Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Nesreče v planinah

Print
Becar17. 08. 2013 18:33:27
Pa ravno kmetje so rešili pri nas pred ognjem kopilota, pilota strmoglavljenega letala pa so reševali zaman, ker je umrl takoj. Prepeljali so tudi razbitine letala in truplo s svojimi traktorji. In to brez kakršnihkoli reševalcev. Škoda da ti razlagam, ker vidim, da nimaš blage veze.
všeč
gorolazka17. 08. 2013 18:38:15
všeč
Becar17. 08. 2013 18:43:00
Ne podcenjuj nobenega dela. Tudi jaz sem bil v prejšnji službi velikokrat dežuren in sem moral tudi sredi noči delat, kadar je bilo treba, delo pa je bilo tudi nevarno. Zato ne bluzi s poveličevanjem reševalcev. Nikogar v to ne silijo. Tako kot ne silijo prostovoljnih razdeljevalk hrane na RK revežem, ki bi brez tega umrli od lakote. Dežurcev in prostovoljnih delavcev nas je veliko, med njimi so tudi takšni, ki rešujejo življenja in niso tu samo gorski reševalci. Seveda ti tega ne vidiš.
všeč
ljubitelj gora17. 08. 2013 18:49:31
@gorolazka: Žalost ob tej nesreči na Triglavu:
Iz strani SPIN:
Ob 12.33 je planinec zdrsnil z poti med Malim in Velikim Triglavom, občina Bohinj. Posredovali so reševalci GRS Bohinj, Mojstrana, in helikopter LPE z dežurno ekipo za reševanje v gorah, ki so planinca prepeljali v dolino, žal pa so bile poškodbe tako hude da je na kraju nesreče izgubil življenje
všeč
main17. 08. 2013 20:02:57
Na Turski gori je bilo tudi reševanje s helikopterjem . Planinka si je zlomila roko.
všeč
aonuk118. 08. 2013 10:17:21
Dva meseca nazaj sem tudi sam doživel nekaj podobnega.Pod Brano mi je padajoči kamen naredil odprti zlom roke (koželnice).
Z pomočjo žene sem sam prišel do Celjske bolnišnice.Seveda pa je potrebno imeti, prvo pomoč in kakšno tableto v nahrbtniku...

(+13)všeč
Karletto21. 08. 2013 11:15:36
zdej pa bom pa še drugo polovico sporočila zbrisal, da se bo spotaknil še z drugo roko
všeč
JusAvgustin21. 08. 2013 11:17:50
diazepam in eno pivo... velik nasmeh
všeč
JusAvgustin21. 08. 2013 12:03:51
Jaz ti vsekakor želim čimprejšnje okrevanje in upam da ne boš udeležen v nobeni nesreči več!nasmeh

Predvidevam, da je bolečina neznosna, zato sem pa napisal kaj bi morebiti res pomagalo... nasmeh

LP, Juš
(+1)všeč
Karletto21. 08. 2013 15:59:30
Ne sprašuj, da tudi ti ne prejmeš prikupen ZS na to povsem legitimno vprašanje...

všeč
aonuk121. 08. 2013 16:25:20
Čeprav žališ,ti kaj takega ne privoščim.Varen korak Vinko.
Karletto,dobesedno prepisano zas.sporočilo,ki sem ti ga poslal.Ti pa si polovico prejšnega sporočila brisal...
Mimogrede Juš se je opravičil in komentiral
njegovo izjavo na ZS.
Vsem varen korak Vinko
(+5)všeč
som6921. 08. 2013 20:22:17
Kot alpska dežela, bi po moje morali organizirati profi GRS, obiskovalci bi se morali ustrezno zavarovati, ne pa, da rešujejo
npr."kitajca iz Voj", po drugi strani pa poznam kr nekaj primerov, ko so gorniki dobesedno pripuzali v dolino, da nebi obremenjevali reševalcev, oziroma se medijsko izpostavljali.Novinarji, pa itak mečejo vse v en koš, ne, da bi vsaj preverili dejstva in vzroke za nesrečo.
Nesreča, pa nikoli ne počiva in se lahko pripeti še tako izkušenemu.
(+4)všeč
smatjaz21. 08. 2013 20:42:10
som69, sam menim da profesionalcev ne bi potrebovali, vendar večja kot je stopnja pripravljenosti planinca, večja kot je stopnja tehnične opremljenosti, ozaveščenosti, upoštevanja pravil in predhodne priprave na turo, manjša je možnost nesreč, katere pa se bodo še kljub temu dogajale, sorazmerno s porastom obiska planin, samo za primer ko sem se povzpel v soboto na Tursko goro sem srečal cel kup planincev brez čelad (zelo krušljiv del alp), brez samovarovalnega kompleta, v supergah....itd. Moje mnenje je da bi morala biti višina povračila za reševanje sorazmerna z opremljenostjo in pripravljenostjo planinca na turo (tudi seznanjenost s zahtevnostjo ture - internet, brošure, zemljevidi, vremenska poročila, GPS....itd). Kaj meniš?zavijanje z očmi
(+2)všeč
jax21. 08. 2013 21:55:16
Jaz se sicer strinjam, da bi bilo delovanje GRZS v Sloveniji treba urediti celovito, vključno z zavarovanjem za primer reševanja. Seveda pa se pri tem pojavljajo novi problemi - kaj bi bilo v tem primeru z nižjimi hribi, predvsem v okolici mest (Šmarna, Pohorje, Lubnik, Jošt, Sabotin ipd .), ki so priljubljene izletniške točke, kamor se podaja staro in mlado in kjer je najbrž iluzorno pričakovati, da bi vsi občasni obiskovalci sklenili posebno gorniško zavarovanje - se pa tudi tam dogajajo nesreče? Z drugimi besedami, tudi v tem primeru bi bilo potrebno potegniti mejo, za kaj je že potrebno dodatno zavarovanje, za kaj pa ne. Problematika torej ni enostavna in še zdaleč nimam dokončnega odgovora.
(+1)všeč
JusAvgustin22. 08. 2013 05:50:15
Prvo je potrebno napraviti ločnico med prostovoljci in profesionalci. Švica je prav da nima urejeno to na prostovoljni ravni, saj je le Centralno alpska dežela, kjer je glavni vir turizem, drugo so pa sekundarne dejavnosti. Sicer spada turizem med terciarne dejavnosti a je v Švici primarna. Tako letni, kot tudi zimski turizem sta tam mondena in prav je da imajo profesionalno usposobljen kader, ki izvaja tudi najtežja reševanja v ekstremnih razmerah.
Predvsem je problem v podcenjevanju terena in ture(ne nazadnje smo le v Alpah!), pomanjkanje orientacije in še mnogo drugih faktorjev, ki pripomorejo k izvedbi neuspešne ture. Med te dejavnike spada tudi in predvsem precenjevanje lastnih sposobnosti in nepopolna oprema za visokogorje. Tudi visoke kazni ne bojo dosti spremenile, potrebno je poiskati celostno rešitev!
všeč
Becar22. 08. 2013 08:59:38
Mislim, da se preveč komplicira v smislu, kdo bo plačal reševanje, najdejo se tisti, ki pravijo, zdaj bomo pa to davkoplačevalci plačali, tudi tisti, ki ne hodimo v gore. Takšni se ne zavedajo, da davkoplačevalci plačujemo tudi na stotine milijonov evrov, da plačujemo 5x prevelik, nesramno naravnan in neučinkovit javni sektor, da plačujemo tajkunske dolgove po bankah, da lahko nekateri ležijo na Copacabani s koktejlom v roki in na vsaki strani z brhko mladenko. V to je treba usmeriti svojo jezo, ne pa v reševanje ponesrečenih ljudi. Ker potem lahko rečemo tudi tako: jaz nimam avta in ne bom plačeval, da rešujejo udeleženca prometne nesreče. In podobnih nesmislov bi se našlo še precej.

Jaz tudi ne verjamem, da pri najtežjih nesrečah poleti pilot vojaškega ali policijskega helikopterja zastonj. Tako kot zastonj ne poleti policist - reševalec, zdravnik... Prepričan sem, da se to plača iz državne blagajne (ali nadure, ali dežurstva ali oboje ali stimulacija ali prerazporeditev delovnega časa...). Tako kot se plača uporaba helikopterja. In to je zame na profesionalni ravni, ker so zgoraj omenjeni trije zaposleni in jim država daje plačo. V nasprotnem primeru bi šlo za delo na črno, a si predstavljate, da zdravnik nekomu daje zdravilo na črno, kje ga je pa dobil sploh itd... Kje je dobil pilot gorivo, ali ga je sam plačal? Verjetno ne. Tako da o nekem izključnem prostovoljstvu v tem primeru ne gre govoriti.

Ostalo klasično reševanje pa verjamem da je na prostovoljni ravni, prav je tako, saj je prostovoljcev ogromno. Res pa je, da bi lahko država tem društvom finančno pomagala vsaj pri opremi, za preventivo dala takšne ljudi za kak teden v toplice ali drugo letovanje itd.

Menim, da v kolikor bi se začelo dodatno vplačevati za neka posebna zavarovanja, toliko bi se na drugem koncu začelo več krasti in hoditi na Copacabano, spremenilo pa se ne bi kaj veliko. Če je reševalcev premalo, naj v to vloži sredstva DRŽAVA. Vsak čas bodo rekli, da je zmanjkalo denarja za penzije, za zdravnike, za reševanje, za šolstvo... Denar JE, samo kam gre je pa druga stvar.
(+3)všeč
Becar22. 08. 2013 09:13:58
Neodgovorne ponesrečence v gorah pa bi tudi jaz po reševanju udaril po žepu, tako kot tistega, ki je povzročil prometno nesrečo zaradi hitrosti, alkohola. V tem primeru pa je res škoda državnega denarja.
všeč
jax22. 08. 2013 11:14:20
juš:

Prvo je potrebno napraviti ločnico med prostovoljci in profesionalci. Švica je prav da nima urejeno to na prostovoljni ravni, saj je le Centralno alpska dežela, kjer je glavni vir turizem, drugo so pa sekundarne dejavnosti. Sicer spada turizem med terciarne dejavnosti a je v Švici primarna. Tako letni, kot tudi zimski turizem sta tam mondena in prav je da imajo profesionalno usposobljen kader, ki izvaja tudi najtežja reševanja v ekstremnih razmerah.

Težko je verjet, ampak tole ne drži. Turizem je v Švici zelo pomemben, morda je vodilna gospodarska panoga v nekaj kantonih, na državnem nivoju pa niti slučajno ne. Turizem predstavlja okrog 3% švicarskega BDP, že bančništvo ima okrog 12% delež, industrija pa še vedno blizu 30%. Tako da - mislim, da si občasno malo zatiskamo oči pred tem, kaj Švica v resnici je. Ni ravno zgolj raj za poceni denar, pač pa tudi prekleto produktivna družba. Samo toliko - za offtopic.
(+6)všeč
JusAvgustin22. 08. 2013 11:15:57
Poučno! nasmeh
(+2)všeč
Page:1234...121314
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies