Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Sobota, 24.8.2019 ob 18h (ARSO)
Spremenljivo do pretežno oblačno bo. Nastajale bodo plohe in nevihte, ki se bodo ponekod nadaljevale v noč. Možni so tudi dolgotrajnejši krajevni nalivi. Do jutra se bo vreme umirilo, ponekod po nižinah bo nastalo nekaj megle.
V nedeljo bo dopoldne deloma sončno, popoldne pa bo spet nastalo nekaj ploh in neviht. Jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Goriškem in ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

Opozorilo: V večernem času so v osrednji in vzhodni Sloveniji še možne nevihte z močnimi nalivi.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Nekaj več jasnine bo ob Jadranu, kjer bo pihala šibka burja.
Vremenska slika (ARSO)
Nad severnim Sredozemljem in zahodnim Balkanom se zadržuje višinsko jedro hladnega zraka. Od jugovzhoda priteka k nam vlažen zrak.
Obeti (ARSO)
V ponedeljek se vreme še ne bo ustalilo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe in nevihte. Na Primorskem bo več sonca, pihala bo šibka burja.
V torek in sredo bodo sončna obdobja daljša, verjetnost neviht pa nekoliko manjša.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 28. avgusta do 2. septembra 2019

Vremensko dogajanje na širšem območju Alp bo dokaj neizrazito. Ob šibkih vetrovih bo ozračje zdaj bolj, zdaj manj nestabilno.

Največ sonca lahko pričakujemo na Primorskem, kjer bodo še vztrajale najvišje temperature okoli 30 °C. V notranjosti Slovenije bo spremenljivo oblačno s sončnimi obdobji. Predvsem popoldne bodo še lahko nastajale krajevne plohe in nevihte. Verjetnost padavin bo predvidoma najmanjša v sredo in v četrtek. Najvišje dnevne temperature bodo po nižinah med 25 in 30 °C.
Biovremenska napoved (ARSO)
Sobota, 24.8.2019 ob 18h

Občutljivi ljudje bodo imeli vremensko pogojene težave, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Priporočamo večjo previdnost.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 7 in v gorah do 8,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije, v ni`inah bo obremenitev srednje visoka do visoka, v predelih z ve~jo pogostostjo rastlin (SV Slovenija, Bre`i{ka kotlina) lahko zelo visoka. Obremenitev s pelinom bo srednje visoka, ob rastlinah lahko pri~akujemo ve~ cvetnega prahu. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka. V zraku se bo pojavljal {e cvetni prah trpotca, metlikovk, konopljevk (konoplja in divji hmelj) in ve~je koli~ine kopriv, alergenost teh vrst je nizka in redko vpliva na zdravje. V Primorju bo obremenitev s cvetnim prahom ambrozije in pelina nizka, obremenitev s koprivovkami (kopriva, kri{ina) bo do srednje visoka. V zraku bo {e cvetni prah trav, trpotca, metlikovk in konopljevk. Ob mo`nih nevihtah se bo obremenitev s cvetnim prahom zni`ala le za kratek ~as. Obremenitev zraka s sporami gliv bo visoka, ob~asno zelo visoka. V lepem in suhem vremenu se povi{a koli~ina alergenih vrst, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Epiccocum, Penicillium, Aspergillus. V de`evnih obdobjih se v zraku pojavijo v velikih koli~inah spore drugih vrst gliv, pogoste so askospore. DOBRO JE VEDETI: Alergeni cvetnega prahu ambrozije lahko navzkri`no reagirajo z alergeni v cvetnem prahu pelina in drugih rastlin iz dru`ine ko{arnic (regrat, kamilice, son~nice, krizanteme, {krlatni ameri{ki slamnik, stevia itd.) ter z nekaterimi alergeni, ki so prisotni v hrani (melona, lubenica, bu~ke, kumare, arti~oka, banana, son~ni~na semena, zelena).


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki