Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Golčaj
14.9.2018 - djimuzl
Prijeten in kratek izlet iz Blagovice nas v dobre pol ure popelje skoraj 300 metrov više na hrib Golčaj in do cerkve sv. Neže, od koder je tudi nekaj razgleda na severno stran. Dobro označena pot, poteka po kolovozih in urejenih stezah.
Golčaj Rušenje starega gasilskega doma1 Golčaj Pot pelje pod mostom avtoceste2 Golčaj Zagorjeva pot...? :-) Gre pa za Vranov let, je obrazložil Lino spodaj3 Golčaj Po kolovozu4 Golčaj Strm vzpon5 Golčaj Pašnik6 Golčaj Pogled nad avtocesto7 Golčaj Na razpotju markirana pot zavije levo8 Golčaj Urejena pot9 Golčaj Vrh Golčaja s spominsko ploščo padlim partizanom10 Golčaj Sv. Neža11 Golčaj12 Golčaj Pogled na hribovje nad Blagovico, zadaj Menina planina13 Golčaj Tudi zasavski hribi se vidijo14 Golčaj15 Golčaj Po isti poti nazaj16 Golčaj Prijetne jesenske barve17 Golčaj ...18 Golčaj Iz doline je viden vrh zvonika sv Neže19
lino     
14.9.2018
Samo kratko pojasnilo k sliki št. 3. Spodnja markacija označuje spominsko pot, ki se imenuje Vranov let.
Vranov let je projekt, ki ohranja spomin na reševanje in osvobajanje zavezniških vojnih ujetnikov in letalcev v času NOB. To je spomin na junaštvo slovenskih partizanov, partizanskih kurirjev in slovenskega, pretežno kmečkega prebivalstva, ki je ubežnikom tudi za ceno svojih življenj in imetja nudilo hrano in zatočišče.
Pot je posvečena pobegu in osvoboditvi 96 britanskih vojnih ujetnikov iz taborišča STALAG XVIII D v Mariboru. Dogodek je edinstven v zgodovini druge svetovne vojne zaradi množice osvobojenih zaveznikov. Pobeg sta organizirala vojna ujetnika Ralph F. Churches – Vran iz Avstralije in Les Laws iz Anglije. Iz partizanskega letališča Otok so 18. septembra 1944 Britanci poleteli z letali Dacota DC-3 v zavezniško bazo Bari v Italiji.
djimuzl     
14.9.2018
Lino, hvala. nasmeh Sem popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki