Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    

Tošč

Print
Okmodko10. 12. 2010 19:51:25
A je kej snega gor ostal???
všeč
viharnik10. 12. 2010 19:58:17
Na Katarini je travnato,gori višje pa je še nekaj snega,vendar ne prav veliko(info iz kamere Katarina),Ljubljana je kopna,okolica pa je še pokrita s tanko strnjeno snežno odejo po travnikih,kupi snega so tudi preživeli in so trdi kot beton.
všeč
ZKlemen18. 12. 2010 16:50:09
Danes sva bila na Tošču iz kraja Mačkov Graben. Snega je kakšnih 20 do 30 cm in je suh in rahel. Do sedla med malim in velikim Toščom sva bila prva in sva gazila po celem snegu. Tam naju je nekdo prehitel in nama pokvaril vso zabavo. Bilo je oblačno in videla nisva nikamor ampak je bilo vseeno lepo. Malo previdnosti ni odveč saj se sneg udira do tal in včasih stopiš na kaj nepričakovanega (korenino, spolzek kamen).
všeč
viharnik25. 12. 2010 12:58:11
Po dolgem deževju jo kar na božični dan mahnem na bližnji Tošč,da se človek malo shodi.
Zapeljem se do Rovtarja,zavijem desno čez potok Na strmo Via Dido,ki te najhitreje ripelje na Tošč.Zgoraj v grapah vztraja še do 30cm južnega,že zbitega snega,ki omogoča dobro hojo.Vmes je sprva rahl rosili pri okoli 2-3°C,kasneje pa je dež pojenjal,megle pa je bilo še obilo.Zgoraj kot edini pristopnik od 17.12.se naužijem meglenega,mirnega tihožitja,nato pa krenem čez Mali Tošč preko Gontarja v dolino.Danes je šel gor še en gorski tekač,saj popolnoma kopni greben omogoča dostop samo s supergami.Lp in SREČNO s pozitivnimi čustvi v novo leto,ki prihaja.nasmeh
Štart pri Rovtarju 500m1
Odcep poti Via Dida preko potoka2
Odpre se lepo slapišče z leve3
Pot se tu strmeje vzpne4
Že na izravnavi5
6
Pot gre kar naravnost po kolovozu7
Zgoraj čedalje več snega8
Tokrat grem po levem delu gozdne grape,kasneje desno po gozdni cesti9
Na širokem grebenu pri znani tabli10
Sedlo med Toščema11
že kuka nekaj iz podrasti12
Božični teloh že poganja!13
Novoletna smreka na vrhu Tošča14
Sivo tihožitje na vrhu15
16
Zgornje pol ceste na Gonte je že asfaltne17
všeč
otiv25. 12. 2010 13:12:33
@viharnik Pozdravljen!
Mislim, da bo skoraj 40let kar sem jaz zahajal na Tošč in vedno sem se dobro počutil kakor ti danes.Hvala za obujanje mojih spominov in srečno po gorskih poteh v prihajajočem letu 2011.
všeč
viharnik25. 12. 2010 13:26:31
@otiv,takrat jaz še hodil nisem,pač pa spoznaval prve dražljaje in občutke sveta v katerem sem se znašel.Kaj kmalu pa sem tudi jaz zašel najprej iz domače hiše,takrat kar na trolo ali kolo,kasneje na avtomatik in v Žlebe s prijateljem iz Medna kjer sva vedno štartala.Poti so bile na Polhograjce tako precej daljše,pa zato slastnejše,ker sva spotoma porabutala še kakšno bližnje drevo domačij.Po dolgem pohodu na Tošč in preko Katarine in jeterbenka,sva se pa kar uležala na grebensko trato za 10 min-raj sva vsklikala pa hajd naprej do Medna domov.jezik
všeč
ljubitelj gora14. 02. 2011 23:59:26
Iz Tošča so slabi razgledi, sploh pa poleti, najlepši so iz Sivke, poglejte moje slike v temi Sivka.
všeč
Okmodko15. 02. 2011 00:55:46
Triglav se vid! To je pa že nekaj.
všeč
viharnik29. 04. 2011 15:46:03
Če človek spozna,da ni iz cukra je izlet na Tošč tudi v dežju prava poslastica.
Pot začnem pri Rovtarju po Via Didi mimo slapa.Pot je ponekod rahlo drsna,vendar ne tako namočena,ker pri tej strmini vse hitro odteče.Višje skozi gozdno dolinico je pot dovolj široka,da sproti ne pobiraš vode iz rastja na hlačnice.Višje na grebenu je zapihal vetrič rahlega dežja z vzhoda,ki je stopnjeval občutek mraza.Vrh je bil zavit v meglo,vendar danes nisem prišel po razgled temveč,da izmerim njegovo višino.Garmin je pokazal,da je Tošč pobral titulo najvišje gore v Polhograjcih.Pasjo ravan je premagal za cele tri metre.Tako je bila Pasja ravan takrat,ko jo še ni splanirala JLA vojska za celih 10m in tam postavljala protizračno obrambo,kasneje pa je naša slovenska vojska imela gori bazo zvez,višja za 6 m od Tošča.Na poti nisem srečal nobenega,razen nekaj veselih močeradov,ki so kobacali naokoli.Izmerim še višino sedla med Toščema,kateri meri 908m.Povratek v dolino opravim čez razpotje slemena(table)845m,kjer kolovoz drži na Gonte ali Kozjek.Lp!nasmeh
Pot Via Dida-pri slapu1
Lila rože že na daleč zasvetijo iz pečine2
Pogled nazaj3
Pot se strmeje umakne v strm gozd4
Pogled na Rovtarja5
Pri nadstrešku pečine nadenem dežno jakno6
7
Lepe potke po robu8
V gozdu je zaradi čudnega vremena temno kot  v jeseni9
Na vrhu je pihalo z V in občutno hladneje10
 Garmin pravi,da Tošč ostaja najvišja gora v Polhograjcih!11
T.K. Gonte12
všeč
Hribovc8821. 05. 2011 21:32:15
Na prečudovito sončno in žgočo soboto sem se s planinci PD Ravne na Koroškem (bilo nas je 40, vseh skupaj pa nas je bilo okoli 150, Jeseničanov je bilo za dva avtobusa) podal na 126. železarski pohod na Tošč in Grmado. Štart je bil ob pol devetih zjutraj v Polhovem Gradcu oz. malce naprej, blizu Pograjskega doma. Do Tošča smo potrebovali slabi dve uri hoda, kjer je sledil krajši postanek, štemplanje ter malica, nato pa smo pot nadaljevali proti nekoliko bolj razglednejši Grmadi. Po malici ter štemplanju smo sestopili proti Setnici, spotoma smo se še ustavili na izletniški kmetiji Pr Mehačk, nato pa pot nadaljevali proti Polhovemu Gradcu oz. do Pograjskega doma (do koder je še cca pol ure hoda), kjer je bil zaključek pohoda. Sprva nam je vreme odlično služilo, bilo je žgoče in soparno, na koncu pa je zaključek oz. zabavo pri Pograjskem domu pokvarila močna nevihta s točo velikosti lešnika, največji primerki pa so bili tudi velikosti oreha, strele so švigale kot za stavo, lilo pa je prav tako kot iz škafa, skratka kot sodni dan je biloeek.
Sicer pa lepi konci (sicer le 15 km iz Ljubljane a mi tale Polhov Gradec zelo odmaknjeno deluje oz. kot da prideš na konc svetaeekvelik nasmeh), sem bil prvič v teh krajih in moram dejati, da mi bodo ostali v lepem spominu. (Ampak ni ga čez Koroškovelik nasmehnasmehmežikanje).
všeč
katty24. 10. 2011 14:06:59
A mogoče kdo kej ve, kakšno je stanje ceste proti Domu na Govejku? Zdele se mislim odpravt na Tošč, pa niti ne vem ,kje je kmetija Rovtar. Mislem, da sem še zadost zgodnja, da grem zdele od doma.
Hvala in lep pozdrav.
všeč
biso24. 10. 2011 14:10:38
Le kje spiš, da te ne ukradejo eek

Če ne premoreš zemljevida in se ti ne ljubi prebrat opisa, je bolje, da si kar doma.zavijanje z očmi
všeč
JusAvgustin24. 10. 2011 15:28:19
hahahahahahahahahaha, biso dobra!nasmeh
všeč
viharnik24. 10. 2011 16:39:23
Katty, kmetija Rovtar je še malo naprej od Legastja gostilne(odcep za Govejek).Pelješ se od tam naprej po glavni cesti še pribl.500m, kjer se desno pred resnejšim vzponom ceste na Katarino odcepi cesta do Rovtarja-tabla.Tam se zapelješ do konca dolinice(parkirišče za 4-5 vozil).Na Tošč se gre lahko tudi preko Govejka z nekaj orientacije in poznavanja preko karte.Tudi preko kmetije Omejec(pri vstopu v dolino za k Rovtarju po 300m v desno)se lahko pristopi na Tošč.
všeč
bostjanp24. 10. 2011 19:13:43
@ biso in Jus

Kolegica je hotela nasvet, vidva pa v slogu "udri mujo po siromaku". Mislim, sj sploh ni čudno, da imajo slovence v zobeh kot najbolj narcisoiden narod. Drugače študirajte in se postavte v kožo, ko boste sami rabili nasvet in potem dobili takšen odgovor. Me zanima vaš izraz na obrazu in mnenje.

@Viharnik...kapo dol, tk se dela, to je taprav planinc!
všeč
pelican24. 10. 2011 19:27:46
Kolikokrat sem prebrala razne zapise in pregledovala razne zemljevide.... pa sem še vedno na kakih makadamih zgrešila kak odcep, izvoz, ali karkoli. Sorry, k so na vseh zemljevidih označene kmetijezmeden. Četudi vidiš na netu, kje je kaj: na terenu je povsem druga slikamežikanje

Poleg tega pa nekateri radi pokramljamo sem ter tja, iz oči v oči ali pa tudi na forumu, in vprašamo za kakšno informacijo, pa ne zaradi tega, da se nam ne bi dalo iskati po zemljevidu ali pa ne znamo gledati po zemljevidih, ampak zgolj zaradi širjenja socialnih mrež oz. zato, ker je včasih fajn, če ti nekdo da kak napotek glede smeri, potem ti še tudi predlaga kakšno drugo smer, ki ni opisana ali pa ti svetuje kaj pojest v kakšni koči ali kje je bolje parkirati ali da kakršnokoli drugo informacijonasmeh, ki ti tako ali drugače prav pride.
Menim, da je forum namenjen ravno temumežikanje
všeč
katty24. 10. 2011 19:28:19
No, sem se znajdla. Finta je v tem, da sem prej prebrala opis in prečakirala zemljevid, tko da biso no commenteekmrk pogled. Pa čist tko, a maybe piše kje na kakem zemljevidu, kje je katera kmetija????eekzmedenMaybe na tvojem, ki itak pol more bit sam zate prirejeneekzavijanje z očmi. Pa sori no, k nimam vse v glavi no.... Lej, pa še to: s takim vprašanjem ne izpadeš bedak, kot se tebi zdi, ampak mogoče pridobiš preko foruma in nekaterih posameznikov še kake uporabne informacije, ki utegnejo mogoče še tebi pridt prav!!!velik nasmeh Štekaš?? Ah, maybe ne, glede na tvoj podan komentar.
viharnik, tebi pa hvala za vse informacijemežikanje...včeri sem šla prej pregledat, kam morm it. Tm sem sledila smerokazom in sem šla desno, pol pa itak po asfaltni cesti. Pol sem pa, tik preden prideš v gozd, zavila desno-napaka. Pol sem pa dons vidla, da bi mogla it samo naravnostnasmeh, in pol tam pri tistih lesenih barakcah pustit avto.
Sicer je pa potka lepa, nakje se markacije kar porazgubijoeek, ampak zadnji del je pa res lep. Sicer je bilo turobno vreme, zato tudi ne nobenih razgledov, a mene in enega gospoda to ni prepričalo, da nebi šla na Tošč. Med potjo je kar nekaj snega, veliko uničenega drevja-zaradi težkega snega, ki je res nekje kar že preveč na poti. Je pa treba biti ob vračanju nazaj kar pazljiv, saj je bilo precej mokro. Najbolj nevarno je na trevnatih predelih in na drevesnih koreninah, saj ti lahko kaj hitro spodrsne. Hvala bogu nisem bila nič na riti, je pa res, da sem bila precej previdna.
Naslednjič pa na Polhograjsko Grmado, mogoče celo iz Polhovega gradca.
všeč
katty24. 10. 2011 22:03:41
viharnik, a mogoče kej veš kater vrh je na levi strani sedla, medtem, ko greš na desno stran proti Tošču? Sem bila dons tud tam piše na drevesu 907m, nikjer pa ne piše, kako se vrh imenuje.
Hvala in lep pozdrav.
všeč
viharnik24. 10. 2011 22:40:29
Mali Tošč
všeč
Okmodko25. 10. 2011 00:13:04
A ne piše na kamnu sred poti?
všeč
Page:12345
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies