Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Kako navezati otroke za v gore?

Kako navezati otroke za v gore?

Print
ursula1000757. 07. 2011 06:45:36
Z otroki se odpravljamo v hribe in me zanima kako pravilno navezati otroke.

Na voljo imamo vsak svoj pas in tri ferate, pa vrv in še dva karabina.

V navezo bi dala sebe, moža in dva otroka.
Zanima pa me ali en odrasli - en otrok ali vsi štirje na eno navezo, ali odrasel spredaj, ...?
všeč
JR_1127. 07. 2011 08:30:51
Mogoče ne bi bili odveč podatki o starosti otrok, kam se odpravljate, kako sta izkušena vidva z možem, ali je kdo od vaju že bil na cilju vaše ture ali greste vsi prvič tja ...?
všeč
Santi7. 07. 2011 09:59:19
Dve navezi, seveda pa je potrebno nekaj osnovnih znanj o gibanju le te, oz. vodenju naveze, drugače vse postane nevarno za vse udeležence...
všeč
ursula1000757. 07. 2011 10:34:08
Otroci so stari 10 in 11 in zelo "hodni", dobro hribovsko kondicijsko pripravljeni.
Šli bi po Tominškovi.

Z možem imava nekaj izkušenj po zajlah, ne pa po navezah.
všeč
Žiga227. 07. 2011 16:22:31
Naveze so primerne kvečjemu za ledenik, pa še to ob predpostavki da ima vsak udeleženec cepin in dereze.

Za Tominškovo pot je za otroke najbolj samovarovanje. Če boste tam navezani in nekdo zgrmi dol po poti, bo padajoči taman potegnil za seboj še ostale. Na ledeniku če nekomu zdrsne v navezi, lahko ostali zaustavijo zdrs s cepinom in derezami, takole v skalah pa še preden se dobro zaveš kaj se dogaja, boste v luftu (smer - dolina :P) vsi ki boste v navezi.
všeč
JusAvgustin7. 07. 2011 16:38:12
pa kje si ti prebral to, da so naveze primerne kvečjemu za ledenik?
za tominškovo priporočam, da se otroka pozihra na najbolj nevarnih in izpostavljenih delih, npr. pri prehodu v steno in tista preška, do stene je kar nekaj hoda, tako da lahko hodita nenavezana. tisti, ki varuje naj stalno spremlja otrokov korak(obrnjen proti varovanemu), ko je eden čez pa še drugega. Sicer pa ima tominškova samo dva ali tri dele, kjer je potrebno varovanje. Otroka naj imata dvodelni pas, navežeš jih z "osmico", starša pa naj ne varujeta otrok na sebi, temveč poiščeta fiksno točko oz. sidrišče in varujeta na polbiča ali ploščico... "naveza je primerna samo za ledenik" pa kje jih pobirašzmeden

Lp
(+1)všeč
Zebdi7. 07. 2011 17:28:54
Žiga, sedi ena. Pri plezanju v gorah se praviloma vedno pleza v navezah, razen seveda tistih, ki solirajo. Verjetno si mislil hojo v navezi, ki ni varovana na varovališče v skali (tj. fiksna točka, ki jo omenja JusAvgustin). Res je, na položnem terenu načeloma lahko ostali ustavijo padajočega v navezi, če pade v razpoko, še bolj verjetno pa bodo to storili varovalni vozli na vrvi. Kar se pa tiče naveze na strmem pobočju - svoje čase je DAV izvajal teste, kjer so ugotavljali možnost ustavljanja celotne naveze, če en član odleti. Rezultati? Da se je na strmih terenih pametno klasično varovati - torej na varovališču, ali pa hoditi nenavezan. Padec enega je v veliki večini primerov (če ne celo v vseh) povzročil padec celotne naveze. Za več podrobnosti pa vzemi v roke knjigo Pit Schubert - Nevarnosti v gorah mežikanje
všeč
Žiga227. 07. 2011 17:34:25
Od starejših kolegov alpinistov.

Točno to stvar sem poslušal ko je nekdo nekaj časa nazaj isto spraševal za navezo za otroke. Prosta naveza (brez fiksne točke) je tukaj brez pomena.

Na tominškovi poti je samovarovanje čisto ok. Lahko tudi naveza, ampak - kot si napisal - da je varovalec pritrjen v steno (to "podrobnost" sem pozabil napisat).

Glede na to da so spraševali za navezo, imajo v mislih (vsaj tako sem razumel - "vsi štirje v navezo") da se varovanec in varujoči istočasno premikata - na ledeniku to gre, v tem primeru pa ne.
všeč
Santi8. 07. 2011 00:39:54
Dej Žiga ne bluzi...,tole je vprašala "Zanima pa me ali en odrasli - en otrok ali vsi štirje na eno navezo, ali odrasel spredaj, ...?". Varuje se lahko na štant ("kritična mesta"), v gibanju obeh pa na kratki vrvi, samo tega moraš biti pa že vešč in imeti občutek kaj ti varovani počne.
všeč
ursula1000758. 07. 2011 06:10:01
Imela sem v mislih navezo tako, da se otrok in odrasli privezujeta na steno, hkrati pa je otrok navezan še na odraslega.
Gre za dvojno varovanje, ker lahko otroci zaradi užitka pri plezanju pozabijo prestavljati samovarovalo,

Problem se mi pojavi pri klinih, kjer je samovarovanje težje.

Iz zgoraj napisanega sem dobila dovolj dober odgovor, kako varujem na zajlah. Zanima pa me še dolžina vrvi med varovanim in varovancem.

Hvala za odgovore.
všeč
JR_1128. 07. 2011 07:07:19
Če si napisala, da imate "tri ferate" (domnevam da si mislila tri samovarovalne komplete), predlagam da si nabavite ali izposodite še enega. Tako bo vsak izvajal samovarovanje, otroke pa imata z možem navezane nase bolj zaradi občutka varnosti, kot zaradi varnosti same. (Otroci se bodo zagotovo počutili bolj varne, vidva pa tudi... čeprav bo mogoče "samo v glavi")

Če bi hotela dejansko varovati, bi morala vsak odsek ti splezati naprej (seveda ob pogoju, da "vodnik nikoli ne pade"), napraviti sidrišče in potem s ploščico varovati vzpon otroka - in mož enako za drugega. In to je res smiselno le na najbolj izpostavljenih delih, kjer se bodo otroci bali in ne bo zajle. Mogoče pa takšnega dela sploh ne boste našli... ker veliko je tudi v psihični pripravljenosti.

Poskusite "navezo" najprej nekajkrat povaditi na Pogačnikovi poti na Grmado (Šmarna gora) in nato še na malo težji Gradiški turi nad Vipavo. Mogoče je še kje kaj podobnega, ampak to mi prvo pride na pamet. Otroci bodo dobili občutek za plezanje po skali, vidva za varovanje, dolžino vrvi, časovno zahtevnost in podobno...
všeč
gornistvo8. 07. 2011 07:43:31
Uporaba vrvne tehnike v pokončnem terenu je iz varnostnega vidika pomembna, je pa lahko zelo nevarna če jo izvaja nekdo, ki nima ustreznih znanj, ne pozna vozlov in manevrov, se ne zaveda nevarnosti posameznih situacij ali posledic napačno izvedenih manevrov. Enako velja za vodenje na kratki vrvi - vodniški način gibanja naveze.

To kar želite je dobra in smiselna ideja. Načeloma tako varovanje ni nič hudo zahtevnega, če ga izvaja nekdo ki ve kako se temu streže. Predlagam da s sabo povabite katerega izmed vodnikov ustrezne kategorije, ali še bolje alpinista, ki bo znal poskrbeti, da bo vse izvedeno odgovorno in na varen način.

Srečno!

P.S. zakaj se dogajajo nesreče? Sigurno ne zaradi znanja in premišljenosti.
(+1)všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies