Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
seznam forumov / Slovenija / Splošni pogovori / Nesreče v planinah
 Nesreče v planinah
Janezs     
24.10.2017

Ja res je, nekateri ljudje ne znajo živeti brez predpisov. Tudi vsi gorniki niso enaki, eni rabijo en dan ,da nekam "prilezejo" z vso opremo. So pa tudi taki, ki brez opreme, prehodijo v enem dnevu, pol Julijcev, ali Karavank. To je tako kot v prometu. Semaforizirano križišče ali moderno krožišče. Seveda v krožišču je potrebno več narediti z svojo glavo, je pa hitrejše.
vespuci     
24.10.2017
Miri,prav o neumnosti je potrebno tukaj govoriti,saj je bila dan prej vremenska napoved dež in v visokogorju sneg po celi Sloveniji.
jani bele     
22.11.2017
Upam, da mi administrator ne bo preveč zameril, če bom tu naredil malo reklame, ampak mislim, da knjiga odgovarja na marsikatero vprašanje, postavljeno v tej temi.

Napisal sem knjigo o nevarnostih v gorah - Nevarno proti vrhovom. V njej sem preko zgodb ljudi, ki so doživeli kakšno nevarnost, očividcev nesreč, gorskih reševalcev in svojih doživetij poskusil prikazati vse glavne vrste nevarnosti, na katere lahko naletimo pri naših vzponih v gorah.
Knjiga je že na prodajnih policah.
Nesreče v planinah1
piotr     
22.11.2017
Jani pohvalno, čeravno se tale pridevnik "nevarno" iz naslova lahko razume negativno, kakor da so gore "nevarne". Res da tematika obravnava pač nevarnosti, ki nas lahko dolete, zato bi morda ustrezneje rekli, kako varneje proti vrhovom.mežikanje
dprapr     
22.11.2017
Znanje si običajno pridobimo v mladosti, izkušnje pa si pridobivamo tako dolgo, dokler živimo.
Slabe izkušnje je najvarneje dobiti od drugih, tako od izkušenih kot od neizkušenih. In ravno to nam ponuja ta knjiga.
Avtor nas spremlja v gorah v vseh razmerah, v vseh letnih časih in nas seznanja z nezgodami in s tragičnimi dogodki predvsem iz zadnjih let. Morda je to tisto, kar se nas tudi najbolj dotakne. Ko se spominjamo znancev, katerih poti se niso srečno končale, ali pa so se, in so jim dale misliti, kot tudi nam, ki prebiramo to knjigo.

Vsekakor knjiga, ki bi jo moral prelistati vsak obiskovalec gora. Pa še kakšno zraven...
V bistvu je te literature še premalo in bi jo moral forum, ki je s tega področja, tudi oglaševati.
jani bele     
22.11.2017
Piotr
O načinih gibanja, kako varneje proti vrhovom, govori moja prva knjiga - Proti vrhovom. Malo čudno bi bilo, če bi tej novi knjigi dal naslov Varneje proti vrhovom, če pa vsa knjiga govori o nevarnostih. Gore vsekakor same po sebi niso nevarne - to postanejo, ko se znajdemo mi tam: premalo fizično in psihično pripravljeni, neopremljeni, neizkušeni. In glede na statistiko GRZS je novinar mojemu intervju v Delu dal kar pravilen naslov : Planinstvo - najnevarnejša oblika množične rekreacije.
Nesreče v planinah1
lijaneja     
22.11.2017
Pohvalno, Jani, da si se tudi tu oglasil, kajti PZS forum ni še nikoli dobro zaživel. Nikjer drugje kot tukaj ni tako zaželena ta tematika, kjer boš sigurno dobil nekaj tvojih bralcev. Brez posrednikov bi bila najbrž tudi cena kaj ugodnejša??nasmeh
Dobro prodajo ti želim, bralcem pa, da bi odnesli čim več koristnih informacij.
dragon     
26.12.2017
Sem prebral zgoraj omenjeno knjigo. Zanimivo in poučno branje. V zgodbah najdemo tudi nekatere iz hribi.net
jani bele     
4.6.2018


Opozorilo

Pred vrati je glavna planinska sezona. Planinske koče se odpirajo in število obiskovalcev gora se povečuje. Glede na velike količine snega, ki je zapadel letošnjo zimo, so posamezni odseki planinskih poti, predvsem tistih na severnih dostopih in ki prečijo grape, še vedno pod snegom. Zaman je pričakovati, da bodo imeli planinci, ki šele sedaj začenjajo s hojo v gore, s seboj opremo, ki preprečuje zdrs (cepin in dereze), zato le nekaj napotkov:
pri načrtovanju ture se pozanimajmo o razmerah na poti (oskrbniki planinskih koč, spletni forum hribi.net, planinske skupine na FB),
izbirajmo poti, ki vodijo na vrhove po južnih straneh.

In še nekaj dejstev:
na snegu nam lahko zelo hitro zdrsne,
z vsakim metrom se hitrost drsenja povečuje,
ne zaupajmo pretirano stopinjam, ki so jih v sneg naredili predhodniki. Velikokrat je pod stopinjami trd sneg ali led,
s pohodnimi palicami nikakor ne bomo mogli ustaviti drsenja,
zapadno kamenje nam na snegu daje varljivo oporo,
preden začnemo prečiti snežišče, poglejmo, kje bi se ustavili, če bi nam zdrsnilo,
če snežišče nima že po nekaj metrih varnega izteka, sprejmimo edino pravilno odločitev – zaključimo vzpon in se vrnimo v dolino,
če pa tega nasveta ne upoštevamo in se nam nekje na sredini snežišča ob pogledu v globino začnejo tresti hlače, ne iščimo sami izhoda in pokličimo raje na 112. A zavedajmo se, da gorski reševalci ne bodo uspeli priti do nas že v naslednjem trenutku.

Jani Bele, Komisija za informiranje in analize pri Gorski reševalni zvezi Slovenije

Na sliki: pot z Okrešlja na Kamniško sedlo (foto Matjaž Šerkezi)
Nesreče v planinah1
Stran: 1 2 3 ... 9 10 11       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki