Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Otroci in gore
turbo     
4.9.2018
Do konca življenja si ne bi odpustil, če bi svojega otroka pustil doma zaradi neke norme. Čas, ki bi ga z njim preživel skupaj v Afriki, pogovori in doživetja, bi odtehtali ne samo vrh, če ga ne bi skupaj zmogla, prav vseeno bi mi bilo tudi, če bi tri tedne skupaj padal dež. Kaj se boš pogovarjal z Žanom, na svoja stara leta? Če se bo sploh želel pogovarjati s teboj! O tem, kako ni izpolnil tiste in one norme, o tem, zakaj je moral ostati doma in ne obiskati Afrike, kar bi morebiti bila njegova edina priložnost? Si morda sposoben iti z Ajdo v gore brez ure, brez podrobnega načrta, kako hitro morata opraviti s potjo, da bo tvoj ego zadovoljen? Če se razmere spremene, iščeš vse možne poti, da najdeš čas za otroka. In če ga najdeš, mu ne postavljaš norm, temveč z njim v največji možni meri počneš tisto, kar on želi. Četudi je to nekaj ur sedenja na kavču in igranja iger na računalniku ali TV-ju. Za njegovo srečo in veselje in če ga imaš rad, s tem tudi za svojo. Otroci so kot plastelin, vse se "vtisne" vanje, otroški spomin je neverjeten v smislu, kaj vse si zapomnijo in konec koncev tudi v tem, da te spomine nosijo s seboj do konca svojih dni. Tako dobre, kot slabe, tako lepe, kot grde.

Žan, bodi samosvoj in samo svoj, le tako bo tvoje življenje tvoje.
primoza     
4.9.2018
Mislim, da je bilo dovolj časa za pogovore ob vseh turah. Ampak na Kilija ga pa vseeno ne bi vzel tudi danes. Večino tur pa opravimo brez ure. Kako zanimivo, a ne? Ampak tudi v tem se ne skriva odgovor. Sam verjamem, da se težavno obdobje enkrat zaključi, medtem pa živimo življenje tako, da ga na zapravljamo. Itak se noben dan ne povrne. Tak ali drugačen.nasmeh Pa kako zanimivo. Ajda že nekaj časa hodi po gorah tudi sama. Zato sem tudi rekel, da si mora vsak najti svojo špuro, naloga staršev pa je podpora. Pri manj zrelih osebah pa je potrebno nekaj več usmerjanja.
primoza     
4.9.2018
Pa še dodatek. Sam mislim, da je zgrešeno sporočilo otroku, če hodiš k njemu le ti. Če se na to navadi v življenju, je to bolj slaba popotnica. Taki razvajenci so precejšen problem tudi, ko odrastejo. Malo se mora tudi pomujati. Brez muje se še čevelj ne obuje. In zelo kratkogledo je razmišljanje, da bo človek živel svoje življenje, če se bo vedno ravnal po liniji najmanjšega odpora. Saj prav na to ciljajo v potrošniški družbi. Tako tu zadeva ni črno bela. Seveda pa nismo vrgli puške v koruzo. Tako, da se še naprej išče stike, a ne za vsako ceno.
Mcgiver     
4.9.2018
Turbo pod tvoj zapis se podpišem !! Sem pa še vedno mnenja, da ne poznamo podrobnosti in odnosov..... tudi zakaj ravno Kili mi mogoče ni jasno in ne kaj lažjega SKUPAJ ? Ampak kot rečeno, če ni celotne slike, sodba ni upravičena, vsaj po moje. Tako da primoža vedno se v življenju vse tako nekako uredi, kot je prav, vsaj ko gledamo za nazaj. zavijanje z očmi
lino     
4.9.2018

Nekaj svetujemo, nekaj pametujemo, nekaj težimo, nekaj skušamo pomagati... Ampak končna odločitev bo samo tvoja ali pa pameten kompromis in pogovor v okviru družine.
primoza     
4.9.2018
Kili je bil že nekaj časa v planu, problem pa je bil, da se je ravno sovpadel z velikim upadom aktivnosti. Tako za primer še decembra 2016 je bil sposoben narediti ornk krog kakih 12 ur hoje. Še novembra je bil sposoben priti na običajni enodnevni Savica - Krn - Savica. Nato se je to praktično čez noč spremenilo. Vmes je zaradi opustitve športa začel še zbolevati, kar ga je dodatno demotiviralo. Prvič v življenju sem videl, kako opustitev dolgoletnega športnega življenja razdiralno vpliva na organizem. Na začetku leta 2017 je bil tako nekaj tednov priklenjen na posteljo. Počasi se je začel vračati marca 2017, ampak karte smo rezervirali februarja za konec junija 2017. Seveda ga na Kili potem nismo mogli vzeti. Saj tisti trenutek se ni niti toliko sekiral, za njim je to prišlo šele potem, ko si je ogledal fotografije in nato tudi predavanje, ki ga je imela Ajda za PD Kamnik. To mu je potem še dokončno zbilo motivacijo, tako, da ga pol leta sploh nismo videli. Od februarja 2018 se spet nekaj ukvarjamo z njim, z vzponi in padci. Med tem je že malo natreniral nazaj s Starim gradom, po naši Tirolski, kjer smo bili tri tedne po hribih brez Žana, pa je spet vse po starem.
Daaam     
4.9.2018
Zakaj pa dopusta ne prilagodiš njegovim trenutnim sposobnostim? Očitno je hudo užaljen ker si ga odpikal.. če je še decembra delal 12 urne kroge, februarja ob nakupu kart pa ni bil več ok za Kili? Meni to ne gre skupaj..
Trobec     
4.9.2018
Ah ja, pa se tudi hribi.net spreminjajo v reality show, kjer spremljano življenje neke določene družine...

No, zadnji vpis pa razkriva, da je bila pravzaprav bolezen tista, ki je odnesla Kilimanjaro in je bilo vse tisto sklicevanje na lenobo pravzaprav kost za glodanje. Res v slogu najboljših scenaristov reality showov. mežikanje
primoza     
5.9.2018
"Zakaj pa dopusta ne prilagodiš njegovim trenutnim sposobnostim"
Se ti ne zdi, da bi bili to krivično do ostalih? Športno preživljanje 90% prostega časa je preveč zdravo, da bi se temu odrekli ostali.

"No, zadnji vpis pa razkriva, da je bila pravzaprav bolezen tista,"
To je pa mešanje vzroka in posledice. Posledica spremembe življenskega sloga se je pokazala tako, kot se je. To je še en živ dokaz tega, da je redno ukvarjanje z rekreacijo skupaj z dovolj spanca in primerno prehrano zelo zdravo.
korl     
5.9.2018
primoza, čemu sploh potrebuješ vox populi s tega foruma?

Saj je očitno, da na tem svetu še ni nastal problem, ki ti ne bi bil vnaprej kristalno jasen zavijanje z očmi
primoza     
5.9.2018
Da še enkrat premislim vse dileme, ki nikakor niso bile enostavne. Če pa si se sposoben osebno poglobiti v argumente, potem ugotoviš, da stvari niso ravno črno bele.nasmeh
Zebdi     
5.9.2018
Stvari itak nikoli niso črno bele velik nasmeh

Ampak resno, mene je v vsej temi najbolj zmotil izraz "treniran petletnik". Mogoče stvar semantike, ampak rekreacija je eno, trening kot načrtna in sistematična vadba z namenom izboljšanja rezultatov pa čisto nekaj drugega. Pa da se razumemo - rekreacija je super, ampak da bi otroku postavljal norme, ki jih ne doseže marsikateri izmed odraslih, mi pa ne pade na pamet. Ni vse v težavnosti, dosežkih in primerjanju z ostalimi(za to bo dovolj časa kasneje v življenju), meni je bolj pomembno, da otrok uživa v tem, kar počne. Brez stresa in pritiskov mežikanje

Trobec     
5.9.2018
Se sprašujem, zakaj potem sploh imamo v zdravstvu vso drago diagnostiko, če pa je tako kristalno jasno, kaj je eden in edini razlog, ki položi 10.letnika za par tednov v posteljo in to kar čez noč. To, da se preneha ukvarjat s športom.

Dobro, da sem danes sploh še živ, glede na to, da sem v srednji šoli in na začetku faksa močno zanemarjal hribe...

p.s. sprememba življenskega sloga ni dokaz, ker ni nekega reprezentativnega vzorca, na katerem bi lahko tako sklepali. Sploh se z medicinskega stališča sliši izjemno malo verjetno, da bi nek otrok, ki je po kondicijski pripravljenosti nekje med top 10% svojih vrstnikov, kar naenkrat zbolel. Preprosto, ker se je nehal ukvarjat s športom. Tako da jaz bi prej pomislil npr. na kakšno infekcijo? Morda padec odpornosti zaradi stresa?
Priznam, da ne poznam razmer v vaši družini, niti nisem firbčen, da bi še kaj zvedel, hotel sem samo povedat, da mi pri tej zgodbi marsikaj ne gre skupaj.
gorolazka     
5.9.2018
primoza mene je predvsem zmotilo tole - ne gre z vami na dopust v Afriko, ne gre z vami za tri tedne na dopust na Tirolsko, in ti se čudiš, da nato Žan ne želi več nobenih stikov s tabo?
In če tipkaš, da bi se rad ukvarjal z gorskim kolesarstvom, pa ti o tem ne veš dovolj, začni delati na tem, da boš bolj spoznal gorsko kolesarski šport pa malo zanemari hribe in plezanje...Naredi kaj za svojega otroka, dokler ti je, če ti je, pripravljen dati priložnost.

Močno upam, da Žan ne bere tega foruma.
primoza     
5.9.2018
Zebdi. Užival je Žan definitivno takrat, ko mu gibanje ni bilo v napor. Gorolazka gorsko kolesarjenje delamo, malo poglej fotke. Ampak to je pri njem muha enodnevnica. Kot prej gorski tek, plezanje ipd. Se mi zdi, da mu je bilo gorništvo še najbolj pisano na kožo. Za zadnji naš dopust pa se je odločil sam.
Trobec, civilizacijske bolezni so dobro znane. Malo pogooglaj, kaj se zgodi po opustitvi športa, ki ga naprimer redno gojiš 10 let. Ne le, da se poveča maščoba za faktor 2x, enostavno imunski sistem temu sledi. Saj zadeva je stekla v obdobju cca 1 leta.
SamoK     
5.9.2018
OK, Primož, nič nisi kriv, da je Žan tak lenuh in nezadovoljnež. Sam si je kriv, ker te ni ubogal v tvoji modrosti.
A si zdaj zadovoljen? Daj že GMAH!!!
UB77     
5.9.2018
Tudi jaz gledam na zadevo z istega vidika kot gorolazka. Žana si izključil iz "popolne družinske zasede", kot rad napišeš v svojih objavah. Sedaj pa tukaj javno razpredaš o njegovem življenju, počutju in odnosih v družini. Ne zamisliš pa se nad tem, da je še zgolj OTROK, občutljiv zaradi spremenjenih družinskih razmer, ampak to še potenciraš s tem, da ga konstantno izključuješ iz vašega družinskega življenja, ker ima par dek maščobe preveč. To pove kar nekaj o tebi kot očetu, predvsem pa to, da si v enem izmed prejšnjih postov napisal, da nisi več odgovoren zanj. Kot oče si celo življenje odgovoren zanj!!!! In to pomeni, da ga ne vlačiš s sabo v hribe, če se mu pač ne ljubi, ampak ga pelješ npr. na pico. Otrok ni stroj, ki ga zavržeš, ko ne dela več tako dobro, kot od njega pričakuješ ti!
Žan naj uživa življenje tako kot on hoče, verjamem, da bo še hodil v gore, ampak ne pod pogoji, ki mu jih postavljaš ti. Tebi pa svetujem, da nehaš pametovati, odpelješ svojo "popolno družinsko zasedo" na kakšno ferato in objaviš prešvicane selfije, ki jih vsi tako radi vidimo! zavijanje z očmi
Pa brez zamere.nasmeh
Zebdi     
5.9.2018
@primoza, vsak prej ali slej pride do tega, da se zasiči, če je intenzivnost previsoka. Takrat je čas za spremembo, za nove stvari. Če je užival v tistem obdobju, še ne pomeni, da bo užival v nedogled. Govorim iz lastnih izkušenj.

Pa da se navežem še na to, kaj se zgodi po opustitvi športa - meni se ni zgodilo nič kritičnega, pa sem v zadnjih dveh letih športno udejstvovanje znižal na mogoče 5% - se pravi praktično opustitev. Edina posledica je...kaj vem, +2kg. Verjetno bo potrebno razloge poiskati tudi kje drugje..
primoza     
5.9.2018
https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=2387&lang=slv&prip=rul:9232215:r4
UB77     
5.9.2018
Ne, ne prebiješ te ozkoglednosti...mrk pogled
Stran: 1 2 3 4 5 6       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki