Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / Kamnik Savinja Alps / Brana z Bosove grabe čez Kaptana

Brana z Bosove grabe čez Kaptana

Print
Peter.B.11. 06. 2018 19:23:43
V nedeljo 10.06 je skupina malo starejših planincev iz Prekmurja, izvedla pravi mali podvig. Po 10 letih, smo 10 let starejši preplezali Bosovo grapo ter se preko Kaptana povzpeli na Brano.Pot je zelo težka, lepa, vendar je potrebno poudariti da je primerna samo za korajžne ter izkušene.
Slike so dostopne na
http://www.pdmaticams-drustvo.si/
(+7)všeč
alyas2. 08. 2022 15:06:30
Brana čez Kaptana

Začnemo na Jermanci, do koder pelje makadamska cesta iz Kam.Bistrice - trenutno je v dokaj dobrem stanju. Na prvem večjem peščenem travniku pod Pastirci, poiščemo dostop in vhod v Bosovo grapo.
Že njen prvi skalni prag pa je kar zahteven in zlasti zjutraj, sploh če je mokro in vlažno, je nevarno za zdrs. V nadaljevanju Bosova grapa ponudi uživaško poplezavanje čez niz kratkih skokov do II. težavnostne stopnje in ne povzroča nobenih orientacijskih težav, razen lastne izbire - med levo in desno smerjo plezanja navzgor, z desne strani nam je običajno v pomoč še malo vej ruševja.

Na izstopu iz grape, preden dosežemo rob kaptanskega grebena, najprej sledi še desna prečnica čez pas gostega ruševja in iglavcev, kjer je pot sicer manj sledljiva, a mestoma nam pravo smer kažejo tudi obžagane veje, čeravno niso tako evidentno požagane kot denimo na poti čez Može.

Ko dosežemo skalni greben, sledi občasno težje plezanje po izpostavljenem razu, ki meji na II-III, (povprečje pa I-II), med iskanjem lažjih prehodov pa se še vedno ponekod lahko poslužimo pomoči nekaj rušnatih odsekov. Grebenski raz ni ekstremno ozka in se stopničasto vzpenja in nekajkrat malo zavije iz ravne smeri. Na dveh ključnih mestih grebena, kmalu po začetku in še enkrat v drugi polovici, ko se zdi, da je naravnost pretežko, lahko izberemo lažje desne variante obvoza, ki pa tudi zahtevajo previdnost predvsem zaradi izpostavljenosti in odsekanosti pod nami. Zadnji plezalni del pod značilnim malim valjastim špic stebrom je tudi nekoliko težji, tukaj se povzpnemo čez skalni žleb v levo in nadaljujemo po skrotju in med rušjem bolj položno proti vrhu Kaptana. Na neizrazit vrh Kaptana nas nato - kot je že nekdo dejal: z rokami v žepih pospremi ozka sledica oz. stezica. Vrh Kaptana ima le velikega možica in nima drugih oznak ali vpisnih skrinjc.

Direkten spust iz Kaptana na sedelce pod njim – na vrh Bosove grape je kratek, a sorazmerno zahteven, vendar ni pretežko, saj nam pomaga naravna razpoka v steni z dobrimi stopi in oprimki, malo podobna (a lažja in krajša) od tiste pri spustu iz Staničevega vrha na Zeleniške špice.
V nadaljevanju sledi še krajši vzpon navzgor po dokaj krušljivem terenu, ko se usmerimo bolj ali manj kar po sredini in po skledasti uvali in strmimi travami dosežemo spodnji zeleni rob prostranega temena Brane. Tu je idealen kraj za malico in počitek ter uživanje v miru in razgledih. Do sem se porabi dobre tri ure, do križa – vrha na Brani, pa sledi tudi še slabe pol ure uživaške hoje.
pogled od parkirišča nad pl.Jermanca na greben proti Kaptanu1
pod vstopom v Bosovo grapo2
potka je delno vidna, ... še stara zajla od žičnice na tleh kaže v pravo smer3
že čez prvi vstopni prag se je treba kar potruditi4
takih delov pa je v nadaljevanju v grapi še kar nekaj5
na nkaterih mestih pomaga tudi rušje6
... nekaj bolj gladkih delov7
... in nekaj bolj šodrastih delov8
na sedelcu, ki mu sledi pas rušja do grebena9
čez goščo, kjer se poleti najde tudi kak klop10
končno v skalni del in na greben11
teren se kmalu postavi bolj pokonci12
prvi mogočni stolp v grebenu, ki je malo pregladek in preveč pokonci ...13
... in ga raje obvozimo14
spet na glavnem razu15
... vmes pa planik, kolikor hočeš16
tudi na grebenu je nekaj rušja v pomoč, odžagane veje pa kažejo pravo smer17
pogled navzdol na parking in v dolino Kam.Bistrice18
greben je ponekod ožji, ponekod pa prav udobno širok19
drugi zoprni obvoz iz glavnega grebena, direktna smer je težja20
pogled na nadaljevanje v drugi polovici poti21
zadnji težji plezalni del pod Kaptanom - pod malim ku.....22
pogled nazaj na tem delu23
pod Kaptanom se nato svet ozeleni in položi24
vrh Kaptana 25
pogled na nadaljevanje proti Brani čez krušljivo skrotje kar po sredini26
direktni sestop iz Kaptana je sorazmerno težak27
pri sestopu nam pomaga naravna razpoka v steni 28
pogled nazaj na Kaptana in sedelce pod njim29
in pogled naprej ... na nadaljevanje30
ko pridemo na spodnje teme Brane31
sprehod proti vrhu Brane se kar vleče32
tudi tu pot krasijo planike33
no, čisto ravno tudi ni 34
Brana in njen znameniti križ na vrhu35
sestop na Kamniško sedlo po normalki, po severni strani36
cesta od Kam.Bistrice do Jermance je trenutno v zelo dobrem stanju37
(+13)všeč
j.3. 08. 2022 23:33:37
Lepo, Alyas!
(+3)všeč
suhy11. 08. 2022 02:28:12
O Bosovi grapi se govori tako veliko in navdušujoče, da se je dal tudi popolni alpinistični analfabet končno prepričati, da enkrat zagrize vanjo. Samo korajža seveda ni dovolj za bleščeče plezalske dosežke, treba je tudi nekaj bazičnega vedenja o treh za varno kretanje navpik neobhodnih opornih točkah, ako si plezavec ne želi trdega pristanka na dnu globeli, pa krepke duševne stanovitnosti in zvrhano mero telesnih sil, spretnosti in žilavosti. In kakopak čelada, ta ne sme izostati od plezalne oprave, kajti poštena duša nikdar ne ve, kdaj se utegne z višave nadenj prikotaliti kakšen nebodigatreba balvan. Mož prečita še vse čtivo, ki so ga velikodušno priobčili mnogi poznavalci teh koncev pod Brano in ga je najti v električnem medmrežju, iz aeroplanskih posnetkov si zariše pot, po kateri bo koračil po grapi in jo vdene v priročni satelitski smerokaz, da ga vsemirska mehanika, ki visoko na nebu kolobari okrog matere Zemlje, zagotovo najde, ako zaide neznano kam in bo hribolazniškim reševalcem topogledno prihranjenih obilo muk izslediti zablodelega nesrečneža.

Storivši vse to se mož z Jermance, do koder je cesta za dvosledne vozove prav lepo poravnana, v lahnem drncu zarana zažene proti Pastircem in nekaj minut pred njimi zategne žlajfo, zadrifta v levo ter odsopiha po melišču navzgor do prvega skoka v Bosovi grapi. Poplezavanje v grapi je res lahkotno, kot bi v umetni steni gledal šampijonko Janjo G.. Števec višincev brez predaha beleži osupljive rezultate. Mož nekje na sredini grabna trči ob – prosto po demenci - Andreja, Marjeto in Andraža, ki imajo iste nakane, osvojiti Kaptana in Brano. Le da so oni premerili graben že večkrat, mož pa je kljub svojemu nezavidljivemu emšu v njem pionir. Nadaljujejo skupaj, zakaj v slogi je moč. To seveda pomeni, da so v nepovrat izhlapele tudi vse orijentacijske zagate, ki so moža mučile dan poprej, ko je prebiral različne opise mnogih piscev, kje, kdaj, kam, koliko, čemu, kako, zakaj, s čim, …, ko se je treba spopasti s pečinami Kaptana.

Ponosen, da je sprašil grapo in osvojil Kaptana, se mož loči od prijazne trojice, odsolira na Brano in si na Kamniškem sedlu na prijetnem sončku pred kočo dušo priveže s hmeljevim sokom. Ko je osmoza poskrbela, da je špirit iz pira pronical v krvožilni ustroj, se iznenada na levi, nasproti Brane pojavi gromozanska skalna gmota, ki kipi visoko v nebo. OMG, WTF je pa zdaj to? Brž pobrska po svoji terabajtni memoriji in v njej odkrije 128 bitni klinopis, da to ne more biti nič drugega kot prastara Planjava. Pravkar v kri precejen špirit, ki malček zamegli um, spodnjim trupelnim ekstremitetam kljub globalni energetski krizi doda še nekaj skromnih GWh energije in torzo novopečenega alpinista se že hip zatem z neznansko brzino zažene po markirani poti v skalno strmal. In ne preteče kaj dosti časa, ko triumfalno stoji na vrhu. Ja, si reče ponosno zroč v neskončne daljave, Kamniške alpe so res čudovit košček rodne grude, zakladnica prirodnih divot, nebeških razgledov, eksempel prvobitne neokrnjene favne in flore. Ali je tako tudi v Repovem kotu, si mož zastavi filozofično vprašanje. Ko se pod Srebrnim sedlom lovi in opoteka po redkem grušču na strmih skalah, zadovoljno ugotovi, da je tudi Repov kot biser KSA. In naj ostane tako na veke vekov.mežikanje

https://www.gpsvisualizer.com/display/20220810174039-28228-map.html
jutro z Jermance1
greben Brane2
na grebenu Kaptana3
razgled s Kaptana4
Kalški greben5
sedlo med Kaptanom in Brano6
Skuta, Rinke7
proti vrhu Brane8
9
očnica10
na Brani11
Mrzla g.12
13
Turska g.14
KS in Planjava15
16
poživitveni odmerek17
Brana18
Kaptan19
Planjava20
21
proti Ojstrici22
23
Korošica24
Repov kot25
tolmun v Repovem kotu26
konec ture - Planjava z Jermance27
28
(+14)všeč
redbull11. 08. 2022 03:47:28
Zanimiv zapismežikanje
Krasna tura, srečno
(+1)všeč
Trobec11. 08. 2022 16:34:20
Me je pa kar nasmejal ta zapis velik nasmeh
Tura pa super, mislim, da je Kaptanu v zadnjem času kar zrasla popularnost.
(+2)všeč
palček plezalček11. 08. 2022 18:17:43
Suhy, lepa tura in zanimiv opis, ki mu arhaizmi in, reciva jim, ultra modernistične kratice dajejo estetsko intriganten pridih. nasmeh
(+4)všeč
suhy11. 08. 2022 21:15:56
Tura je bila res lepa, proti koncu tudi naporna, saj se je v Repovem kotu, ki sem ga gor grede prehodil že ničkolikokrat, malo zapletlo pri iskanju najugodnejše variante čez skok, kjer so me zavedli možici, ki morda kažejo najboljšo možnost za vzpon, za spust pa ne. In če so zapisane nebuloze v teh zagonetnih časih požarov, inflacije, suše, energetske krize, vojn, sporov z zahodnimi sosedi okrog rabe imena balzamični kis itd. koga še malce nasmejale, pa tudi ni nič narobe. Vsaj upam, da ne. Ostalim, vajenim resnih, suhoparnih in znanstveno objektivnih opisov razmer, pa se iskreno opravičujem. Morda vtis vara, a Bosove grape, kot tudi ostale ture glede varnosti ne gre jemati z levo roko. nasmeh
(+7)všeč
mukica12. 08. 2022 05:44:54
Bravoooo Suhy, z nasmehom berliv zapisnasmeh
Tura pa lepa in vredna ponovitvemežikanje
(+1)všeč
redbull11. 03. 2023 21:58:59
Brana čez Kaptana (11.03.23)

Po službi se zapeljem kar k Jermanci, ker me je že malo čas preganjal, zato začuda ne pričnem v KB. Sneg se pa prične ravno nekaj metrov nižje, ko sem krenil v levo proti grapci. Trije skoki so in so kopni, drugače je pa sneg dovolj zmehčan,da ni bilo potrebe po derezah. Na grebenu je vedno krasno. Pred spustom z Kaptanske glave pa obvezno v dereze. Vetra ni bilo, bila je mešanica sonca z nekaj megle. Na vrhu pa prava umetnina narave. Spust po zimski klasiki. Dobra podlaga, dobre razmere, vendar pozor gre za pravo zimo, ki ne dopušča napak. Koča je od petka do nedelje odprta.
1
slabo ne zgleda2
3
4
skoki so kopni5
6
7
Kalška kuka8
9
Kaptanska glava10
11
12
13
14
lepa umetnina15
16
17
zimska klasika 18
19
20
21
22
23
(+12)všeč
UROS112. 03. 2023 11:24:13
Krasno in Bravo! Zelo lepo . Samo tako naprej in hvala tudi za info o aktualnih razmerah na Brani.
(+4)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies