Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Vreme
vreme / napoved za Slovenijo
  

Vremenska napoved za Slovenijo

Napoved za Slovenijo - Sobota, 23.2.2019 ob 18h (ARSO)
Zvečer in ponoči bo pretežno jasno, veter bo postopno slabel. Jutranje temperature bodo od -9 do -3, ob morju okoli 2 °C.
V nedeljo bo sprva pretežno jasno, čez dan se bo od severovzhoda zmerno pooblačilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 10 °C.

Opozorilo: Dodatnega opozorila ni.
Napoved za sosednje pokrajine (ARSO)
Ponoči bo pretežno jasno. Ob Jadranu bo pihala zmerna, pod Velebitom močna burja.
V nedeljo bo pretežno jasno, popoldne pa se bo v krajih vzhodno od nas pooblačilo. Predvsem v Kvarnerju bo še pihala zmerna burja.
Vremenska slika (ARSO)
Nad srednjo in vzhodno Evropo se je okrepilo območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda doteka k nam mrzel in suh zrak.
Obeti (ARSO)
V ponedeljek in torek bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. V sredo bo pretežno jasno. Postopno bo spet topleje.

OBETI 5 DO 10 DNI:
Od 27. februarja do 4. marca 2019
V sredo in četrtek bodo naši kraji pod vplivom obsežnega anticiklona, v višinah bo k nam od severa pritekal dokaj topel zrak. Od petka naprej bodo območje Alp občasno dosegle oslabljene vremenske motnje.

V sredo in četrtek bo prevladovalo sončno in za ta čas zelo toplo vreme. Ob koncu tedna bo več oblačnosti, tudi možnost padavin bo nekoliko povečana, a vseeno se bo nadaljevalo večinoma suho vreme.
Biovremenska napoved (ARSO)
Sobota, 23.2.2019 ob 18h

: V nedeljo bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.

NAPOVED UV INDEKSA

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 2, v gorah 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

NAPOVED CVETNEGA PRAHU V ZRAKU

V suhem in toplem vremenu bo obremenitev z lesko visoka, z jelšo srednje visoka do visoka. Ohladitev v soboto in nedeljo bo predvidoma zmanjšala sproščanje cvetnega prahu in prinesla kratkotrajno olajšanje za alergike. Obremenitev zraka bo spet visoka ob ponovnem dvigu temperature. V manjših količinah bo prisoten cvetni prah cipresovk in tisovk. V Primorju bo obremenitev s cipresovkami in tisovkami visoka in bo lahko vplivala na zdravje alergikov. Obremenitev z lesko in jelšo bo lahko srednje visoka do visoka, na višino obremenitve vplivajo vetrovi, ki prinesejo cvetni prah s celine. Obremenitev z jesenom bo nizka, v zraku bodo prisotna še posamezna zrna topola in bresta. Dobro je vedeti: v času cvetenja leske in jelše se lahko razvijejo simptomi alergijske bolezni tudi pri posameznikih preobčutljivih na brezo. Bodite pozorni na razvoj cvetenja v vašem neposrednem okolju. Drevesa in grmi v bližini stavb so lahko velik vir cvetnega prahu, ki se ob prezračevanju prenese tudi v bivalne prostore. Cvetni prah cipresovk in tisovk pri analizah uvrščamo v skupno kategorijo. V Primorju prevladuje cvetni prah cipresovk, v celinskem delu Slovenije pa tisa, ki ni alergena. Onesnažen zrak vpliva na dihala in tudi na alergenost cvetnega prahu. Pri odraslih in otrocih, ki so srčni bolniki ali imajo težave z dihali vključno z astmo, je ob epizodah onesnaženega zraka verjetnost za nastanek težav večja.(Napoved je pripravljena v sodelovanju z NLZOH)


Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki