Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Oprema - čelada, samovarovalni komplet, meh za vodo...
MajaO     
19.7.2012
tol     
19.7.2012
S čeladami imam jaz majhne probleme. Te kvazi alpinistične čelade> WTF como'n?

Težišče? pri večini čelad previsoko, posledično čelda ni stanilna na glavi, brez, da si jo fikseraš s trakci...

Velikost? one size fits it all? Ni šans, pa tisto nastavljanje zadaj čisto nič ne pomaga. In potem punce nosijo čelado, ki je skoraj za pol prevelika? Taka čelada, kvečjemu rešuje proti padajočemu kamenju...kaj pa padci, zdrsi? ok vseeno bolje kot ni, a to ni to....

Skratka: čelada mora čim bolj sesti na glavo, brez dodatnega fiksiranja ( nekateri proizvajalci imajo celo dve velikosti, kar je veliko premalo, če lahko izbiraš med vsaj 5 veliksotimi gat..)

Meh? Mckinly v intersportu je povsem OK. cca 14 EUR, pa še sistem zapiranja, točenja tekočine je super enostavn in delujoč. Edin problem je, ker ti vedn oostane za en požirk tekočine v mehu, ker je odvod majčkeno previsoko postavljen. V primerjavi z dražjimi mehi je to povsem nepomembna slabost meha...
jax     
20.7.2012
Samo kratek odgovor za sebanakisa, ni mišljeno kot polemika, pač pa preprosto iz lastnih izkušenj.
Kot jaz opazujem svoje funkcioniranje v hribih, bi lahko špekuliral, da v kakšni težki situaciji spustit zajlo čisto zadnja stvar, ki jo človek naredi. Pade kamen in spustiš zajlo? Ne vem, jaz mislim kvečjemu da bi jo zagrabil še bolj. Ne rečem, seveda je možno da ti pade ravno na roko in spustiš, ampak mogoče niti ni najbolj pametno špekulirat o najslabših možnih scenarijih.
Sicer pa je razlog za to, da sem vsaj v slovenskih hribih do samovarovalnega kompleta skeptičen, drugje. Včeraj sem bil recimo na Kočni - in kaj človek vidi tam? Dve zajli na nekaj kočljivih prehodih, par klinov, in to je to. Obenem pa cel kup skalovja, strmih trav, šodra, brez vsakih varoval. In moje dosedanje izkušnje me napeljujejo k temu, da je na večini zahtevnih poti pri nas tako: zavarovani deli so (z nekaj izjemami) relativno neproblematični, precej več težav pa imaš lahko na kakih strmih, krušljivih in izpostavljenih nezavarovanih delih. In tam seveda komplet nič ne pomaga. Skratka, tudi če komplet imaš, pomaga zgolj pri precej majhnem delu težav, s katerimi se na poteh dejansko lahko srečaš. Drugje pa se moraš zanest samo na svoje živce, koncentracijo, izkušnje. In to je, vsaj po mojem mnenju, malo drugače kot na italijanskih in avstrijskih feratah, kjer se zajle kar vrstijo, tudi čez tehnično zahtevne dele in kjer brez samovarovanja res skoraj ne moreš.
Samo moje mnenje seveda ...
Pohodnica56     
20.7.2012
Ja s čeladami imam tudi jaz večne težave. Tako majhne ne dobim, kot je moja betica majhnazmeden, otroška pa nikakor ne sede. Na srečo nisem velikokrat v takšnih siutacijah, nisem ravno vrhunski alpinist, zato mi ta moja stara še drži, čeprav včasih malce postranizavijanje z očmi Meh z "domačim isostarjem"(limona, med in malce soli)je nepogrešljiv, se precej znojim in telo še hitreje dehidrira. Poleg tega rabim veliko tekočine in je meh veliko bolj praktičen, kot plastenke in še manj prostora zavzame.
keber1     
20.7.2012
@MajaO: prej sem se z vodo dobesedno nalival od postanka do postanka, spil preveč vode in potem hodil s poti na WC. Zdaj spijem manj, a še vedno dovolj, že sicer sem vajen piti ogromno vode. Važno, da je hidracija redna, ne pa obilna. Če se pije enkrat na uro, pa takrat več, to ni v redu.

Glede samovarovanja je pa tako: na zadnji turo po Kamniških alpah sem imel varovalni komplet na ferati na Rinko, preko Dolgega hrbta ter s Jezerske Kočne dol. Enim se bo zdelo to preveč, saj sem ga res vpel samo nekajkrat, ampak jaz ga dam tudi samo zaradi magari enega bolj izpostavljenega mesta. Pridem tudi brez, a me pas in komplet ne motijo. Če se pa komu zdi to preveč, je pa to njegova stvar. Eni smo pač bolj občutljivi na izpostavljene predele, tudi če se komu zdijo enostavni.
janez.novak     
22.7.2012
V petek sem šel na Prisojnik po Kopiščarjevi. Imel sem pas in samovarovalni komplet. Uporabil sem ga le tam, kjer se mi je zdelo nevarno, seveda pa skozi kamin in nizki preduh, kjer se je potrebno plaziti. Drugače pa je na primer Na Via Italiani, kjer se celo pot varujem.
Janiel74     
26.8.2012
Nevem če sodi v to temo, a je bilo malo govora o mehu. Mogoče banalno vprašanje: s čim čistite meh? samo voda ali še kaj? hvala
tol     
26.8.2012
Bolj kot čiščenje je problematično sušenje. Predvsem cevke. Zato lahko pride do nastanka alg...

Sam delam nekako tako:

Pred in po vsaki uporabi meh splaknem z mlačno/toplo vodo. Tako da parkrat tudi skozi cevko potegnem vodo in ko imam občutek, da nima več okusa po izotoniku ga izpraznim in lepo zložim...

Nato pa ga vtaknem naravnost v zmrzovalnik (praznega seveda), kjer počaka do naslednje uporabe.

Vsake toliko časa je deležen čiščenja s sodo bikarbono. Meh napolnim z vodo, ki ji dodam sodo bikarbono, potegnem skozi cevko in pustim stati kakšno urico. Nato ga spet splaknem z vodo.
keber1     
26.8.2012
Sploh ne kompliciram - spraznem ga in splaknem ter pustim, da se osuši notranjost. Res je, da včasih to tudi pozabim, saj ga nosim tudi za kako Šmarno Goro, pa potem stoji preostala voda tudi kak teden. Ampak zaenkrat v zadnjih 2 letih, kar ga imam, nisem imel nobenih težav. Drugače pa ga občasno operem z navadnim prilom in gobico za pomivanje ter splaknem z vročo vodo, lahko nalijete tudi vrelo, če ste preveč občutljivi na bakterije.

Problem je edino ustnik, kamor so se začele nabirati alge, ki jih nikakor ne znam odstranit. Te so se naselile, ker sem puščal pokrovček na ustniku (vlaga+tema=alge), ampak zaenkrat ne smrdi, stran pa tudi ne gre. Ima kdo kako idejo?

Enkrat se mi je tudi preluknjal, kar sem zlahka rešil s srebrnim izolirtrakom z obeh strani. Itak je to embalaža, ki stane samo toliko kot bencin iz Ljubljane do Bohinja ter nazaj.
GregorC     
26.8.2012
Jaz v mehu nosim samo vodo. Ga pa tudi jaz pred in po uporabi splaknem z mlačno in izpiham tekočino iz cevke, potem pa pustim, da se suši. Ponavadi je nekje obešen kar do naslednje uporabe. Ustnik, pa jaz brez problema spucam tako, da iz njega potegem gumo in jo fajn splaknem in osušim z krpo. Imam pa Mckinlejevega.
In vsako pomlad kupim novega.
andrej.bg     
11.9.2012
Pozdravljeni ljubitelji gora. Zadnja leta so se na varovanih gorskih poteh odomačile rokavice z odrezanimi prsti. Mogoče lahko kdo pojasni, zakaj te takoimenovane plezalne rokavice brez prstov in tudi svetuje, kakšne naj bi bile najprimernejše, usnjene, gumirane, firmirane ali pa kar navadne zimske?
jax     
11.9.2012
Rokavice naj bi zagotavljale boljši oprijem na zajlah ter preprečevale žulje na dolgih feratah ter morebitne poškodbe zaradi poškodovanih zajl. Jaz sem sicer glede tega konzervativen in trdim, da pač takšnega gripa in občutka, kot ga lahko dosežeš z golo roko, ne morejo dat nobene rokavice, in grem vedno z golimi rokami. Seveda pa so na daljših poteh cena za to lahko tudi žulji. Ampak - bi morali videti, kako zgledajo roke kakega alpinista po petstometrski smeri ...
Zebdi     
11.9.2012
@jax, čist OK zgledajo. Izjema so sicer poči, kjer so odrgnjene roke povezane z drugo tehniko plezanja, ampak po naših hribih ni panike. Roke preživijo brez žuljev mežikanje
keber1     
11.9.2012
Kar se mene tiče, niso problem žulji, ampak mastne in vlažne roke (ter zajle). To feratarska rokavica odlično rešuje. Po pravici povedano, ne predstavljam si, kako bi jaz brez rokavic preplezal ferato na Božičev vrh.
Janiel74     
11.9.2012
@keber1 : točno tako. Ni primerjave glede oprijema , če je roka vlažna in mastna oz. če imam rokavico gor.
Keko     
11.9.2012
Ferato Božičev vrh sva z ženo preplezala že dvakrat, oba brez rokavic in to brez problema. Jaz imam najboljši občutek z golo roko na zajlo.
Oprema - čelada, samovarovalni komplet, meh za vodo...1
Tatana     
3.10.2012
Mene pa zanima kakšen plezalni pas navadno uporabljate - samo spodnji del ali tudi zgornji? In zakaj tako?
viharnik     
4.10.2012
Za zavarovane plezalne poti je povsem dovolj plezalni pas brez zgornjega dela.Pomembno je, da gre vpenjana zanka pri krakih varovalnega sistema ne samo čez sprednjo enojno šnolo, ampak pravilno čez spodnjo, povezano z obema gurtnama, ki oprijemata stegni-noge in še čez sprednjo enojno v osmica vozelj.Zgornji ramenski križni komplet se kombinira s sp. plezalnim pasom, če imamo težak nahrbtnik pri plezanju ali pri alpinizmu, kjer so morebitni padci za raztežaje dolgi.Nekateri priporočajo tui na feratah dvodelni komplet- vodniki, a je to povsem neprimerno, ker si s tem ob padcu z zg. delom-glavo bolj blizu skale, kot samo pri uporabi pasu.Padec gre tu po jeklenici blizu skal, pri alpinizmu pa je prosti pad do sp. klina, ujameš se na noge.
jax     
4.10.2012
Zgornji ramenski križni komplet se kombinira s sp. plezalnim pasom, če imamo težak nahrbtnik pri plezanju ali pri alpinizmu, kjer so morebitni padci za raztežaje dolgi.

No, če sem čisto iskren, bi rad še videl alpinista, ki ga uporablja. Razen seveda na alpinističnem izpitu ...
viharnik     
4.10.2012
Po pravilih naj bi ga moral imeti, se pa strinjam, da je tako.Obvezen pa je komplet tudi za GRS pri reševanju poškodovancev.
Stran: 1 2 3 4 5       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki