Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Italija / Carnic Alps / Rauchkofel 2460 m

Rauchkofel 2460 m

Print
Tadej24. 07. 2009 07:04:51
V sredo 22.7. 2009 sem se s planine Untere Valentinalm (izhodišče na avstrijski strani prelaza Plockenpass) povzpel do sedla Valentintörl, od koder sem vzpon nadaljeval proti vrhu Rauchkofel. Sestopil sem do jezera Wolayer See in nato preko prej omenjenega sedla nazaj v dolino.
Pri vzponu na Valentintörl pot dvakrat preči veliko snežišče, a ker pot na tistem delu ni strma, nam to ne povzroča težav.
LP Tadej
Rauchkofel 2460 m Jutro na planini Obere Valentinalm.1
Rauchkofel 2460 m Lisička.2
Rauchkofel 2460 m Snežišče.3
Rauchkofel 2460 m Pogled na Rauchkofel.4
Rauchkofel 2460 m Še čisto majhna.5
Rauchkofel 2460 m Poljubček6
Rauchkofel 2460 m Še od blizu.7
Rauchkofel 2460 m Proti vrhu.8
Rauchkofel 2460 m Na vrhu9
Rauchkofel 2460 m Razgled10
Rauchkofel 2460 m Monte Coglians/Hohe Warte11
Rauchkofel 2460 m Seekopf, spodaj Wolayer See.12
Rauchkofel 2460 m Utrinek13
Rauchkofel 2460 m Wolayer See14
Rauchkofel 2460 m Seewarte.15
všeč
Kriška24. 07. 2009 08:47:40
Zelo lepe fotografije! Lisička takole visoko, ne bi si mislila, da jo je mogoče takole srečati. Tale konec si bo pa enkrat res treba "v živo" ogledati.
všeč
Tadej24. 07. 2009 15:14:37
Tale lisička je bila nekje na 1600 m, sem jih pa v Sloveniji videl tudi še višje.
Lisička.1
všeč
IgorZlodej11. 04. 2011 20:13:31
Rauchokofel nad Wolajersee je turno smučarski biser, zato je vsako leto vreden obiska. Po Ziljski dolini do K-M, zatem pa gor pod Plöckenpass. Sicer lepo jutro nama je kmalu zagrenila zaprta in zaklenjena zapornica do spodnje planine Valentin. Ni kazalo drugega, kot smuči na nahrbtnik in po cesti, ter nekaj po stezi do planine, ter naprej proti zgornji planini Valentin. Po slabih 45 minutah sva že lahko razbremenila ramena in stopila na smuči. Snega do zgornje planine sicer ni v izobilju, ampak se da. Od planine naprej pa je snega več kot dovolj, bil je celo pomrznjen. Pod impozantnimi stenami Chianevate in Cogliansa sva hitro prišla na Valentinova vrata, se zazrla na Jezerskega šefa (Capolago), kjer imava še dolg in skozi prehod odšla na širna JZ pobočja Rauchkofla. Sneg je ravno pričel odpuščati, vendar se nama ni prav nič mudilo in sva gor posedela skoraj celo uro in uživala v krasnih razgledih in sončku. Smučanje je bila ena sama poezija, na cm ali dva odpuščenem snegu, ki je krasno držal in tako vse do zgornje Valentinove planine, nižje je bil sneg nekoliko bolj zmehčan, lovila sva snežne jezike, večinoma po mehki plazovini in pridrsala nekoliko pod spodnjo planino. Sledilo je še dobrih 20 minut do avtomobila, nekoliko več pa do rumenega okrepčila. Rauchkofel je dostpen tudi iz kraja Collina oz. od koče Tolazzi, vendar je to bolj tura za peš, seveda pa tudi z Lešanske doline mimo koče Pichl.
kadar ima Walter na Valentin alm odprto gostišče je tudi zapornica odprta, tokrat pa ne1
najin vrh je nekoliko nebogljen med višjimi gorami skupine Cogliansa - Hohe Warte, ampak videz vara2
pri zgornji Valentinovi planini je bilo snega v izobilju, zadaj Polinik in desno Creta di Timau3
čudovita dolina pod Collino, Chianevate in Cogliansom, kot najvišjo goro Karnijskih Alp4
pogled po Valentinovi dolini nazaj5
z Valentinovih vrat se odpre pogled na Jezerskega šefa in greben do Monte Wolaje6
prehod z Vrat proti Rauchkoflu s katerega se ni nič kadilo7
nad prehodom se odpre pogled do križa na vrhu8
še reklama za Elanke9
na nasprotni strani se v vsej severni podobi kaže Hohe Warte - M. Coglinas10
Valentinova dolina daleč spodaj11
če so dobre razmere se lahko smuča z vrha, tokrat so bile12
ob pravem času na pravem mestu in smuka je odlična13
dolina pa gladka in dooolga14
tudi na ogromni plazovini ni bilo slabo15
tukaj se je sneg nepreklicno končal16
pa sva spet na začetku oz. na koncu17
všeč
IgorZlodej1. 05. 2011 20:02:48
Pa sem šel še enkrat to zimo v to lepo Valentinovo dolino.
Le kako bi lahko lepše preživeli praznični dan, kot na smučeh, pa še vreme nam je služilo, veliko bolj sicer na "tekmovalnem delu", nekoliko manj kasneje na družabnem. Tudi na 41. Valentingletscherlaufu je bila mednarodna udeležba, kakih 400, lahko tudi več se nas je zbralo iz Avstrije, Italije in Slovenije. S postaj GRS Kamnik, Radovljica, Bohinj, Mojstrana, Koroške in Bovca, upam, nisem koga izpustil. Štart je bil na spodnji planini Valentin, potem pa nekaj časa po kopnem, od zgornje planine pa na smučeh pod mogočnimi ostenji Colline, Chianevate in Cogliansa na Valentinova vrata. Vreme nam je služilo, sneg je bil ravno pravšnji za uživaško smuko, srečanja s prijatelji so tudi vedno prijetna. Rezultati, kjer se merijo najboljši približki srednjemu času sicer niso v prvem planu, pa vseeno se lahko pohvalimo, da je ekipa GRS iz Bovca med 35 trojkami v kategoriji gorskih reševalcev zasedla 6. mesto
vedno je začetek1
tudi taki detajli polepšajo dan2
utrinek3
prelepa dolina, zjutraj je bil sneg še pomrznjen4
vsi smo se trudili proti vrhu5
Kaj je lepše, slikca prej, ali pogled na SZ ostenje Chianevate?6
razgled bil je lep7
smuka odlična8
ampak vsega lepega je enkrat konec9
nismo še na cilju, skrit je spodaj v pomladnem zelenju10
utrinek 11
in zabava še dolgo v popoldne12
všeč
jaz2. 05. 2011 11:01:25
Vedno prijeten vrh. Ena jesenska. Lp!
skozi gozd1
macesni2
megla se je razkadila3
Polinik4
vrh se že vidi5
na vrhu6
Mooskofel7
Monte Coglians8
9
10
11
12
planina Obere Valentinalm13
14
zadnji sončni žarki15
všeč
klavdy63. 08. 2012 19:45:31
Od koče Rifugio Tolazzi sva se po poti 144 povzpela do prelaza Volaia mimo koče Lambertenghi-Romanin do koče pri Wolayersee-ju. Od tam sva po travnatem pobočju, ki se ne preveč strmo vzpenja, krenila proti v daljavi videnem vrhu Rauchkofla. Pot je bila prijetna, ker so naju spremljali svizci in krave na paši. Vrh sva dosegla v uri in pol, a na vrhu se je vreme kmalu začelo slabšati. Pogled na Hohe Warte je bil zaradi tega občasno slabši. Vračala sva se po drugi poti, ki naju je pripeljala na Valentinthörl. Od tam sva se spustila do jezera. Naslednji dan sva se nameravala povzpeti na Hohe Warte, a nama je slaba vremenska napoved prekrižala načrte.
Vas Collina1
2
Rauchkofel3
Razgled z vrha4
5
6
7
(+4)všeč
LidijaJesih23. 09. 2013 18:09:04
Tulipan se je potepal sam, njegovo PD Medvode pa jo je takoj za njim mahnilo na podobno pot. Prvi dan, v soboto, smo se pripeljali do izhodišča pri koči Tolazzi, od tam pa mimo koče Lambertenghi-Romanin do prelaza Volaia po italijanski strani. Na prelazu stopimo na Avstrijsko stran, Lago postane See, Rifugio postane Hütte, sentiero pa weg. Prespimo v obnovljenih koči, ki ima tudi ime menda novo. Sedaj se imenuje Wolayersee Hüte, ne več Pichler. Za spanje vam jo lahko le priporočim. Pokala je sicer po šivih, a ni čudno. Nudi romantično okolico, idilične poglede, dobro in ne predrago hrano, prijazne gostitelje in čistočo, ki še diši po novem. Rezervacije in informacije so mogoče tule: http://www.wolayerseehuette-lesachtal.at/
Ko smo odložili nepotrebno kramo (v sobo so nas spustili že opoldan) in po kratkem postanku, smo se odpravil na Rauchkofel, edini zeleni vrh naokoli, kljub njegovim 2460m. Ponuja možnost krožne ture. Po desni strani po dolinici na Valentinova vratca, ki so tudi križišče za Hohe Warte, kakšne pol urice, nato pa v levo in na nezahteven a razgleden vrh še kakšno urico in pol. Vračali smo se nekaj časa po isti poti, nato pa po drugi strani gore dol (označen razcep). Pot je markirana in označena v celoti in razen prehoda po žlebu malo nad Valentinovimi vratci,ter parih metrih jeklenice pod vrhom povsem nezahtevna. Pa tudi to ni nič posebnega. Na platoju pod vrhom se igrajo okrogli svizci, menda so si morali razširiti luknje, da gredo tolste ritke lahko notri.
Ob uživanju razgleda iz steklene terase in prijetnem klepetu s sopotniki je večer hitro minil in spravili smo se spat v pričakovanju naslednjega dne in vzpona na Hohe Warte (M. Coglians).
izhodišče1
tam gori nekje se bomo potikali jutri2
proti prelazu Volaia3
koča na italijanski strani in prelaz4
Wolayersee in istoimenska koča, mali raj5
pogledi se kar odpirajo6
nova notranjost koče7
razglednica jezera s kočo, kjer smo spali8
utrinek s poti na Rauchkofel9
Valentintorl, vratca, kjer je razcep poti, mi levo10
kratek žleb do travnate uravnave11
tamle pa jutri, vstop v steno Cogliansa12
zelena dolinica pred Rauchkoflom13
vrh14
pogled na jezero15
debelušček16
večerni pogled na jezero s pokrite, tople terase17
(+1)všeč
IgorZlodej23. 09. 2013 19:35:33
Še med obnovo so imeli tudi najboljši štrudel nasmeh. Kdaj pa zapirajo?
všeč
LidijaJesih23. 09. 2013 20:38:29
Tudi šnicle imajo dobre. Zapirajo pa naslednji vikend, 6.10.
(+2)všeč
viharnik19. 10. 2015 18:08:34
Zelo premišljeno in z izkušnjami ste se odpovedali vrhu.
Ob prvi plasti snega na travah, ki je zapovrhu še debelejši in s tem težji, res ni kaj za iskati na strmih vesinah.
Lepa sosednja turanasmeh.
všeč
mirank1. 04. 2019 21:21:31
V Timavu smo bili nazadnje sredi oktobra, zato smo v Laipacu presenečeni zavili na obvozno cesto, saj je glavno pot na Plockenpass odneslo. Divjanje naravnih sil je vidno tudi naprej; cesta proti sp planini Valentin je bolj podobna gozdni poti po spravilu lesa, pri koči pa razdejanje doseže vrh.
No, sneg se začne kmalu; kakih 15min nad kočo in hoja je zjutraj kar uživaška, više gor v dolini pa sneg v senci ni tako predelan, pa tudi novega in napihanega je nekaj. Na sedlu občudujemo pogled v smeri jezera in vrha Capolaga, za lepši pogled na ostenje Cogliansa pa je treba prečno v jarek in navzgor po lepo zasneženih pobočjih. Kopno je samo par metrov strme trave in skrotja okrog križa, vse ostalo je še fino zalito. Sestop v močno odjuženem snegu pod sedlom in predvsem proti koncu je bil že rahlo zatežen a kaj bi to-vreme in pokrajina kot mora bit,koča in pivo pa je tam že skoraj na dosegu rokenasmeh
na poti proti zg Valentinovi planini1
Na zg planini2
Proti sedlu3
proti jezeru-Avstrijski par nam je u šusu izginil izpred oči 4
Malo sem ugibal kod pelje pot gor, ma jo težko določiš5
vršna pobočja Rauchkofla6
Cima di mezzo in Coglians z vrha7
na sestopu, kmalu pod sedlom potoneš v senco 8
Tik pod planino9
očitno iglavcem ni prizanašalo-praktično čistka10
(+2)všeč
Edina11. 07. 2020 14:42:26
Zelo pomladansko barvito, brez posebnosti na poti, če je sneg, ki ga je še kar nekaj, odjenjan. Tudi svizci se veselijo poletja.

http://stezeinsledi.blogspot.com/2020/07/v-dezeli-svizcev.html

Srečno na potkahnasmeh
(+1)všeč
Janez Seliškar19. 06. 2022 17:45:08
Od planine Untere Valentinalm po označeni poti na sedlo Valentin Törl. Nato desno po žlebu na obširno travnato planoto. Od tu na greben ter desno na vrh. Sestop do koče Wolayer, sprehod okrog jezera in nazaj na Valentin Törl. Le še dolg sestop v dolino. Pot brez posebnosti, le planina Obere Valentinalm je prazna.
Proti planini Obere Valentinalm1
Na sedlu Valentin Törl2
Po žlebu navzgor3
Nad žlebom se pokaže vrh4
Brez števila jih je5
Strmo pobočje proti vrhu6
Jezero Wolayer7
(+4)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies