Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Alpinizem-video posnetki

Alpinizem-video posnetki

Print
JusAvgustin8. 01. 2010 12:14:35
to ni alpinizem... Predlagam oglede naslednjih filmov: Touching the void, Am limit, North face, filmi od Humarja(žal jih nimam, če jih ima kdo naj prosim pove).
Malo manj resni pa so K2, Vertical limit itd... čeprav zadnja dva sta ameriško s*****
velik nasmeh
všeč
Mate078. 01. 2010 12:18:20
Alpinizem sestavlja več različnih dejavnosti, praktično pa zajema vsa področja plezanja. V osnovi ga lahko razdelimo na zimski in letni alpinizem.

Letni alpinizem zavzema plezanje večraztežajnih skalnih smeri. Načini napredovanja pri plezanju so različni, v zadnjem času prevladuje prosto plezanje, poznamo pa tudi tehnično plezanje. Smeri so lahko različno opremljene, klasični alpinizem zagovarja sprotno nameščanje varovanja oziroma odklanja nameščanje svedrovcev v stene. Poznamo tudi daljše smeri, opremljene s svedrovci, kar pa spada pod športno plezanje (kar pa ne drži vedno).

Zimski alpinizem lahko v grobem razdelimo na plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri, ledno plezanje, alpinistično smučanje in deskanje. Delno spada pod zimski alpinizem tudi turno smučanje in pristopi na vrhove (v zimskem času). Plezanje snežno-lednih in kombiniranih smeri se velikokrat prepleta z lednim plezanjem, saj se v daljših smereh pogosto pojavljajo ledni deli. Kombinirano plezanje predstavlja skalne odseke v snežno-lednih smereh. Plezajo se lahko s klasično tehniko (prosto ali tehnično) ali z drytoolom (plezanje s cepini in derezami).
všeč
Mate078. 01. 2010 12:20:59
Gorníštvo je dejavnost v gorah, ki obsega tako letne kot tudi zimske vzpone. V gorništvo lahko štejemo tudi hojo po brezpotjih in plezanje lažjih plezalnih odsekov (največ II-III), ter pristope na višje vrhove. Oseba, ki se ukvarja z gorništvom, je gorník.

Velikokrat se pojem gorništva prekriva z alpinizmom in planinstvom, saj so včasih dejavnosti skupne oziroma se prekrivajo.
všeč
JusAvgustin8. 01. 2010 12:41:06
ferrate, oprosti ampak to zame ni alpinizem, strinjam se s teboj da je vzpon na Jalovec v zimskih razmerah alpinističen vzpon, prav tako Prisojnik, in drugi pristopi, kjer je potrebno drugo znanje kot samo hoja... V knjigi Zimski vzponi v slovenskih gorah je kar nekaj takih. Sicer pa naj kakšen alpinist( s titulo) pove svoje mnenje midva samo bluziva. velik nasmeh vidim da obvladaš kopiraj-prilepi varjanto mežikanje
všeč
rok868. 01. 2010 13:03:15
Mate07 tole si ga pa mim usekalvelik nasmeh ferate nimajo nič z alpinizmom!velik nasmeh
všeč
Gorazd G8. 01. 2010 15:25:53
Morda vprašanje za katero od naslednjih anket:

"Ali menite, da vzpenjanje po zavarovanih plezalnih poteh ('feratah') sodi v alpinizem?"
Tako nekako ... Tadej zna najbrž bolje formulirati vprašanje.



všeč
JusAvgustin8. 01. 2010 16:00:48
živjo gorazd in ostala "banda" na forumu. Dobro zastavljeno vprašanje. Ne, nikakor po mojem mnenju ne sodi v alpinističen vzpon ferata(zavarovana planinska pot) sicer so ferate v tujini precej drugačne od naših...zavijanje z očmi Za letni alpinistični vzpon štejem smeri v skali, kjer brez prave opreme in znanja ter seveda pripravljenosti nimaš kaj iskati npr. triglavska s. stena(bavarska, menška, skalaška), stena Jalovca, hudičev steber, Rokavi, široka peč... (veš o čem govorim) Za zimski alpinističen vzpon štejem tudi vzpon na Jalovec, skozi ozebnik, različne kombinirane snežno-ledne smeri(grape), plezanje slapov. Alpinističen vzpon je brez znanja(alpinistična šola itd...)samomor, vendar ne gre samo za tehniko plezanja, tu je še orientacija, vremonoslovje, lavinske razmere, poznavanje opreme... Pa da ne bom nakladal preveč... Kje na ferati potrebuješ orientacijo, kline, vrvno tehniko, vponke...? Ferate(po mojem skromnem mnenju) so samo stopnja , ki je višja od pohodništva, za tiste, ki se ne bojijo imeti luft pod nogami in imajo radi izzive. nikakor pa to ni alpinizem. je pa razlika med pravim alpinizmom in dejanjem, kjer potrebuješ alpinistično(osnovno) znanje. npr. brezpotja, grebenska prečenja... nasmeh

všeč
JusAvgustin8. 01. 2010 16:22:16
pri nas imamo ogromno dobrih(predobrih nažalost) alpinistov, obstajajo tudi spletne strani z info. o razmerah, smereh, težavnosti(skratka vsem o malo drugačnih bolj radikalnih pristopih na gore) če koga to zanima, naj ga opozorim da od tega postaneš zasvojen na najlepši možen način to postane način življenja. Kljub temu pa začnite z hojo v "normalne hribe" z izkušeno in usposobljeno osebo, ki zna ocenit situacijo in ve kdaj se obrnit. Za konec še ena trditev Ernesta Hemingwaya, takole pravi:"samo trije pravi športi obstajajo: Bikoborba, avto dirke in alpinizem. Vse ostalo so igre..."
všeč
heinz8. 01. 2010 16:27:54
Kakorkoli, nekako laično ali celo klasično smatram za alpiniste, tiste cirkusante, ki plezajo v navpično steno in zabijajo kline ipd, ne pa nas, ki mal poprijemamo za skale in zajle, ali pa smo kdaj prisiljeni naredit kako raznožko (pri polnih gatah) itd. Če kdaj pa kdaj po nekaj minut ali za dobre pol urce "gonimo singerco", kot se je pred kratkim dovtipno izrazil en moj kolega, še nismo nikakršni alpinisti.
Celo tisti "frajer", ki je preplezal najzahtevnejše smeri (beri ne markirano), torej smeri v Julijskih alpah, je zgolj (kapo dol) "Julijski alpinist"..
Nam na tej spl. strani (večini) so najbrž plezalne smeri v Alpah čista neznanka.
Moje mišljeje.
Srečno, heinz!
všeč
heinz8. 01. 2010 16:48:12
Po nekih ocenah PZS-ja sem torej tudi jaz "Alpinist".
Namreč, zimski vzpon nad 2000, se šteje za alpinistični podvig.
Fantje in dekleta, gremo na Debelo peč, da bomo lahko rekli: mi smo tud alpinisti..
všeč
aljazek8. 01. 2010 16:50:19
Mate, tu si pa malce zgrešil. Ferate res niso alpinizem. Touching the void si poglej, to je prava stvar. Če bi bile ferate alpinizem, že mam kar dosti prosto preplezanih smeri velik nasmeh
všeč
strelec19548. 01. 2010 17:09:11
Nad 2000m alpinist...?? ta je pa dobra.Po teh merilih sem vrhunski alpinist saj sem vsako leto v zimskih razmerah na Kredarici včasih pa tudi na vrhu.Kar se ferat tiče mislim,da z alpinizmom nimajo veliko skupnega razen tega,da se oboje dogaja v gorah.
Moje izkušnje in razmišljanje v gorah. Najlepše je v brezpotjih bolj ali manj zahtevnih,v primer bi navedel martuljški konec res čudovite nemarkirane poti,sem ter tja postrežejo tudi z lažjim plezanjem,vsekakor pa odsvetujem vskomur,da se poda na take poti brez "kilometrine" po označenih poteh in feratah.nasmeh
všeč
Mate078. 01. 2010 22:50:11
Jah mene gorništvo oz. alpinizem zanima komaj od leta 2009 tako, da nimam kaj dosti znanja iz tega področja.
všeč
elpadre9. 01. 2010 14:25:17

ojla


film ( Touching the void ) je zelo super kjer tudi pokaže da z goram ni šale če ima kdo še kak podoben film na temo alpinizma na sporoči naslov hvala in lp
všeč
antik9. 01. 2010 14:49:23
http://www.youtube.com/watch?v=_gmggsP4Sow

preporučam svima ovaj film !!!!

Drama in der Eiger Nordwand
všeč
strelec19549. 01. 2010 18:27:24
ANTIK,
odličen film,vreden ogleda in razmisleka...
lp.zmeden
všeč
antik9. 01. 2010 20:02:42
Hvala
film
Drama in der Eiger Nordwand
je zelo dober in jaz sam se na koncu jokal ko sam gledal !
na Youtube je v 8 del.
všeč
JusAvgustin9. 01. 2010 20:20:06
Do alpinista(naziv) prideš na sledeč način. Alpinistična šola(osnove alpinizma, zajame vsa področja alpinizma, od vrvnih tehnik, vozlov, pa vse do lednega plezanja), ko to končaš si tečajnik, nato mlajši pripravnik, po določenem številu vzponov(alpinistični vzponi, plezalne smeri, ki so ocenjene z IV ali več-letni in zimski-skala sneg+led), starejši pripravnik že lahko sam pleza določene smeri, vendar ima še zmeraj mentorja, ki ga usmerja in vodi do končnega cilja-izpit za alpinista(oseba, ki je strokovno usposobljena za plezanje in brezpotja v gorah. To pomeni, da ima za seboj x vzponov nad 2000 m v zimskih razmerah, to pomeni, da ima za seboj cel kup letnih vzponov v skalnih smereh, prav tako je z ledom itd. itd. To da gremo v hribe pozimi na Viševnik, Debelo peč(nad 2000m) nam ne pomeni nič, njim pa vzpon več, ki so ga zabeležili in je pogoj, da pristopijo k izpitu. http://www.gore-ljudje.net/novosti/5690/ če koga zanima ves drill!
všeč
antik10. 01. 2010 21:15:51
Spidermans Erbe - Der Free Solo Klettere

http://www.youtube.com/watch?v=Z3eJ_cqm85M

še en dokumentarni in odličen film, v nemščini, na youtube je v štiri del.
všeč
antik10. 01. 2010 21:24:55
Na youtebe imate zelo dobre kratke filme o alpinzimu:

http://www.youtube.com/watch?v=eWCljD5_Rew&feature=related

Ueli Steck,

Alex Huber....

všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies