Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Ski touring / Plazovni nahrbtniki

Plazovni nahrbtniki

Print
lojz10. 11. 2014 19:05:45
Kakšno je kaj vaše mnenje o plazovnih nahrbtnikih? V naših hribih jih (še)zelo malo uporablja te nahrbtnike.
Je vzrok male uporabe, da so (pre)dragi ali prevladuje mnenje, da je boljše se gibati v "zihr" razmerah?
(+1)všeč
viharnik10. 11. 2014 20:17:14
Gibanje v gorah, kakor tudi na splošno v življenju, nikoli ni 100% varno, če nisi ravno svetnik.
Vsekakor vsaka novdobna varnostna oprema v določenih % pripomore k izboljšani varnosti, ne garantira pa čudežev.Tako nikdar me moremo predvideti, kakšna gmota snega in ledu nas bo pogoltnila nad nami in takrat ti nobena oprema nič ne pomaga, le čudež preživetja.Tak plaz te takorakoč zmelje ali zabetonira z mehom vred.Drugače pa ABS ob plazu lahko pomaga preprečiti težje poškodbe hrbtenice, vratu ter glave in je priporočljiv kos zimske opreme.Veliko gornikov, ki se zavedajo nevarnosti novega snega po gorah, pa v terminih po sneženju raje počakajo toliko dni doma, da se snežna odeja stabilizira in omogoča precej varnejše gibanje in izvedbo ture.Včasih, ko ni bilo tehničnih lavinskih pomagal, so starejši gorniki bili previdnejši in odšli na zimske ture teden ali več po zadnjem sneženju.Baje ima tudi duhovna narava svoje zakonitosti in ne dopušča prav vaskih posegov človeka v novozapadli sneg.S tega vidika imajo indijci Mont Meru (Kaliash) kot sveto prebivališče bogov in nedostopno slehernemu smrtniku.
Torej na gore se je treba pozimi odpraviti (če in kdaj) s pametjo in upoštevanjem razmer na gori, brez zanašanja (naj bo to zadnje) na sodobno lavinsko tehniko in pripomočke.
(+6)všeč
IgorZlodej10. 11. 2014 22:12:17
Eno sezono sem ga uporabljal na turnih smukih (okoli 30 krat). Dejansko sem ga aktiviral le enkrat za demonstracijski prikaz uporabe. Statistike in analiz pri nas ne poznam. Vem za primer, ko je turnega smučarja odnesel relativno majhen plaz, ki ga sploh ni zasul, ampak ga je le premetavalo v plazu suhega snega, ABS nahrbtnik pa je uspel aktivirati, ko se je plazovina po okoli 150 m dejansko že zaustavila. Vsekakor je potrebna kilometrina v zimskih gorah, ki se meri v 10 in več letih aktivnega udejstvovanja. Tako kot plazovna žolna, nam tudi ABS nahrbtnik ne sme ustvarjati lažne varnosti.
začetna faza aktiviranja1
aktvirani zračni baloni2
3
(+5)všeč
Keko10. 11. 2014 23:50:34
Zadnja leta je res veliko govora o lavinskih trojčkih, ABS nahrbtnikih in raznih pripomočkih, ki ti podaljšajo čas preživetja pod plazovino. Ko sem se v alpinistični šoli srečal s temi zadevami, sem dobil občutek, da so v praksi stvari dokaj neučinkovite in da se na te zadeve ni vredno zanašati. Imam občutek, da je v resnici še več nesreč, ki se dogajajo zaradi plazov, saj ti pripomočki dajejo bolj kot ne občutek lažne varnosti in ljudje še več tvegajo kot bi sicer. Res me zanima, koliko življenj so te zadeve že dejansko rešile in po drugi strani koliko smrti so že povzročile zaradi navidezne varnosti. Zasledil še namreč nisem nobene neodvisne raziskave, ki bi govorila v prid tem pripomočkom, z upoštevanjem vseh teh dejavnikov. Raziskave s strani proizvajalcev med te ne štejem.
Ko gledam v naravi uničujoče posledice snežnih plazov, so mi razne žolne in ABS nahrbtniki v bolj slabo tolažbo.
Moje mnenje je pač tako, da te pred plazovi še najbolj sigurno varuje varovalka, ki jo imamo v glavi in nam govori, ne hodi v gore ko je nevarnost plazov, še posebej če nimaš potrebnih izkušenj. Tudi kozorogov in gamsov takrat ni na spregled.
(+9)všeč
lynx11. 11. 2014 09:14:51
To je učinkovito bolj za heliski in druge gol'five pršičarje, pa še potem seveda nisi imun na poškodbe. Raznih videov, kjer je pomagalo, je dovolj, za klasični turni smuk se mi pa ne zdi smiselno.
(+1)všeč
Žiga2211. 11. 2014 10:29:43
Lavinski nahrbtniki, avalung, žolne, itd. so vse naprave, ki pridejo v uporabo ko si že "zajebal" in je vprašanje če se boš kljub dragi opremi izvlekel brez praske.

Tako da definitivno bolje preventiva (preverjanje razmer, tudi s snežnimi prerezi, opazovanje okolice, zdrava pamet), kot kurativa (vsi zgoraj našteti pripomočki. Še vedno je pa seveda lavinski trojček nujna zadeva pozimi v hribih).

Sploh pa si mogoče malce nerodno napisal:

"Je vzrok male uporabe, da so (pre)dragi ali prevladuje mnenje, da je boljše se gibati v "zihr" razmerah?"

VEDNO se gibati v zihr razmerah. nasmeh Kot so zgoraj že napisali, ti tovrstna oprema ne daje sposobnosti za srfanje na plazovih. velik nasmeh
všeč
lojz11. 11. 2014 14:47:10
Ja, sem "nerodno" napisal drugi del stavka.
Zavedam se, da moraš spremljati razmere in iti v gore, ko se zadeve stabilizirajo in iti na ture, ki so varne.
Bolj me je zanimalo, zakaj pri nas smučarji ne uporabljajo(mo) plazovnih nahrbtnikov. Je res kriva samo visoka cena ali pri nas res velja prepričanje, da te ta zadeva, ko(če) si 1x zaj.... ne more nič pomagati.
Zakaj pa je potem bogokletno iti na turo brez trojčka? Če že izbiraš termin in lokacijo, kjer je recimo temu varno, zakaj potem vzeti s seboj žolno, lopato in sondo, ABS-a pa ne?
všeč
Žiga2211. 11. 2014 14:52:43
Po mojem je še vedno vzrok neuporabe visoka cena. V Avstriji, Švici, Nemčiji, Franciji uporaba plazovnega nahrbtnika počasi postaja že standard.

Eno izmed temeljnih pravil varnosti v gorah je da ne hodiš sam. Zato se tudi nosi s sabo lavinski trojček, ker da lahko drugi tebi ali pa ti drugim pomagaš v primeru da koga zasuje. Lahko IgorZlodej malce postreže s statistiko koliko uporaba lavinskega trojčka poveča možnosti preživetja.

Kje pa je pozimi varno, pa nikoli ne moreš 100% vedet. Lahko da je na nekem območju "samo" druga stopnja plazovnosti, pa imaš vseeno v kakšnih grapah napihan/nasut sneg, klože, ipd., ki se sprožijo povsem spontano.
všeč
IgorZlodej11. 11. 2014 16:45:31
Kot sem že zapisal nimam statistike ne glede ABS nahrbtnikov, kot tudi ne glede uporabe trojčka. Lahko, da to vodi komisija za reševanje izpod snežnih plazov pri GRZS. Seveda pa tudi nikoli ne bo znano koliko je dejansko bilo tovariške pomoči, če o teh primerih nihče ne spregovori, vsekakor pa je vsako zimo tudi pri nas nekaj teh primerov, ki se "srečno" končajo. Uporaba vseh teh pripomočkov je vsekakor smiselna in jo vsem priporočam, seveda v upanju, da nihče tega ne bo potreboval.
(+3)všeč
tslok111. 11. 2014 16:55:45
(+1)všeč
ljubitelj gora11. 11. 2014 17:34:59
Poleg kar ste napisal je pomembno tudi poznavanje terena v kopnih in zimskih razmerah, lokalno poznavanje, kje so problematični deli. Tega se ne da kupt razen, če vzameš s seboj nekoga ki pozna teren ali pa gorskega vodnika. Opremo si vsak sam kupi, kar je zmožen plačat. Škoda je varčevat, če je jurja/dva viška evrov mežikanje
všeč
Keko11. 11. 2014 17:50:23
Iz te kar poglobljene analize, ki zajema tudi nekatere podatke, ki jih sami proizvajalci te opreme najraje zamolčijo, se moje predvidevanje kar potrjuje. Ljudje namreč več tvegajo in število mrtvih zaradi plazov se ne znižuje. Lahko celo preberemo, da morajo Avstrijci vlagati kar veliko naporov da se celo ne povečuje. Naj se sliši še tako bogokletno, vendar jaz še vedno trdim, da je bolje iti v gore odgovorno in preudarno brez vse te opreme, kot pa neodgovorno z vso možno opremo.
Najbolj ravna odgovorno ta, ki vzame s seboj katerega od teh pripomočkov in pri tem ne tvega več kot bi sicer.
Na žalost pa praksa in statistika govorita drugače. Ljudje na žalost več tvegajo in s tem izničijo učinek teh pripomočkov.
(+7)všeč
Daaam11. 11. 2014 18:23:11
Moj pogled na to: Če je le možno imej vso opremo (plazovni trojček + ABS nahrbtnik) vendar, ko to imaš vseeno hodi v hribe/gore kot da nimaš nič od tega.. Preventiva, zdrava pamet in primerna oprema zmanjša tveganje skoraj na minimum.. Brez določene mere tveganja pa pač ne gre in s tem se je treba sprijaznit.
(+5)všeč
SamoK11. 11. 2014 18:34:15
Ah, pogrešam dobre stare čase, ko se je uporabljala oprema le takrat, ko ni šlo drugače, ne pa zaradi nekakšne lažne varnosti.
(+3)všeč
turno12. 11. 2014 09:50:59
ŽIGA 22 je napisal // Eno izmed temeljnih pravil varnosti v gorah je da ne hodiš sam. Zato se tudi nosi s sabo lavinski trojček, ker, da lahko drugi tebi ali pa ti drugim pomagaš v primeru da koga zasuje// !!!!nasmehnasmeh
To je poanta "trojčka" mežikanje Ko grem na turo (zelo redko sam) imnamo vsi s seboj trojček. "Če lahko jaz nosim lopato in sondo da odkopljem svoje kolege, bodo tudi oni nosili s seboj da odkoplejo mene" če se zgodi plaz. Žolna skrajša iskanje pri tovarški pomoči in tudi, bog ne daj, pri reševalni akciji, ko je velika verjetnost da se najde samo še truplo. To pa svojcem tudi veliko pomeni. Vem grde, težke besede, vendar je, verjemite, veliko lažje to, kot pa čakanje na pomlad ali celo poletje da gmota plazovine vrne kar je vzela.
Trojček je pomemben za VSE udeležence ture, ABS pa v svojem namenu, predvsem za uporabnika. Mislim da res povečuje "korajžo" uporabniku, kar pa ni prav.
Turna smuka je nekaj najlepšega v gorah,velik nasmeh velik nasmeh a tudi zelo nevarna. zadrega Zato pamet, izkušnje, na nove ture po možnosti s poznavalcem terena.
Veliko varnih korakov in zavojev.
Janez
(+4)všeč
ljubitelj gora12. 11. 2014 11:09:44
Logično je, da bi moral vsak imet s seboj plazovni trojček o tem svetujejo gorski reševalci, inštruktorji, gorski vodniki. Na tečaju je o tem dost govora tud v AO, gorniški šoli...
Kibuba:
http://www.kibuba.com/Zimska-oprema
(+1)všeč
Žiga2212. 11. 2014 14:25:52
Da ne bomo o tem kakšna je izbira lavinske opreme na zgornjem linku. nasmeh

Malce cinično rečeno; ni važno kako dobro žolno imam jaz, važno kako dobro imajo drugi na turi (oz. bolje rečeno; kako dobro jo znajo uporabljat). jezik

@LG; a ti imaš lavinski trojček?
všeč
JusAvgustin12. 11. 2014 15:05:39
tole bo še zanimivo...cool
(+5)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies