Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Slovenska planinska pot priprave

Slovenska planinska pot priprave

Print
bossko12. 06. 2017 22:08:25
Pozdravljeni,

letos sem se odločil za malo drugačni dopust. V planu imam se odpraviti peš na pot za kakih 7 dni in sem si izbral, da bi začel na začetku slovenske planinske poti - v Mariboru. Torej, hoditi bi začel v Mariboru, vsak dan bi prehodil kakih 5-6 ur in do kjer bi prišel v 7 dneh bi prišel in potem bi nekako našel prevoz domov. Glede kondicije nimam problema. Ampak glede na to, da se nisem še nikoli odpravil od doma peš z nahrbtnikom, me zanima kaj in koliko česa naj vzamem s sabo (oblačila, hrana, dodatna oprema, itd). Prosim vas za kakršen koli nasvet glede priprave na tovrstni večdnevni izlet. Hvala in lep pozdrav!
všeč
coffee12. 06. 2017 23:23:06
Misliš spat na prostem, jest iz nahrbtnika? Kakorkoli že, powerbank je fajn met sabo, če se ti zdi, da bi se ti lahko kaj zalomlo in bi hkrati imel prazen mobitel.
všeč
ZeK12. 06. 2017 23:44:13
če nimaš težav s kondicijo, je 5-6 ur dnevno premalo.

ker sicer, kaj bo počel preostalih 18-19 ur dnevno?
(+6)všeč
sla13. 06. 2017 07:50:39
S seboj moraš imeti kvalitetne zemljevide/hribovske karte. Dobro je, da naštudiraš v katerih kočah boš spal (predvidevam, da ne boš na prostem) in kakšna je časovnica od koče do koče. Dnevno moraš biti s počitki vred v gibanju do 13 ur. S seboj imej eno rezervno majico in majico v kateri boš spal. Ter seveda anorak in flis za zvečer in v primeru poslabšanja vremena in seveda rezervne hlače. Na taki turi običajno ješ po kočah, ker ne moreš nositi toliko hrane s seboj. Imeti pa moraš za rezevo ploščice in kakšne oreščke. Seveda pa moraš imeti dovolj tekočine (2 - 3 litre) in vmes dotakaš. Predvsem je važna obutev. Iz lastnih izkušenj ti svetujem, da na vsekem postanku/počitku/vrhu najprej sezuješ čevlje in nogavice, ter nogavice posušiš (vse to je v izogib žuljem) in si natakneš šlape (ki jih imaš tudi za v kočo). Potem se šele posvetiš razgledu, malici, štempljanju knjižice,....
Za tako večdnevno turo je 30 l ruzak več kot dovolj (jaz sem parkrat prespala zunaj in sem imela v ruzaku še mini spalko in podlogo). Več dni zaporedoma hodiš v isti prešvicani majici in se ne sekiraš ter lepo uživaš. Štunfe pa je fajn, da zamenjaš na 2 - 3 dni. Če ti jih med postankom ne uspe posušiti, raje obuj rezervne in do naslednjega postanka boš imel prejšnje štunfe že suhe.
(+6)všeč
herman813. 06. 2017 14:36:16
Ko sem šel pred leti prvič po tej poti sem imel probleme. Ne vem, kako je zdaj. Namreč, iz Ruške koče do koče na Pesku je 5-6 ur. To ni problem, če imaš kondicijo, kot praviš. Problem je-oziroma je bil takrat- ko prideš po približno dveh urah do močvirja. Tam ni bilo takrat ustreznih markacij in smo zalutali, tako, da smo po trdi temi slučajno prišli v kočo na Klopnem vrhu in tam prenočili. Zato previdno.
(+1)všeč
bossko13. 06. 2017 23:24:26
Ja, morda bo 5 - 6 ur hoje na dan premalo. Nisem razmišljal kaj bom delal ostali čas. Si ga vzel na izy nasmeh Ne vem, nisem bil še nikoli za več dni peš na poti, zato sem mislil, da ne bom pretiraval po 10 ur na dan. Čeprav pravim, da imam kondicijo, se vseeno malo bojim kako bi bilo, če bi hodil 7 dni po 10 ur na dan... Saj konec koncev bi videl sproti kako bi šlo. Kot sem gledal so koče na vsakih par ur. Ko pridem do ene koče vidim kako sem glede utrujenosti in časa in se tam na licu mesta odločim ali prespim v tej koči ali grem naprej..
Glede hrane: jesti sem mislil zajtrk v koči, in večerjo v koči, potrebujem hrano za vmes. Ali lahko kupim kaj sproti ali naj vlačim za 7 dni s sabo? Kaj pitno vodo se dobi v vsaki koči?

Powerbank je dobra ideja, pa tudi natikači, to se sam nebi spomnil.

Ali naj vzamem tudi spalko, čeprav mislim spati v kočah? Ali naj si v naprej rezerviram koče ali se to sproti zmenim? Ali je bolje imeti gojzarje (nad gležnjem) ali pohodniške čevlje (pod gležnjem)?

Torej oblačil čim manj in nekaj za dež, ne? Pa zemljevidi. Ali so v vodniku Slovenska planinska pot zemljevidi?
všeč
sla14. 06. 2017 08:01:36
Hrana - kot sem že zapisala, s seboj imaš le nekej ploščic in oreščke. Vse obroke ješ po kočah (pri nas je po bajtah res žalost glede hrane, a boš en teden že zdržal). Če kje vmes prideš v dolino, si v trgovini kupiš kak priboljšek.
Pijača - Slovenci imamo srečo, da je skoraj povsod pitna voda. Pohorje je sploh vodnato in lahko povsod dotočiš vodo. Če vidiš, da kje kaj curlja, dotočiš rezerve. Vzemi morda malo praška oz. tablet za izotonične napitke (cedevita ni najboljša). Sama sem si sredi dneva privoščila radler (še bolje je, da piješ brezalkoholnega), zvečer pa sem si privoščila pirček.
Spalka - če misliš spat po bajtah, je nikar ne vlači s seboj. Kupi si spalno rjuho (najboljša je svilena), ki se zloži res na minimum. Rezervacij ni potrebno delati, najbolj so oblegane bajte okoli Triglava....
Čevlji - jaz prisegam na nizke čevlje. Podplat pa naj bo vibram.
Zemljevidi - kupiti se da karte v merilu 1:50000 skoraj za vsa področja Slovenije. Še boljše pa so v merilu 1:25000
Sonce - kakšno kremco vzemi, pa kapo s šiltom. Če pa dežuje, pa povedriš v kakšni koči in delaš plane za naprej.
Švic - fajn je, če pred spanjem s sebe spereš švic, potem dosti bolje spiš. Skoraj povsod je kak potoček ali pipica pri bajtah in se po "pasje" umiješ. Imej s seboj tisto malo potovalno brisačo, ki se tudi zelo na majhno zloži. Zato sem tudi že zapisala, da imej eno majico (bombažno) le za spat. Uporabiš jo še zadnji dan, ko se vračaš domov.
Sicer pa čim manj kompliciraj, pozabi na nepotrebno udobje civilizacije in uživaj nasmeh

(+3)všeč
Yuriy8214. 06. 2017 10:03:17
Zdravo, lep pozdrav vsem, tole je moj prvi post na forumu nasmeh

Tudi sam se planiram poskusno, konec junija, za en teden podati na SPP. Pravtako začenjši na začetku, v Mariboru.

Na hitro sem pripravil spisek stvari ki jih nameravam spakirat:
- ruzak 50 l, lahka spalka
- vodnik SPP, dnevnik SPP, blazinica za štemplje, kuli, zvezek, denar
- iphone 6, powerbank, nepremočljiva vrečka, polnilec, kabel, aplikacija monolit2go, slušalke
- čelna lučka, baterije, nož, obliži, tablete, opornica za koleno, krema voltaren, prva pomoč, astronavtska folija, vžigalnik, igla, sukanec, 3x klinčki za perilo
- oreščki, frutabele, whey protein powder, isodrink powder, omega 3 tablete
- manjša posoda, žvilca, meh, bidon, prisrčnica
- 2x švic majica, 2x nogavice, 2x pohodniške nogavice, 3x spodnjice, 1x majica za spanje,
- dolge hlače, kratke hlače
- hardshell, ruzak cover, dežne hlače
- puhovka, kapa, rokavice, flis
- visoki čevlji, sandali, pohodniške palice
- klobuk, sončna očala, 2x bandera
- toaletna torbica (milo, zobna pasta, deostick, repelent, sončna krema, krtačka, zamaški za ušesa)
- potovalna brisača, wc papir

Ps. nisem sure, ali bom potreboval tudi:
- plezalni pas, samovarovanje, dereze, cepin



(+2)všeč
lynx14. 06. 2017 15:47:41
z eno besedo: pretiravaš.
(+8)všeč
miri14. 06. 2017 16:20:21
Problem bo "tankanje"prisrčnice.
(+6)všeč
Trobec14. 06. 2017 17:33:34
iphone 6 je absolutno nujna oprema za 1-tedensko planinarjenje mežikanje
(+4)všeč
Yuriy8214. 06. 2017 20:28:13
lynx; to je iz glave kar sem se spomnil. pri dejanskem pakiranju se bom omejil na 10-11 kil, in izločil "manj pomembno" mežikanje

miri; haha, na tankanje pa nisem pomislil, bo treba kakšnega kolega poprosit, da mi prinese zalogo npr na Kamniško sedlo velik nasmeh

Trobec: Vsekakor nasmeh en teden al pa en mesec, vsebina ruzaka se ne bi bistveno spremenila
(+1)všeč
Branee14. 06. 2017 20:55:54
kaj je to monolit2go?
(+1)všeč
turbo14. 06. 2017 20:57:50
(+1)všeč
B1817. 07. 2022 10:08:01
Pozdravljeni,

se bom navezal na temo ter opise zgoraj. Počasi začenjam s spp (prvi žig ujel včeraj) nasmeh, vsaj na začetku imam v planu 2 do 4 dnevne etape, in to ne bo naskok na Julijce.. cool
Skratka, če še kdo podobno razmišlja, se lahko javi in se uskladimo, predvsem olajšana logistika in družba ponavadi pomaga.
Lp
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies