Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Torek, 25.6.2019 ob 12h (ARSO)
Popoldne bo sončno z nekaj plitve kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 31, na Primorskem do 34 °C.
Jutri bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, najvišje dnevne od 31 do 34, na Goriškem do 36 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Popoldne bo večinoma sončno, več plitve kopaste oblačnosti bo v notranjosti Hrvaške, kjer lahko nastane kakšna ploha. Burja ob Jadranu bo oslabela.
Jutri bo sončno in vroče.
Vremenska slika (ARSO)
Nad Alpami in severnim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda priteka k nam topel in suh zrak.
Obeti (ARSO)
V četrtek bo sončno in zelo vroče. Popoldne in zvečer bodo predvsem v severovzhodni Sloveniji možne krajevne nevihte. V petek bo jasno, vročina v notranjosti države bo nekoliko popustila. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 29. junija do 4. julija 2019

Nad večjim delom zahodne in srednje Evrope bo do začetka prihodnjega tedna vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, sredi tedna pa se nam bo od severa predvidoma približala višinska dolina.

Prevladovalo bo sončno vreme. Od petka do nedelje bo v notranjosti Slovenije prehodno nekoliko manj vroče, v začetku prihodnjega tedna pa bodo temperature spet blizu 35 °C. Možnost padavin se bo nekoliko povečala šele od prihodnjega torka dalje.
Biovremenska napoved (ARSO)
Torek, 25.6.2019 ob 12h

V torek bo vremenski vpliv večinoma ugoden, le pri najbolj občutljivih bodo predvsem v vzhodni polovici države občasno možne manjše vremensko pogojene težave. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na soncu, uživajte lahko hrano in dovolj tekočine. V prihodnjih dnevih se bo vročina še stopnjevala.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost do 9 in v gorah do 10. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav se je začela nekoliko zniževati, vendar bo še vedno srednje visoka do lokalno visoka. Sezona se je pomaknila tudi višje v hribe. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice. Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu pravega kostanja in kopriv, ki le redko povzroča težave z zdravjem. Pojavljal se bo cvetni prah lipe, ligustra (kaline) in velikega pajesna. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom trav in koprivovk (krišina in kopriva) do srednje visoka. Sezona oljke se je prevesila v drugo polovico, obremenitev bo nizka do srednje visoka. Prisoten bo cvetni prah trpotca, ligustra (kaline), metlikovk in pravega kostanja. DOBRO JE VEDETI: - Pravi kostanj je brezi sorodno drevo. Cvetni prah je nizko alergen in lahko v nekaterih primerih povzroča težave preobčutljivim na brezo. - Veliki pajesen je tujerodna invazivna vrsta, v preteklosti je bil cenjen kot okrasno drevo, zadnja leta pa se širi lokalno tudi v naravi. Cvetni prah lahko postane potencialno pomemben alergen. - Zrna cvetnega prahu trav lahko ob prvih kapljah dežja počijo, sprostijo se alergeni, ki so pritrjeni na manjše delce, z dihanjem lahko prodrejo v pljuča. Tekom nevihte pa se zrna izperejo iz zraka. - Sezono cvetnega prahu domačih vrst lipovca in lipe podaljšuje tujerodna srebrna lipa. - Obremenitev s sporami plesni se poveča pri košnji in drugih opravilih na poljih. (Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki