Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Planinski čevlji

Print
Lisica27. 02. 2019 21:27:19
Jaz imam dva para od Pro Alpa in moram rečt da so občutno predragi za kvaliteto ki jo ponujajo. Niti eni mi ne sedejo odlično, zimski mi prepuščajo vodo kjub impregnaciji, pri nizkih se mi premika vložek,...sem bolj zadovoljna s Scarpo. Pro Alp so meni osebno OK niso pa vrhunski.
všeč
Rutil27. 02. 2019 23:39:28
družba, imam eno vprašanjce:

potrebujem alternativo Salomonovemu Speedcross modelu. Superg je zakon, ampak o Contagripu nimam dobrega mnenja.
torej en trail-superg (ne Approach čevelj) z orenk kramp podplatom, ki se ne uniči v pol sezone (kot contagrip).

hvala
všeč
Enka28. 02. 2019 10:05:15
La Sportiva Mutant, po mojem. Meni so sicer ljubši model Raptor, ki so nekoliko robustnejši, pa še vedno tekaški.

Sicer pa sama prisegam za tek in hribolazenje na Hokin Speedgoat2.

P.S. Prej bila zvesta speedkroskam nasmeh
všeč
Rutil4. 03. 2019 19:02:13
hvala turbo, hvala Enka;

ubodel sem si Dynafit-ke (Feline UP, za 105 ojrov), čevelj mi je bolj sedel na nogo od La Sportive.

podplat je napram Speedcross supergu (opazno) bolj tog=čist hudo.
všeč
Lalala7. 03. 2019 17:15:48
Še nekaj bi vprašala nasmeh A velja še vedno pravilo, da naj bi se vzeli pohodni čevlji za eno številko večji? Kako se ravnate pri tem? Mislim na bolj poletne in neke standardne pohodne čevlje (ne za zimske razmere).
všeč
SamoK7. 03. 2019 18:34:02
Kaj pa to sploh pomeni? Številko večji od česa????
všeč
tinky7. 03. 2019 18:40:43
Samo, se mi zdi da samo ti tega ne razumeš.
(+2)všeč
SamoK7. 03. 2019 18:44:21
Lepo prosim, da mi razložiš, da bom vedel še jaz.
všeč
lijaneja7. 03. 2019 20:17:50
Lala, za planinske čevlje velja nenapisano pravilo,da so malce večji od klasične obutve zaradi dvojih nogavic. Direktno na kožo tanjše, zgoraj pa malce debelejše. Na ta način preprečiš nastanek žuljev, posebno, če so nogavice mokre. V trgovino vzemi omenjeni nogavici in preizkusi čevelj. S peto, močno potisnjeno nazaj in zategnjenimi vezalkami, se mora palec prosto gibat.
Uspešen nakup in srečno.
(+1)všeč
SamoK7. 03. 2019 21:09:18
Od kod te "splošne resnice"? Že desetletja nosim samo ene nogavice (ne dvojne) v vseh vrstah obutve, od superg do visokih, trdih zimskih čevljev. Tisto o dvojnih nogavicah je fama iz prejšnjega stoletja, ko so bili navadni usnjeni gojzarji trdi, kot da bi bili plastični in so bili brez mehke notranje obloge. Današnja mehka notranja obloga nadomesti dodatni par štumfov.
Dajati nasvete o številki gojzarjev po forumih se mi zdi pa sploh povsem mimo!
(+2)všeč
Enka7. 03. 2019 23:37:30
Jaz vzamem vsaj številko večje, seveda pa je treba probat, da noga notri stoji in se ne premika. Če imam enako številko kot običajne čevlje, mi pri hoji navzdol preveč trpijo prsti. Seveda pa vsak po svoje. Meni se obnese.
všeč
Janezs8. 03. 2019 07:50:34
Da noga "notri stoji in se ne premika", Zato imajo vsi čevlji vezalke in z njimi utrdiš s časom obliko čevlja po svoji nogi.(več hodiš, prej je rešen ta problem). Tudi navzdol, če čevlji niso večji, pa jih trdo zavežeš, ne bo prišlo do nabijanja prstov. Najboljše je da so čevlji večji od običajnih,ki jih nosite po ravnini( po mestu). Nogavice imam jaz vedno manjše od običajne št. noge, morajo pa se tesno prilegat nogi. Za 20 urne pohode, pa jih še nosim narobe obrjene, Potem dam levega na desno nogo, desnega na levo. Nogavice so gladke od zunaj. Od znotraj pa imajo veliko šivov. ( ne vse). Seveda, kdor se znoji v noge je dobro, da ima en par dopoldan popoldan pa druge sveže. Lani na Finskem po desetih dneh hoje sem bil premalo pazljiv.So se me copati zadaj začeli malo "ribati". V Pello sem kupil nove Salamonke, težko sem dobil brez goreteksa. Z njimi sem uspešno nadaljeval.Zaradi male malenkosti sem raje zamenjal skoraj nove z novimi, ker tedaj si nisem želel, kakšnega žulja na poti. Na slošno bi priporočal, dajte si obliko čevlja ustvarit z vezalkami. Planinski čevlji imajo tudi štoparje, tako, da lahko regulirate tesnost na narti ali na gležnju. Še to nikoli ne kupujem dalj. ko deset petnajst minut. Ko grem kupovat imam v glavi kaj hočem. Tako, da niti ne poslušam preveč trgovca, ker on je tam ,da proda in te zavede, tako,da bi lahko šel domov z kruhom. Lp. J Nisem pa še imel obute dvojne nogavice.
(+1)všeč
lijaneja8. 03. 2019 08:19:28
Drži, Janez in dobro vem, da velika večina pohodnikov prakticira samo ene nogavice (v supergah so celo brez in se lastniku po dolgi hoji ne smeš približat na en meter). Jaz tu govorim o lastnih izkušnjah in so zame neštetokrat preverjene. V visoki hribovski sezoni sem nekajkrat doživel, da so hribovca na poti ustavili žulji. Z obliži in še enimi nogavicami je pot lahko nadaljeval. Poanta dveh (različnih) slojev na nogi je v tem, da se trenje med kožo in čevljem prenese na nogavice.
@Samo,zaradi mene hodiš po hribih lahko tudi brez in uživaš v sodobnih nazorihnasmeh
(+4)všeč
simon798. 03. 2019 08:26:48
Vsak po svoje zase ve kaj mu odgovarja a ne. Jaz tudi nosim vedno dvoje nogavice, to mi odgovarja in me ne zanima iz katerega stoletja je ta ideja nasmeh
(+1)všeč
Lalala8. 03. 2019 19:11:40
nasmehhvala za misli. Zdaj imam še vedno zmedene ideje isto kot prej. Sicer iz lastnih izkušenj bi rekla, da lih isto žuli ali ne žuli, če imam na nogi dvoje nogavic ali ene debelejše pohodniške.V dvojnih debelih pa mislim, da bi se mi noga skuhala.
všeč
djimuzl8. 03. 2019 19:24:34
Pri meni se pri enem paru nogavic noga bolje "uleže" v nogavico, natančneje si jo lahko obujem in se s tem izognem šivom in gubanjem nogavic, ki lahko povzročijo žulje.
V pričakovanih snežnih razmerah pa z zimskimi pohodnimi čevlji obvezno nosim dvojne štumfe nasmeh, seveda tanjše spodaj. Tu je seveda možnost gubanja in s tem morebitnih žuljev malo večja, a mi je zato topleje.
(+2)všeč
čara12. 03. 2019 14:47:10
Glede številko večje...
1. pravilo superge preizkušaj v nogavicah, ki jih boš nosila (pohodne, tekaške...odvisno kake čevlje pač kupuješ).
2. udobje in še enkra tudobje. Primerna širina, primerna dolžina (bolje pol cm daljši). Če se ti ob preizkušanju zdijo neudobni, kje trdi, jih pospravi nazaj, ker se po mojih izkušnjah ne bo nič prilagodilo (razen usnja, ta se malenkost prilagodi).

Jaz imam 40.5 številko pohodnih in službenih lepih, za vsakdan, to je pač moja številka. GTX pohodne pa 41, ker manjših niso več imeli. Se pa dajo fino zavezat in nobenih žuljev ni bilo....tekaške imam 42, ker pač je problem v širini noge, kar je bilo manjše je bilo preozko pri prstih. Res ne vem zakaj tako radi ožajo copate pri prstih. Kaj jim ni jasno, da so podplati v obliki plavutk velik nasmeh
(+2)všeč
serznoz12. 04. 2019 09:00:46
Moje izkušnje z žulji: na ogroženo mesto sem preventivno nalepil levkoplast (Leukotape classic) direktno na kožo in tako preprečil drsenje nogavic. Preverjeno na enotedenskem smučarskem teku čez Finsko. Zdrži tudi več dni, prenese tudi tuširanje. Deluje tudi, ko je koža že rahlo načeta. Ko je že žulj, je seveda potrebno ukrepati drugače.
všeč
Dizzy30. 04. 2019 12:14:59
pozdravljeni,

bi izkoristil temo, saj bom najverjetneje moral kupiti nove pohodne čevlje, ti, ki jih imam trenutno, so mi po cca. 15 pohodih začeli konkretno nagajati (začeli so tiščati v mezinček) ...

seveda je bila prva misel Alpina, ker sem jih imel že v preteklosti, tudi oče jih ima in je zadovoljen. probal sem model nepal in prvi vtis je odličen, pomislek imam le ob njihovi teži, saj so precej težji od ostalih.

po drugi strani zelo dobro poznam Salomonove superge in tudi gojzarje, ugotovil sem, da imajo tudi 3 res dobre modele gojzarjev oz.pohodnih čevljev, sem jih tudi že probal, so res udobni, lahki (ta, ki me najbolj zanima ima cca. 600g - sicer sem mnenja, da teža na nogah ni tako pomembna, a vseeno se to mora nekje poznati, plus - podplati na Salomonovih čevljih so contagrip in ne vibram - je vibram res toliko boljši?
všeč
Page:123...7475767778...878889
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies