Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Skuta

Print
zamet28. 09. 2016 13:21:34
V ponedeljek pop.jo mahnem čez žmavčarje do bivaka,kjer prespim in zgodaj zj.nadaljujem proti skuti,jutro je res obetalo,čudovite razgleda,spodaj megla zgoraj pa zvezde in obrisi gora,in komaj čakam da bom na vrh skute ob soncnem vzhodu ampak vse se je hitro spremenilo,bolj se je danilo bolj je megla pritiskala iz vseh strani,in tako je soncni vzhod odplaval po vodi.
Moram pa povedat da tokrat je pa runo ostal doma,če bi slučajn bila kje kakšna ovčka,da nebi DINDO-ta,skrbelo da,bi bila prestrašena.nasmeh
1
2
3
4
5
6
7
(+13)všeč
polh28. 09. 2016 18:40:04
Zamet kakšne so bile temperature v bivaku, kaj si imel za prespati?
(+2)všeč
zamet28. 09. 2016 19:53:00
Polh,presenetlivo,ko sem ga odprv je bilo prav prijetno toplo,za temperaturo ne vem,ker sem uro pozabil doma.Bil sem pa v normalni spalni vreči in je bilo glih prav,.bivak vreča bi bila pa premalo.
(+3)všeč
ljubitelj gora28. 09. 2016 22:18:20
Jezersko in po ferati do Češke koče. Nadaljeval na Mlinarsko sedlo, Dolgi hrbet, Štruca, Skuta. Na Kranjsko Rinko (po JV grebenu) nato še na Štajersko Rinko in Križ, kjer smo sestopli (vrhnji del manjši podor !) Mimo Ledin in žrelo v dolino. Lep dan, skrinjice nimajo knjig, ponekod je treba pazit na slabše markacije, tu pa sem kak spuljen klin vred z jeklenico. Vreme vredu, nekaj malega vetra, drugače pa super dan.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
(+6)všeč
Gorska planika9. 10. 2016 10:57:39
Včeraj sva šla mimo Češke koče, čez Mlinarsko sedlo in Dolgi hrbet do Skute. Do Mlinarskega sedla je pot normalno prehodna, čeprav je kar nekaj snega. Od tu naprej do Skute pa je sneg na skalah kar moteč in je potrebna velika previdnost. Iz Skute sva se spustila v smeri proti Bivaku, saj sva nameravala na Koroško Rinko - tega sestopa ne priporočam. Ogromno je napihanega snega (ponekod tudi do 30cm), precej se udira, skale so spolzke...edina pomoč so klini. V pomoč nama ni bil niti cepin.
Zaradi snega, rahlih snežink in goste megla sva potem šla čez Turski žleb (tu je kar nekaj snega, ampak ne predstavlja problema) in potem gor na Savinjsko in Jezersko sedlo. Šla sva še na Babe in čez Jenkovo planino nazaj na Jezersko.
(+14)všeč
redbull9. 10. 2016 12:21:36
Zelo lepo
Srečno
(+2)všeč
j.17. 10. 2016 22:09:47
Včeraj iz Konca mimo Kogla čez Gamsov skret in po brezpotju naprej pod Štruco in čez Velike pode pod Dolgi hrbet, potem po poti na Skuto. Od tam na Mlinarsko sedlo in po grebenu na Grintovec ter naprej čez Kokrsko sedlo v Konec.

V trdi jutranji temi me je še v gozdu zapeljala nekakšna bližnjica mimo podrtih dreves, ki me je po več strmih mokrih zemljastih stopnjah pripeljala na desno v Mali hudi graben pod Trato. Po grapi sem se vzpenjal, dokler nisem spet naletel na pot. Ne priporočam, se je bolje prebiti čez tista drevesa... Skok v Gamsovem skretu je bil moker in spolzek, ima pa (najbrž od letos ali lani) novo jeklenico, ki je kvalitetno napeta in daje zanesljivo oporo. Nad skokom so strme trave, ki so dobro shojene in imajo velike in dokaj varne, a včeraj zjutraj blatne in spolzke stope. Tam sem srečal čredico kozorogov, ki so se na moje veliko veselje nekaj časa mirno pustili slikati. Potem pa se je Glavni očitno vsega naveličal in zbrcal za rokometno žogo veliko skalo, da je zletela po zraku in sem se ji komaj izognil. A sporočilo sem razumel in pospravil fotoaparat, nakar pa smo se v miru razšli nasmeh

Redke snežne lise niso bile nobena ovira, nad 2400 metri je bil sneg zjutraj še rahlo trd, a se je prijetno ugrezal do gležnja. Kasneje je bil povsod razmočen, tako da me je mokrota v čevljih spremljala do konca poti. Dereze niso bile nikjer potrebne, prav tako ne cepin. Se bodo pa te razmere, glede na napoved, očitno v dnevu ali dveh spremenile.

Na Skuti nisem srečal nikogar (vpisne knjige na vrhu ni), na Grintovcu je bilo vpisanih 6 obiskovalcev, dva od njih sem od daleč opazil pri Mlinarskem sedlu.

Vreme na Skuti je bilo čudovito, toplo, le Grintovec in Kočna sta se popoldan zavila v že običajno meglo.

Jutranji žarki so obsijali Kogel1
V dolini pa tema in žalostna megla, ki se je obdržala cel dan2
Po slapu voda zgolj mezi, a je zjutraj vse naokrog vlažno in spolzko3
Nad skokom mi dobrodošlico izreče družba kozorogov.4
Zvedavi pogled ali zgolj postavljanje pred tujcem?5
Profil z druge strani je tudi lep, kajne?6
Tudi jaz hočem pred objektiv...7
Rahlo utrujena klopca s prijaznim sporočilom je še vedno tam...8
Štruca: Direktna smer gre na ravnost čez njen trebuh, smer Klemenc -Pollak pa po izraziti zajedi rahlo levo od navideznega vrha9
Za Štruco se pokaže s prvim snegom okinčana Skuta10
Na vrhu Skute je samotno a toplo in prelepo11
Vzhodni del zaklada Kamniških alp12
In Grintovec z večno spremljevalko Kočno, ki se kot prava dama skrivnostno ovija v tančice...13
Prileže se tudi malica :)14
Jezersko sedlo, Storžek in Babe15
Bivak Pavleta Kemperleta pod Grintovcem je le drobna škatljica v daljavi16
Z Mlinarskega sedla vodi pot na Grintovec naravnost v nebo17
Dostop na Grintovec z Mlinarskega sedla je malo drugačen, kot čez Streho18
Vrh Grintovca je bil v megli, malo nižje pa razgled skoraj do morja19
Koča na Kokrskem sedlu je že zaprta20
Na sedlu lovim še zadnje sončne žarke...21
... preden se neprostovoljno vrnem v sivo meglo.22
(+12)všeč
grega_z_brega17. 10. 2016 22:52:33
Jeklenice so bile zamenjane lani. Tista past z obvozom je pa tudi mene pred ravno enim letom peljala na zelo neprijeten teren. Ko sem se naveličal sem šel stran od grabna med nizkimi smrekami.
Rezultat je bil, polne gate smrekovih iglic. zavijanje z očmi
(+1)všeč
ljubitelj gora17. 10. 2016 23:30:47
Letos hodil po bližnjici čez Trate in na Veliki greben, takole zgleda...
Kogel, Skuta in desno Veliki greben1
čez Trate2
čez špice na Veliki greben, nadaljeval namesto na Skuto na Kogel (napovedane nevihte, zato se že okoli 13 ure začnem spuščat v dolino3
(+4)všeč
Tomaž114. 12. 2016 16:28:30
Danes na Skuti mimo bivaka pod Grintovcem.Do Velikih podov se preči par snežišč,ki pa ne predstavljajo večjih težav.Dereze in cepin sta obvezna od podov pa vse do vrha.
Vzhod na Velikih podih1
2
Obarvano Mlinarsko sedlo3
4
Tudi Grintovec je obarvalo5
6
Belka7
Najlepši del me še čaka8
Je morala kar dobro pihat :)9
10
Veliki podi11
Grintovec in Dolgi hrbet12
Ven iz najtežjega13
Mal počitka na Štruci14
Med Štruco in Skuto15
:)16
Ta dva sta prišla po drugi strani gor17
Lepa kulisa na vrhu Skute18
Kranjska in Koroška Rinka19
Še zadnji pogled proti Skuti20
(+19)všeč
redbull4. 12. 2016 17:40:08
Čestitke Tomaž
Srecno
(+3)všeč
kitta11. 12. 2016 22:30:00
Včeraj 10.12. sem v čudovitih vremenskih razmerah krenil čez Žmavčarje do bivaka pod Skuto in naprej na vrh. Sneg je bil na vstopu v Skuto in vse do vrha trd. Sestopil sem za Štruco na pode in šel mimo bivaka vse do odcepa proti dolgim stenam preko katerih sem se povzpel še na Grintovec. Snega je bilo v grapi le za vzorec pa še ta je bil precej ojužen. Sestopil sem mimo koče v dolino.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Vrh Skute10
11
12
13
14
15
16
17
(+16)všeč
j.21. 12. 2016 21:38:27
Skuta danes: od Suhadolnika, mimo Bivaka Pavleta Kemperleta in po poti čez stenico na koncu Dolgega hrbta, nato na Štruco in zatem na vrh Skute in nazaj.

Razmere na prvi pogled sicer ne izgledajo zimske, ampak na zgornjem robu Podov se sneg začne in je trd, oprema je obvezna. Ključni del (stenica na koncu Dolgega hrbta) je kar precej zasnežena, sneg je zjutraj zelo trd. Predhodniki so v tedaj najbrž nezmrznjenem snegu naredili precej velike in udobne stopinje, zato je dovolj en cepin, sicer bi bila smiselna dva. Po dvanajsti se snega malo ojuži, a le dva do tri centimetre globoko.

Rahel spust s pobočja Štruce proti Skuti, kjer je pot zalita ven pa gledata le dva klina, sem obšel preko hrbta Štruce (in skočil tudi na vrh), izgleda da so tako storili tudi predhodniki izpred nekaj dni.

Od jutra do večera nisem srečal žive duše, tudi na Grintavcu nisem videl nikogar (kar ne pomeni, da se nanj ni nihče povzpel). Razgledi so bili rajski, v Kamniški Bistrici se je lepo videla zmrzal v območju megle. Zdi se mi, da je tukaj več snega, kot na Grintovcu, kjer je zasneženih le zadnjih 200 metrov. Morda zaradi konfiguracije terena...

Na prvi pogled z Malih vratc izgleda, kot da je poletje.1
Bivek Pavleta Kemperleta, postavljen 2009, se mi zdi dokaj funkcionalen.2
Gamsi so vsepovsod.3
V stenici gre približno 2/3 po snegu, tretjino pa z derezami praskaš po skali.4
Na vrhu pa zima.5
Šele z druge strani se vidi, kako je pot mimo Štruce zalita s snegom.6
Pogled z vrha je prav kičast.7
Zdi se, da Brana, Planjava in Ojstrica nimajo toliko snega.8
Nekoliko preobražena in tehnološko dopolnjena bajla kot odličen pripomoček za selfije...9
Praktične posledice inverzije: v Kamniški Bistrici je vse zmrznjeno. Brrrr...10
Danes je zimski solsticij -  začetek zime, dan je bil dolg 8:34 ur. Lahko noč! 11
(+20)všeč
volbenk30. 12. 2016 10:08:13
V sredo sva s kolegom uspela priti na vrh Skute. Šla sva iz Suhadolnika mimo Cojzove koče in bivaka Pavleta Kemperla. Do velikih podov ni snega, tam pa vseskozi do vrha, razen zadnjih nekaj metrov v steni med Dolgim hrbtom in Štruco, kjer je malo neugodno brskati z derezami po skalah. Takoj tukaj pa se je tudi začel zelo močan veter. Tudi midva sva šla potem čez vrh Štruce, na Skuto. Kjer je šlo brez večjih težav, problematičen je bil samo močan severni veter, predvsem v sedlu med Štruco in Skuto. Sam sneg je bil zelo stabilen in trd, tako da cepini in dereze lepo grabijo. Obvezna vsa zimska oprema in dva cepina..
Prvi sončni žarki.1
Razgled na Velike pode2
Iz Štruce proti Skuti3
Že od bivaka se je videlo da mora biti na vrhu zelo vetrovno.4
(+4)všeč
Lunatixz31. 03. 2017 21:02:33
Je bil kdo v zadnjem tednu na Skuti, po možnosti čez Žmavcarje? Kakršnekoli informacije bi bile dobrodošle.. hvala!
všeč
škarnik1. 04. 2017 19:43:24
V Gamsovem skretu se sneg začne v grabnu pod Koglom, ampak se čez dan ful ojuži in predira, gamaše priporočljive. Čez Žmavčarje je najbrž podobno, sneg se pomoje začne na tistem dolgem šodru pod bivakom. Gor na podih je snega vedno manj, pač tolk da si čist moker, vršna kupola skute je pa načeloma suha ampak zaradi ravnokar minule zime še bolj podrta kot poleti, tako da previdno. LpV
(+3)všeč
redbull2. 04. 2017 17:57:02
02.04.17 Skuta-Dolgi Hrbet-Kalška gora. Lunatixz sneg do bivaka je bil še ob osmi uri trd. Razmere na Skuto so bile enkratne. Od enajste ure naprej se je čsito razjasnilo in vroče. Mimo bivaka Pavla Kamperla k Cojzovi. Proti Kalški gori krasen sneg, na grebenu je že kopno. Povratek čez kalce.
1
2
3
4
spust iz D.Hrbta5
na Kalško goro6
kopen greben do skrinjice7
lovska8
všeč
Todi22. 04. 2017 19:01:32
Po včerajšni Begunjščici, sem se pa danes odpravil v dobri družbi, na eno krožno. Začela sva v Koncu čez Žmavčarje do bivaka pod Skuto, kjer sva še pred bivakom nadela dereze, dodobra zmrznjeno. Pri bivaku krajši postanek, potem pa naprej na Skuto. Razmere vse do vrha dobre, za sestop pa v smeri Velikih podov in bivaka pod Grintovcem, ter proti Cojzovi koči in v dolino. Vreme je na momente pokvaril samo veter, okoli 11 pa visoka oblačnost.
zaspana1
trikilske palce,2
3
4
tu imava že dereze5
6
pri bivaku7
tja greva8
9
podlaga pa danes ledena10
tu gor11
12
13
malo pred koncem, 14
letna pot15
16
še čisto malo17
Skuta, Grintovec in Kočni18
še 3 min19
20
Utrinek21
22
sestop23
Tu se je vgrezalo, oooo24
25
???26
in še pod Grintovcem27
Cojzova bo še nekaj časa samevala28
29
v Bistric pa ni ele. in vse zaprto30
31
(+13)všeč
Todi23. 04. 2017 04:12:16
In še razmer v videu
https://youtu.be/kfjXhkUJFOM
1
2
(+8)všeč
redbull23. 04. 2017 06:53:36
Čestitke Metod ter tvoji družbi
(+2)všeč
Page:123...3536373839...515253
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies