Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Posavsko hribovje and Dolenjska / Mrzlica in Šmohor - oh, te koče

Mrzlica in Šmohor - oh, te koče

Print
gabi9. 08. 2009 18:33:40
S kolegom, obadva delava vezistično transverzalo, sva danes odšla na krajši izlet na dve točki te poti - Mrzlico in Šmohor nad Laškim.

Štartala sva v Podmeji in v svežem jutru malo pred 9h dospela na Mrzlico. V tamkajšnji koči se je nahajalo večje število precej hrupnih planincev (sicer se mi je zdelo, da so nekateri že malo fajhtni - ob 9h zjutraj, halooo?). Gospodična, ki tam dela, se jim je povsem posvečala s strežbo piva in naju ni šmirglala. S kolegom nama je nato glasno govorjenje vsevprek in krohotanje, začelo presedati in tako sva se odpravila naprej proti Šmohorju.

Pot se je razmeroma vlekla, hodila sva malo več kot dve uri, pa soparno je postajalo. No, pohodniki, ki so posedali okoli koče na Šmohorju, so bili bolj umirjeni. Postrežba v koči pa spet malo čudna. S kolegom se usedeva vzunaj in čakava in čakava. Kolega se zato odpravi v kočo naročit pijačo. Vstopi skozi napačna vrata in možakar, ki tam notri dela, ga nahruli, da tam je kuhinja in da bojo že prišli ven. Res je nato prišla ven neka gospa, odpravi pa se po naročilo najprej k sosednji mizi, kjer so sedeli očitno neki njeni znanci, a so prišli na kočo dosti kasneje kot midva. Res lepo, si misliva, popijeva in nato odideva nazaj na izhodišče.

Človek hodi v hribe, da se naužije tišine in uživa v naravi, in se nato malo odpočije v kakšni koči, kjer se okrepča; pa doživiš pravi mali šok, ko naletiš na galamo ali neprijazno postrežbo v planinskem domu. Še dobro, da ni povsod tako...

(+1)všeč
majdicst11. 08. 2009 09:19:40
Hja, glede na to, da sta si za izlet izbrala nedeljo, predvidevam, da sta naletela na večjo skupino obiskovalcev Mrzlice iz Savinjske doline, ki jih lahko skoraj vsako nedeljo srečaš v koči. Resnično so precej hrupni in prav lahko razumem, da vaju je to motilo (tudi mene včasih). Ne verjamem pa, da bi bili že "fajhtni" - vsaj ponavadi niso. Je pa res, da po njihovem odhodu znaš ceniti mir v koči...jezik

Postrežba v koči pa je zelo odvisna od tega, na koga naletiš. Včasih je dobra, drugič pa ne najbolj. zavijanje z očmi
všeč
SlavkoJ14. 08. 2009 15:16:45
Mrzlico pogosto obiskujem (res vedno v popoldanskem času) in razen nekaj redkih dni res nimam pripomb niti glede postrežbe, niti glede gostov. Je pa bilo drugače preden je dom prevzela sedanja najemnica (seveda je to samo moje mnenje). Mislim, da je Mrzlica prav v zadnjem času spet postala priljubljena točka planincev in ljubiteljev narave pa naj si bodo to "hrupni in glasni Savinjčani" ali pa ostali obiskovalci te lepe planinske točke. Me pa nekaj bolj moti, kot glasni planinci, in sicer vozniki kros motorjev in štirikolesnikov, ki se vozijo po planinskih stezah ali pa celo kar čez travnike (mimogrede, te travnike morajo lastniki najprej poravnati po škodi, ki jim jo napravijo divji prašiči, potem pa ko se bliža košnja pa jim jih "razrijejo" neodgovorni vozniki). Upam, da glede tega mojega mišljenja nisem osamljen.
Glede Šmohorja pa mislim, da bi si tako lepa planinska točka končno zaslužila boljšega ponudnika gostinskih uslug (po že nekaj neuspelih poskusih) in pa umik neodgovornih motoristov, ki se pripeljejo tako rekoč skoraj na prag koče.
všeč
Lj14. 08. 2009 20:43:14
Glede kritike na kočo na Šmohorju nad Laškim mi nič ni jasno?!zmedenKočo sem obiskala letos konec junija in sem bila navdušena nad izredno dobro hrano po zmerni ceni ter prijazno postrežbo. Ne vem, ali se je od takrat osebje zamenjalo ali kaj ali pa obstaja še neka druga koča z istim imenomzmeden
všeč
eeee17. 08. 2009 08:51:36
Glede Mrzlice lahko povem, da je postrežba s prihodom nove oskrbnice odlična. Včasih je pač potrebno malo počakati saj je planincev ob nedeljah dopoldne precej. Svetujem vama, da se v hribe odpravita z dobro voljo, pozitivno naravnana, pa vaju ne bodo motili niti postrežba, niti hrupni planinci. V nasprotnem primeru je pač bolje, da ostaneta doma ali pa se odpravita na kakšen vrh, kjer ni koče, pa bosta lahko uživala v miru in ne vsevprek kritizirala.
(+2)všeč
gabi17. 08. 2009 12:37:46
Ostaneva doma??? Vsevprek kritizirala????
Oprostite, kolega ali kolegica "eeee", toliko časa že hodim po slovenskih kucljih, in se tudi vedno ustavim v kočah, da mislim, da se mi že nekaj sanja o tem, kaj so hrupni planinci in kaj je solidna postrežba.
Skupina okoli 8 do 10 planincev, ki se krohota, rogovili in moti druge planince, na mizah pa sami kriglci piva (ob 9h zjutraj), je bila resnično bolj glasna kot nabito poln Aljažev dom v vratih v soboto pozno popoldne. Mogoče so pa to bili le kakšni nedeljski planinci, takšnih je v naših hribih veliko, pa so si dali duška na svojem izletu?
Kar se tiče postrežbe, mi ni noben problem čakati. Spodobi pa se, da oskrbniki delajo po fair playu, in ne, da se posvečajo predvsem gostom, od katerih se nadejajo več zaslužka (ker jih je pač več in radi pijejo), ali gostom, ki so pač njihovi znanci!
Kritike? Nekateri jih ne prenesejo, nekateri pa po njih skušajo spremeniti stvari na bolje.

všeč
geppo17. 08. 2009 13:13:11
Kadar sem naletel na takšno situacijo, sem stopil do točilnega pulta in naročil željeno.
Običajno to naredim tudi v kočah, kjer je večje število ljudi.
V soboto ( 15.8.09 ) bi na Pesku sigurno sedeli dolgo časa in čakali na postrežbo.
Za točilnemu pultu sem opravil v petih minutah in zadovljni so bili strežno osebje in žejni kolegi!!
Lp
Pesek 15.8.20091
všeč
gabi17. 08. 2009 17:19:28
Ja, saj midva SVA šla do pulta, pa nama je bilo rečeno, da se vsedeva in počakava, in iz tega ni bilo nič (na Mrzlici); na Šmohorju pa je gospod, ki delal v koči, zavpil na kolega, da bo postrežba že prišla ven - ravno po tem, ko je kolega šel do pulta.
Saj človek potem ne ve, kaj je prav.
všeč
majdicst27. 08. 2009 14:18:59
Malo zamujam - nisem več spremljal te teme. Ampak, da na Mrzlici nekdo ne bi bil postrežen za pultom, se mi zdi pa malo bosa. Na Mrzlici sem kar pogosto (40 in več obiskov letno), pa kaj takega nisem niti doživel niti za kaj takega slišal. Sta morala imeti pa res izjemno smolo. zmeden
všeč
gabi27. 08. 2009 18:08:56
Mogoče je bila res samo smola, kdo ve??
všeč
nikolaj5923. 02. 2010 21:35:00
Tudi jaz pravim da je na Mrzlici postrežba na nivoju. Letos sem bil na njej že več kot 30 krat in nikoli ni bilo nikakršnih problemov. Ko me lastnica vidi že sama od sebe ve kaj mi mora prinesti. Z moje strani gre lastnici vsa pohvala. Vikica kar tako naprej pa bodo gostje zadovoljni. Se pa najdejo tudi redke izjeme, ki jim pač ničesar ne paše.
(+1)všeč
VanSims17. 04. 2010 20:22:34
gabi strinjam se s tabo,morda si lahko tu pogledaš(pa še kdo) kaj se je meni zgodilo na Gospodični:
http://www.hribi.net/izlet/vahta_planinski_dom_pri_gospodicni_po_cesti/25/733/1324.

Verjame mi sicer nobeden, vidim pa da nisem edini, ki povzdignem glas, medtem ko je večina prepričana da ima natakarjeva oz. oskrbnikova avtoriteta vedno prav in se podredijo.

Na Šmohorju sem tudi jaz bil. Dobra hrana, bili so tudi lokalni pijančki, no jaz sem kar direktno do šanka stopil in nisem čakal in tudi ko sem šel plačevati sem tako naredil. Lahko pa rečem, da tam očitno še ne vejo kaj je to RAČUN, čeprav se mi ne zdi da je bilo ne vem kako drago(za gorske razmere) oz. da bi me ogoljufali.
všeč
Manja9. 02. 2012 19:33:29
Ne relaciji Šmohor - Malič najdena črna torbica za telefon. Če jo kdo pogreša, naj me kontaktira preko zasebnega sporočila...
nasmeh
všeč
savinjcan652. 06. 2012 21:43:38
Po kosilu kaže da danes ne bo dežja. Zapeljeva se do kamnoloma v Libojah, kjer pustiva avto in se po strmi poti podava na Šmohor. Vračava se po brezpotju proti Maliču in nato zavijava po strmih posekah nazaj proti izhodišču. Pot je strma in tudi zadnje deževje je naredilo pravo drsalnico.
všeč
Žiga Šubic12. 11. 2012 10:09:40
Včeraj obiskal Kal in Šmohor nasmeh Avto je ostal malo pod Kalom, nato pa najprej na Kal in naprej na Šmohor. Pot je precej položna, a se najde tudi kakšen klanček. Dolžina poti pa okoli 2 urici. Zanimivo pa, da ni dosti opisov za tekšne, manj klasične poti v naših koncih kljub temu, da so dobro markirane in označene.
pot1
Dom na Šmohorju2
(+1)všeč
garmont10. 12. 2017 12:03:48
Za občutek prave zime mi danes ni bilo treba daleč...nasmeh
Pogled proti Brnici v ozadju1
Tik pred domom na Šmohorju.2
Za odbojko ni bilo kandidatov....3
...za nogomet pa tudi ne.4
Nazaj mimo cerkvice...5
6
Pogled na plezališče v Kotečniku zadaj, tako kot ga imajo lokalci.7
(+3)všeč
3063. 04. 2018 10:14:46
Včeraj 2.4. na Šmohor in Malič. Začetek iz Liboj sicer malo blaten. Drugače super razmere, tudi za koleskanje. nasmeh
Dom na Šmohorju1
Vzletišče Malič2
všeč
bogi30. 04. 2018 14:06:01
Včeraj iz Šmohorja na Kal in čez vrh Kala na Mrzlico. Po počitku nazaj proti Šmohorju in na koncu še na Malič. Poti brez posebnosti, le pod Gozdnikom so ponekod blatne. Opozorila za morebitno prisotnost medveda ti pa dajo misliticooleekzmeden.
prehojena pot - 19 km1
Dom na Šmohorju2
stara lipa pri cerkvi3
ob poti4
Oooo, medo, le kje je ??!!5
Gozdnik v ozadju6
Žalec7
nove markacije za kolesarje8
proti Kalu9
Dom na Kalu10
proti vrhu Kala11
Kal - 985m12
13
med čemažem proti Mrzlici14
v tale hrib bo treba...15
prvi svišči16
pod vrhom Mrzlice17
Mrzlica -  1122m18
Dom na Mrzlici19
odlično nedeljsko kosilo 20
nazaj proti Šmohorju21
Šmohor22
še na Malič23
Laško24
proti vrhu Maliča25
Malič - 936m26
(+4)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies