Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Navigacija v hribih nekoč in danes

Navigacija v hribih nekoč in danes

Print
ZeK8. 11. 2017 20:38:31
Da je telefon na tipke bolj praktičen? Halo?!

.................

to sem napisal v smislu uporabe za klic v sili.
pritiskanje na tipke na slepo je lažje kot "drsanje" na slepo.

velja pa ta "boljša praktičnost" le v smislu morebitnega klic v sili.

drugo seveda je, če telefon v hribih uporabljaš še za kaj drugega.

ker ga jaz za kaj drugega ne uporabljam, je zame bolje, da imam v hribih tistega s tipkami.

(+2)všeč
bumslpepe8. 11. 2017 20:41:01
Sam si ne znam predstavljati kako bi se lahko s papirnatim zemljevidom in kompasom orientiral v megli na zasneženem terenu (po možnosti še ponoči).

S pametnim telefonom je to zelo enostavno. Za mene je telefon pomemven varnostni pripomoček; nepogrešljiv tako kot cepin in dereze. Zadnjih šest let kar uporabljam gps navigacijo mi še noben telefon ni odpovedal. Seveda je potrebno paziti, da je baterija polna, ko greš na turo. Nositi ga je potrebno ob telesu (da je na toplem). V krajih s slabim gsm signalom oz. brez gsm signala pa ga je potrebno preklopiti na način letenja.

Papirnat zemljevid pa si običajno pogledam pred ali pa po končani turi.
(+2)všeč
dragon8. 11. 2017 21:24:34
Tudi jaz sem precej konservativen in uporabljam zgolj klasične zemljevide. Da bi še v hribih ves čas bulil v telefone in druge aparature!zavijanje z očmi Saj ravno zato uidem tja gor, da se oddahnem od vseh teh novotarij.
(+3)všeč
Bojan_A8. 11. 2017 22:58:44
@bumslpepe

Se čist strinjam. Jaz ga uporabljam šele tri leta, prej sem uporabljal ročni GPS sprejemnik, ki je bistveno manj uporaben, kot mobitel.
všeč
rajko00289. 11. 2017 07:02:13
@Bojan A - zakaj se ti zdi ročni GPS manj uporaben (ima boljši sprejem, avtonomija je boljša-daljša, če ti zmanjka baterije imaš rezervno v nahrbtniku, sprejemnik ti lahko visi kjerkoli ...) Če uporabljaš mobilca za navigacijo ti gredo hitro baterije-lahko imaš power bank s sabo, ki je težka stvar, sprejem je ali ga ni, večina nima glasovnega vodenja, če pada dež ali sneg ga moraš imeti zaščitenega-posledica ni sprejema, ga ne slišiš, večja poraba baterije, težko navigiraš če maš mokre prste po zaslonu, .... . Seveda so tudi plusi - samo ena naprava, ogled vrhov okolice (tako 2D kot 3D), v primeru nesreče te lažje najdejo .... . Sam resno razmišljam o Garmin GPSmap 64S - seveda pa sem odprt za vse predloge.
(+1)všeč
sla9. 11. 2017 07:52:23
Povzetek: ta stari imamo raje staro dobro papirnato navigacijo, ta mladi pa drsajočo elektronsko novotarijo velik nasmeh
(+6)všeč
Bojan_A9. 11. 2017 08:47:14
Uf, ogromno razlogov:
1) ročni sprejemnik ima precej manj funkcij. 2) Karte je težko dobiti oz. so plačljive. 3) Karte so zanič in se lepo občasno posodobljajo. Jaz precej potujem po svetu. Kje za vraga naj dobim zastonj karte naprimer za Japonsko za moj stari ročni GPS sprejemnik? 4) Ročni sprejemnik nima interneta. 5) Stari sprejemnik je precej težji od mobitela. 6) Zakaj bi sploh nosil dve napravi s sabo v hribe, če imam lahko samo eno. 7) Ročni GPS ima ponavadi slab softwere

Minusi
1) Vodopornost. Sicer sma vedno s seboj nosil PVC vrečko namenjeno potapljanju s katero je telefon tudi v tem primeru uporaben
2) Brez powerbanka ne gre
3)ročni GPS ima boljšo anteno.
(+1)všeč
piotr9. 11. 2017 09:25:51
Saj razlika je jasna, eno so namenski GPS navigatorji (Garmin,Magellan..), ki uporabljajo le zanje razvito kartografijo. Ker so le-te vektorske, je tudi zapis sledi mnogo natančnejši kot pri rasterskih, ki jih bolj ali manj brezplačno ponujajo v "pametnih" telefonih.
Seveda je univerzalnost teh praktična, tudi nepogrešljiva, vendar moramo vzet v zakup njihove omejitve. Npr. kdor želi ustvariti nek kvalitetnejši foto zapis, pač uporabi drugo kamero z večjim optičnim razponom, svetlobno jakostjo, tipalom...nasmeh
všeč
ljubitelj gora9. 11. 2017 11:13:52
Za Bojana in pojasnilo: aplikacija na naslednji povezavi: http://www.sports-tracker.com/ Lovi 8-9 satelitov, po prehojenih 200m po travniku mi kaže telefon 1kmvelik nasmeh in max. hitrost 35km/h, nisem vedu, da sem tok hitreekjezik Tak da v gora je zanimivo, si na Viševniku kaže da si nekje drugje recimo 30m stran. Če s ekje v gozdu pa tud 200m fali.
(+1)všeč
ZeK9. 11. 2017 12:16:05
Sam si ne znam predstavljati kako bi se lahko s papirnatim zemljevidom in kompasom orientiral v megli na zasneženem terenu (po možnosti še ponoči)

.........

sneg/megla/noč: počakati na izboljšanje/bivakiranje.

sicer pa pogled z lučko na papirnat zemljevid + kompas, ima v tem primeru enak učinek, kot pogled na pametni telefon. je res, da ti pametni telefon sicer na e-zemljevidu pokaže, kje se nahajaš. še bolj res pa je, da ta podatek ni točen in lahko zato naredi v takih razmerah več škode kot koristi.
všeč
rajko00289. 11. 2017 12:55:18
@ZeK- z zemljevidom in kompasom je misija nemogoče ugotoviti lokacijo ponoči, megli in snegu - včasih tudi bivakiranje ni mogoče in takrat ti pomaga GPS.
GPS na mobiju ti da natančnost 15m v krogu.
Namenski GPS pa lahko do 0,1m (ob pogoju, da lahko lovi signal tudi iz ruskih, kitajskih (kmalu tudi evropskih) in ne samo ameriških satelitev.
Tako da mislim, da če imaš GPS in zemljevid je to dovolj za vsakega - GPS ti pokaže smer katero v zahtevnih situacijah preveriš na zemljevidu. Če pa si že doma narediš ruto, te pa GPS opozarja, da si zašel in te vodi po zamišljeni poti (če pa imaš 1500€ ali več viška in kupiš profi GPS pa ti ta pove, da je teren v nadaljevanju neprehoden in da si samo 1 cm oddaljen od predvidene točke).
všeč
Zebdi9. 11. 2017 13:37:05
@rajko00028: kaj pa vem; ko smo se še udeleževali nočnih orientacijskih tekmovanj, sta nam bila karta in kompas dovolj.

Če pa govorimo o zahtevnem gorskem brezpotju, pa se na neznane terene ponavadi ne podajam ponoči oz. v razmerah, ki bi oteževale ali pa onemogočile orientacijo.

Pa še to - nazadnje, ko je imel nekdo iz naše skupine s seboj GPS, nas je ta med počitkom "premaknil" za 300m vertikalno in cca 400m horizontalno. Ob takšni natančnosti pa tudi GPS ni nobena garancija za srečen povratek...
(+3)všeč
5Xum9. 11. 2017 14:02:56
@Zebdi

Res je, karta in kompas sta načeloma dovolj. Konjska vprega je pa načeloma dovolj, da potujemo iz Ljubljane do Pekinga, ampak to še ne pomeni, da ne obstaja kakšna bolj udobna in hitrejša opcija.

GPS ki med počitkom človeka premakne za 300 metrov je pač zanič GPS, ali pa ga človek ne zna brati. Ni pa to argument proti GPS-om v splošnem - meni je tudi včeraj avto crknil, pa to najbrž ni argument da gremo nazaj na oslovske vprege.

Dober telefonski GPS nima nobenih težav konstantno držati lokacijo na vsaj 10 metrov natančno. Ja, včasih izgubi signal, in ko ga lovi nazaj, ga s prve ne zadane. Ampak če ga pustimo lepo na miru kakšno minuto, bo sčasoma lokacijo zadel "v nulo". Pri tem kakšne hude omejitve ni (v smislu da daleč stran od oddajnikov ne lovi), ker signal pride direktno iz orbite.
(+4)všeč
dprapr9. 11. 2017 15:55:59
Ko prebiram te komentarje, dobim občutek, da brez teh naprav ni več mogoče v gore, oziroma v tem primeru samo še s konjsko vprego.
(+4)všeč
rajko00289. 11. 2017 16:06:16
@Zebdi Tudi ko sem jaz še tekmoval v orientaciji smo imeli zemljevide in kompase, pa je marsikatera ekipa zašla, ko je bil start v Črnučah in cilj na Rašici se je ena ekipa kljub karti in busoli znašla na Mengeškemu hribu. Kot sem že napisal-če hočeh biti 100% imaš GPS+karto, ko pa bom nabavil Garmin 645S (ki baje dela OK tudi v največjih grapah in goščavah in je natančen na meter) vas bom z veseljem peljal na kako brezpotje za demonstracijo.
(+2)všeč
palček plezalček9. 11. 2017 16:23:25
Tudi če bi imela 1500 evrčkov, za katere ne bi vedela, kam jih vtakniti, ne bi kupila GPS-a, pa četudi proizvajalec zagotavlja, da bo moja pozicija do centimetra natančno zabeležena in da me bo napravica opozarjala na neprehodnost terena. Le na kaj bi me opozorila v steni/smeri? A morda, kje najdem naslednji grif? jezik
Včasih sicer uporabljam aplikacijo, ki mi riše pot, a bolj zaradi tega, da pozneje vidim, kje in koliko časa sem se potepala. nasmeh
(+14)všeč
miri9. 11. 2017 17:04:32
Mi,starejši,za spomine uporabljamo glavo.Tam bo ostalo,kar bo.Drugo bo na slikah.Nekoč bo vse neuporabno.Zato uživajmo ,kjerkoli smo pa čeprav na napačni stezici.
(+12)všeč
lubadar9. 11. 2017 18:17:17
Moja spominska kartica sega daleč v prejšnje stoletje, ampak v kombinaciji s papirnato karto, me je še vedno pripeljala varno na ciljmežikanje
(+7)všeč
sAleska9. 11. 2017 20:58:11
Zame pa je ravno to največji izziv in v tem neizmerno uživam, da se orientacijsko znajdem čisto brez vseh teh naprav in (večinoma) tudi brez zemljevida (čeprav ga nosim s seboj). V 40. letih mojih samotnih brezpotnih potepanj se mi je samo enkrat precej zalomilo in sem pač prisilno bivakirala - pa še to se je izkazalo za prav posebno doživetje. S kilometrino se nabirajo izkušnje in človek zadene smeri, prehode itd. "v nulo".
Sicer pa pravijo, da če ne veš, da si se izgubil, je vse v redu. velik nasmeh
(+7)všeč
Page:12
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies