časa. Bilo pa je res lepo vreme.
Katera rožca je to? Grint.1 Katera rožca je to? Ozkolistni vrbovec.2 Katera rožca je to? Rumenkastobeli pojalnik.3 Katera rožca je to? Okroglolistna zelenka.4 Katera rožca je to? Platanolistna zlatica.5 Katera rožca je to? Mnogolična suholetnica.6 Katera rožca je to?7 Katera rožca je to? Sternbergov klinček.8 Katera rožca je to? Četverozoba lepnica.9 Katera rožca je to? Izredno majhna lepnica .10 Katera rožca je to? Ima take liste.11 Katera rožca je to? Ozkočeladsta preobjeda.12 Katera rožca je to? Julijski ušivec.13 Katera rožca je to?14 Katera rožca je to? Glavičasti ušivec.15 Katera rožca je to? Lepki osat.16 Katera rožca je to? Oklinkani bodak.17 Katera rožca je to? Alpski bodak.18 Katera rožca je to? Ima take liste.19 Katera rožca je to? Ščitasta kislica -domuje v meliščih.20 Katera rožca je to? Meliščna pokalica.21 Katera rožca je to? Kosmata škržolica .22 Katera rožca je to? Je pa ena zelo podobna , tako , da je možna zamenjava.23 Katera rožca je to? Gorski glavinec,drugih ni,razen navadnega.24 Katera rožca je to? Rožnordeči dežen.25 Katera rožca je to? Navadni popon.26 Katera rožca je to? Skoraj na vrhu Vrtače pa raste precej manjši planinski popon ali sončece.27 Katera rožca je to? Vrbolistni primožek.28 Katera rožca je to? Koroška smiljka.29 Katera rožca je to? Navadna ločika.30 Katera rožca je to? Pirenejska osivnica.31 Katera rožca je to? Živorodna dresen.32 Katera rožca je to? Alpski šetrajnik ali čober.33 Katera rožca je to? Trebušasti svišč.34 Katera rožca je to? Še vedno najdem clusijev svišč, ostalih sviščev ni.35 Katera rožca je to? Bela čmerika.36 Katera rožca je to? Velecvetna črnoglavka.37 Katera rožca je to? Srčastolistne mračice.38 Katera rožca je to? Neka gorska detelja, ki ji ne vem imena.39 Katera rožca je to? Julijski lan.40 Katera rožca je to? Navadna oblasta kukavica.41 Katera rožca je to? Raznolistna lakota.42 Katera rožca je to? Navadna šparnica.43 Katera rožca je to? Marjetična nebina.44 Katera rožca je to? Dvocvetna vijolica.45 Katera rožca je to? Kuštravi oklep.46 Katera rožca je to? Črvinka po vsej verjetnosti, ne vem pa katera.Rastla je prav na vrhu Vrtače.47 Katera rožca je to? Teaga belega drobiška kot so popkorese, peščenke ,lepnice in še katera ne ločim najboljše.48 Katera rožca je to? Klopčasta zvončica.49 Katera rožca je to? Bohinjski repnjak.50 Katera rožca je to? Alpska nokota.51 Katera rožca je to? Avstrijski divjakovec.52 Katera rožca je to? Kernerjev mošnjak.53 Katera rožca je to? Steljska metlika.54 Katera rožca je to? Dišeči kukavičnik, navadnega je tudi dosti.55
zlatica     
14.7.2018
Brane, veliko hodiš, veliko najdeš, letos je res tvoje leto. V prvi seriji št. 24 ali je res retijski mak? Prvič vidimi rumenkastobelega pojalnika, medtem ko so različne vrste smiljk za mene še vedno uganka.velik nasmehnasmeh
mikipi     
14.7.2018
Zlatica hvalanasmeh
zlatica     
14.7.2018
mikipi, pa pojdiva še malo k tvojim rastlinam, če se jih ni lotil nihče drug. Mogoče pa dava tudi drugim poznavalcem malo spodbude. Pri takih vprašanjih o vrstah najdenih rožic je zlato pravilo, predvsem pa prijazno do tistih, ki se jih sprašuje, da se pove, kje so rože fotografirane, kajti nekatere rastline je dostikrat lažje določiti, če veš nahajališče in s tem približno nadmorsko višino. Ampak to za kdaj drugič.
Na sliki 1 je homulica, morda je ostra, nekaj malo lističev se vidi, ampak ne čisto dobro za določitev.
na 2 je glavinec, verjetno je navaden, bolj mi govori za to, ker je večcvetni in ovojkovi listi niso tako izrazito napihnjeni. Za kaj več razmišljanja o morebitnem Haynaldovem glavincu pa bi potrebovala bolj natančno sliko koška in ovojkovih listov.
Slika 3 - ali je iz narave ali s kakšnega vrta? Ne vem, mogoče maslenica, ugibam. Tu bi bila dobrodošla lokacija.
slika 4: smetlika
slika 5, 6: ena od kobulnic v povojih, dežen? ali pa kaj drugega....
slika 7 - pegasti vitki kozliček sva pa že rekla
lp nasmehmežikanje
Zvonček     
14.7.2018
Danes sem šla tudi jaz od Ljubelja proti Vrtači, vendar sem se morala pred vrhom obrniti zaradi nevihte. Ko sem gledala Velkavrhove fotografije, posnete včeraj, sem se včasih kar nasmehnila, saj točno vem, kje je fotografiral kakšno rožico. Jaz dodajam še nemški sviščevec, Kernerjev mak (retijski ne more biti), popkoreso, pa ne vem, katera je, dva pojalnika, rumenkastobelega in mogoče malega pojalnika, katerega gostitelj je ponavadi detelja in jaz sem ga res našla med deteljo, prosim pa za pomoč pri vrbi(alpska ali gola, ali?) in zadnji sliki, ki ni najboljša, ampak mislim, da je hladnikov grintavec. Seveda se lahko tudi motim.
Katera rožca je to? nemški sviščevec1 Katera rožca je to? Kernerjev mak2 Katera rožca je to? popkoresa?3 Katera rožca je to? rumenkastobeli pojalnik4 Katera rožca je to? mali pojalnik?5 Katera rožca je to? vrba - katera?6 Katera rožca je to? ? hladnikov grintavec7
velkavrh     
14.7.2018
Zvonček,nemškega sviščevca nisem videl.Ponavadi ga najdem na desni strani Zelenice odkoder štrarta graničarska pot. Za mak sem se zmotil,točno vem, da retijski in petkovškov mak rateta v Julijcih.z agrintavec bi pa rekel, da je bleščeči-Scabiosa lucida.
Stran: 1 2 3 ... 288 289 290 291 292 ... 334 335 336      
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki