Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Forum Nova tema iskanje
 Greben Brezniških peči
10.12.2009 - heinz
Danes sem štartal iz Most pri Žirovnici, kar se je izkazalo za boljšo in seveda daljšo varianto, kot iz Završnice. Moram reči, da je tudi uvodni del (čez Brinjev vrh) kar lep in zanimiv, - z nekaj lažjega plezanja. Na Malem vrhu sem se odločil še za spust do Sv. Lovrenca, kateri je prav lepa izletniška in razgledna točka nad Zabreznico; kljub lahki dostopnosti in krajevni popularnosti, vredna obiska.
Nadaljeval sem klasično, t.j., čez Gosjak in Golovec na Veliki Vrh, oz. Smokuški vrh, kjer je snega komaj za vzorec, ali bolje rečeno - nič. Nadaljeval sem do Sankaške k.
Pot je torej suha, prehodna, v tem zimskem času zares lepo razgledna, kot nalašč na dlani vsem, ki si v tem času želijo nekaj planinskega doživetja. (srečaš celo gamse)
Dokler nam še ne zapade sneg do nižin, vam predlagam ta resnično zanimiv izlet!
Vračal sem se čez "Kašarske" vasi, oz nad njimi, a sem kasneje to obžaloval, ker so poti nad naselji "zavozlane" in prešetevilne, tako da sem se nad Doslovčami odločil za sestop na krajevno cesto, kar pa seveda ne predstavlja kaj prida pohodništva. OK. Drugič se bom vračal bodisi po isti poti ali pa čez Završnico, kjer je vsekakor lepše in mirneje.
p.s. - ne odlašajte z obiskom Grebena Brezniških peči, za kar se zagotovo lahko odločite še v "starem" letu!
Opis najdete v rubr.: KSA, izlet: Završniško jezero - Smokuški vrh (čez greben Brezniških peči)
išči "Smokuški vrh". Srečno heinz!
Greben Brezniških peči rogljički na brinovem vrhu1 Greben Brezniških peči2 Greben Brezniških peči romantika3 Greben Brezniških peči sv. lovrenc4 Greben Brezniških peči razgled od sv. lovrenca proti bledu5 Greben Brezniških peči Gosjak in Sm. vrh z Brezniške peči6 Greben Brezniških peči nekaj plezanja na peč7 Greben Brezniških peči s Peči proti zahodu8 Greben Brezniških peči reksi na golovcu9 Greben Brezniških peči veliki vrh (Smokuški vrh)10 Greben Brezniških peči  ob vzponu  na v. vrh11 Greben Brezniških peči dobrča, grintovci12 Greben Brezniških peči dobrča, šm. gora13 Greben Brezniških peči del grebena od spodaj14 Greben Brezniških peči prišla bo pomlad15 Greben Brezniških peči pa tudi jesen je še vedno tu16
ben     
10.12.2009
Pozdravljen heinz!
Lani sem tudi jaz delal ta sprehod, mimogrede zelo zanimiv grebenček, en bolj všečnih za ta čas. Glede vračanja nazaj pa ti priporočam da se s Smokuškega vrha spustiš do markirane poti proti Sankaški k., ji slediš kakih 10, 15 min, in na prvi možnosti slediš neoznačeni stezici nazaj pod Smokuški vrh. Kmalu se pot strmo spusti, ko pa se zravna ji enostavno slediš na vseh križiščih naravnost(ne navzdol ali navzgor). Preko pašnikov, te pod prehojenim grebenom, pripelje prav pod elektrarno v Žirovnici.

Pa še veliko lepih pohodov tebi in Reksiju.

LP B
heinz     
10.12.2009
Hvala, ben! Ravno to sem storil (prejšnjič sem se vrnil čez Završnico), a ko sem danes prišel nad Doslovče, so poti vodile večinoma navzdol, pa še na pašnikih je bilo na mesto živine nekaj spuščenih psov, zaradi katerih (oz mojega Reksija) sva raje zavila kar dol v vas - kamor so vodile steze. Očitno sva zgrešila pot za katero sem slišal da vodi čez melišča pod Sm. vrhom, vseeno pa ne vem, če ta pripelje vse do Žirovnice ali Most..
Ta, katero omenjaš ti, je verjetno dokaj frekventna glede psov in malce razvlečena. (ne vem, a si predstavljam glede na moje današnje opazovanje)
Hvala za lepe in dobre želje!! (mogoč se kdaj kje tam srečamo, pa kakšno rečemo)..
Tudi tebi želim veliko prijetnih, lepih in uspešnih izletov, kjerkoli že!!
heinz     
28.12.2009
Danes popoldne sva z boljšo polovico štartala iz Završnice na greben, ter dospela do sedla pod Golovcem in Smokuškim v. Zaradi pozne ure sva zavila levo proti Žingarci, tako da se do vrha pač nisva povzpela. Do tu je pot v glavnem suha in le redko mestoma poledenela. V smeri proti vrhu pa je videti nekoliko snega.
Nekaj slik iz temena Peči, kamor se povzpneš s kratkim in lahkim plezanjem;
Lp heinz!
Greben Brezniških peči pogled z Malega vrha1 Greben Brezniških peči pogled navzdol iz temena Peči2 Greben Brezniških peči Peči3 Greben Brezniških peči danes se videlo nakako do Šmarne g.4
jery     
28.12.2009
Pismo sred zime pa vse zelen.zmeden
heinz     
28.12.2009
Ja, res. Pa teloh raste. Ampak mislim, da ni za obupat, namreč 21. marec je še daleč...
Bo še škripalo pod nogami.
Parkeljc     
5.3.2010
V sredo 03.03.2010 sem štartal iz Žirovnice, ob progi v smeri Jesenic, sledil proti vodnem zbiralniku po stopnicah do grebena. Sprva nekaj rahlega dežja, nato še megla in na koncu še sneg. Na južni strani je sneg skopnel, na severni pa ga je še kar nekaj in je na nekaj mestih kar precej nevarnosti za zdrs v globino. Sestopil mimo Sankaške koče do Jurčka v Krpinu. Hodil kaki 2 urci, kjer me je čakal prevoz do izhodišča. Ne priporočam hoje v obratni smeri ! Komaj čakam lepše vreme, da podvig ponovim, saj mora biti razgled zares lep, pot pa je glih glih prav razgibana z malce adrenalina.
heinz     
5.3.2010
Moram reči, da je 2 uri od hidrostata do Jurčka v Krpinu zelo hitro (razen npr -za gorske tekače).
Ponovitev ti priporočam še v tem pomladnem času -preden ozeleni. S štartom v Mostah (bližina bivše gostilne "Pod Stolom" (ali- spomenik, trgovina..)). Tam je greben ožji.
Jah.. brez derez bi bilo v obratni smeri (ponekod) zdajle zagotovo vsaj malo "adrenalinsko"..
V soncu pa imaš kar nekaj od te lepe ture. (takrat si moraš vzeti nekaj več časa)
Osebno mi je GBP zelo pri srcu.
Lp heinz!!
Greben Brezniških peči GBP (iz Završnice)1
heinz     
27.3.2011
Danes: trenutno je GBP v "odlični kondiciji", deležen in vreden obiska.
ajda     
30.3.2011
Danes na Smokuški vrh iz Završnice čez Brezniške peči.Sem že nekaj časa nazaj iskala opis poti pod Karavanke je pa v KSA.Hvala heinz,da si v nedeljo dal gor obvestilo,tako sem lahko poiskala opis in danes prehodila to pot.Je lepa razgledna in zanimiva.Razgledi lepi nazaj v dolino ali na Stol,Vrtačo in Begunjščico.Bilo je toplo čez greben je tudi rahlo pihalo tako,da se je super hodilo.Sonce je dobro ogrel tudi martinčke ves čas so skakali po poti,ko se jih že navadim,da ne trznem več če je kaj zašmelo zagledam še kačo.Samo je bila taka mala,verjetno še mladiček.Na Smokuški vrh stopim ko je na sv.Petru začelo zvoniti poldne.Po malici in počitku grem po isti poti nazaj.Lepa tura,zagvišno še pridem.Lep pozdrav in srečno vsem.
Greben Brezniških peči ko stopim iz gozda na greben1 Greben Brezniških peči mehka pot ,niso samo skale2 Greben Brezniških peči razgled z poti3 Greben Brezniških peči pečine4 Greben Brezniških peči z te strani se povzpnem na pečine5 Greben Brezniških peči nisem bila sama6 Greben Brezniških peči pogled na prehojen greben7 Greben Brezniških peči še naprej8 Greben Brezniških peči9 Greben Brezniških peči10 Greben Brezniških peči11 Greben Brezniških peči sv. Peter12 Greben Brezniških peči na Smokuškem vrhu13 Greben Brezniških peči ups, to pa ne bo martinček14 Greben Brezniških peči racmana v jezeru15 Greben Brezniških peči parček16
Klin     
31.3.2011
Lepo Ajdanasmeh Vidim, da so na plano že prišli pazilcieek
ajda     
31.3.2011
Živjo Klin,sem bila kar presenečena ko sem zagledala tole kačico,se mi zdi da je mali modras.Prav urno se je potegnil v brinovo grmovje.Skala na kateri se je grel je bila že lepo segreta od spomladanskega sončka.
LP,A.
serajko     
31.3.2011
lp
Tu sam sem danes videl gada in to 1700m visoko na Sr. vrhu nad Preddvorom . Od snega je bil samo 30m oddaljen Žal je bil prehiter jaz pa z aparatom v torbici.
ljubitelj gora     
31.3.2011
11 slika je to Begunjščica, vidim da je skoraj kopna.
ajda     
1.4.2011
Ja Begunjščica je,sneg res hitro pobira.
LP,A.
rs56     
1.4.2011
Ajda po debelini repa bi sodil ,da to ni ravno mladiček. Razen, če nisi to sliko precej zumirala
ajda     
1.4.2011
Nekaj sem zumirala,men se je zdel majhen ampak ravno sedajle berem,da so strupene kače bol kratke. Verjetno imaš prav da to ni lih neki mladič.Pa danes spet naletim na eno.LP,A.
heinz     
1.4.2011
Na grebenu sem že tudi sam srečal kakšnega..- edino da ne tako zgodaj. Mislim pa, da je sredi poletja kar pestro.. Najboljši čas sta tako ali tako pozna jesen in zgodnja pomlad. Že zaradi listja, oz razgledov.
miri     
9.4.2011
A sem danes videl istega?
Greben Brezniških peči1
ajda     
16.4.2011
To pa je res kača,da ti kar kri zaledeni.Tisti,ki sem ga slikala jaz je bil precej manši.LP
LidijaJesih     
8.10.2011
Kaj je v gore prinesel včerajšnji dan, se je dalo danes prav lepo preveriti z razglednega Grebena Brezniških peči. S prijateljico parkirava v Žirovnici (z glavne ceste v Žirovnico, levo proti Stolu npr. in takoj parking na desni). Pogled že pove, kam je treba, vstop je pri Vodohramu nad nami, po stopnicah mimo njega na greben. Z orientacijo potem ni več težav. Samo po grebenu je treba, ves čas, kakšni dve urici in pol lepe razgledne poti, včasih je treba malo prijeti za skalo. Na levo so Karavanke in pod nami jezero v Završnici, na desno so Juilijci in Blejsko jezero. Kot je bilo videti, je pobelilo vse, čeprav sva midve na sneg naleteli le na vrhu in to le v sledovih. Je pa nekje od 1200 m naprej lepo sneženo.Prehodimo kar nekja vrhov in vršičkov, glavni je Smokuški vrh (1122). Orientacijsko zahtevnejši je povratek, če ne želite po isti poti nazaj. Zgoraj že malo opisan, a naj ga na kratko ponovim. Z vrha (neizrazit, zastavice in rumen trak) kar naprej po grebenu. Najprej kratek spust, (ne se dat zapeljat v desno), potem dvig nazaj, potem pa kar sledite grebenski smeri, ki se malo dviga in spušča in vas v kakšnih 15-20 minutah pripelje najprej na vidno potko (vmes ni poti), potem se ta priključi ožjemu kolovozu, ta kolovoz pa še malce širšemu, kjer naletimo na markacije. Po njih na desno, po dobrih 5 minutah, ko se markirana pot obrne proti levi,boste na desni opazili nov kolovoz (trenutno se vidi, da so vozili ven drva). Po njem, malce se najprej dvigne, zelo hitro pa ga zapustimo po stezici, ki se odcepi v levo.Potka najprej nekaj časa preči, nato se spusti in na naši levi bomo, če smo prav, na vzeptini opazili lovsko opazovalnico. Pod njo v desno in nekaj časa strmo navzdol.Tu so tudi melišča. Potem pa malo po sreči, a v glavnem se je treba držat desno, razen kadar gre desna pot strmo navzgor. Če boste delali prav, vas bo ven prineslo na travniku, kjer ste začeli. Sicer bo pa malo ali več ceste, odvisno, kdaj boste prekmalu zavili dol. Sreča je, da se greben na izstopu neha, tako da ni nevrnosti, da bi končali v Kranjski gori, če bi predolgo vztajali na desnijezik. Greben je skratka kopen, sicer moker, a ne dela težav, občutek danes pa že zimski, tudi zaradi razgledov na vse vrhove. Se že kadi iz ust in treba je bilo obleči rokavičke. Zimski dan, skorajnasmeh.
Greben Brezniških peči Tamle pri vodohramu je začetek. Do njega vodi potka, potem po stopnicah, za njim na greben. Pogled je s parkirišča1 Greben Brezniških peči Ozek že na začetku, malce je treba poplezati (ni težko)2 Greben Brezniških peči Jutranje prebujanje. Mrzlo je.3 Greben Brezniških peči Takole je pobelilo Stol4 Greben Brezniških peči Pogled proti jezeru v Završnici. Danes nima posebej lepe barve5 Greben Brezniških peči Greben v nadaljevanju, kar nekaj vršičkov prehodimo. Glavni so Mali vrh, Gosjak, Golovec in Veli vrh (ali Smokuški imenovan)6 Greben Brezniških peči Občutek visokogorja7 Greben Brezniških peči Razgled na Julijce, za boginje8 Greben Brezniških peči Tudi tu je treba nekja metrov po štirih (no treh, če se držimo pravil treh točk)9 Greben Brezniških peči Zimski utrinek, sonce ni imelo prave moči10 Greben Brezniških peči Pogled na Blejsko jezero11 Greben Brezniških peči Pobeljeni Julijci. Še v četrtek so žareli v poletju. Kak hitro se stvari v življenju zasukajo...12 Greben Brezniških peči Utrinek, veliko takih boste našli na tej poti13 Greben Brezniških peči Nimam pojma zakaj, a na vrhu boste našli tole (pa klopco)14 Greben Brezniških peči Če boste ob povratku prišli do sem, ste predaleč. Nazaj par minut in (v tej smeri gledano) na kolovoz v levo15 Greben Brezniških peči Ta pogled pove, da ste prav. Lovska opazovalnica najbrž (za Wc je malo daleč z doline...)16 Greben Brezniških peči ob povratku se je z zahoda modrilo. Lepo. 17
Stran: 1 2 3 4       
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Zapomni si geslo:
V kolikor še nimate uporabniškega imena, se morate najprej registrirati
 
Copyright © 2006-2018 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki