Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Razni uporabni viri za tujino,.. ITA-AVT-SLO

Razni uporabni viri za tujino,.. ITA-AVT-SLO

Print
pohodnik3335. 01. 2023 19:32:55
Zdravo!

Lani sem začel delat ture v tujini. Zdi se mi vredu, da bi imel eno temo, kjer bi se razdelalo ter primerjalo razne oznake v tujini ter Sloveniji, da bi ble stvari bolj jasne ter dalo v eno temo informacije o stanju poti, razne vire, karte,..

Hvalažen bi bil, če kdo ki ima več izkušenj kaj doda. Sam bom dodal nekaj stvari. Upam, da je vse točno.


SLOVENIJA:


Viri:

https://planinskatrgovina.pzs.si/category/zemljevidi/slovenija/1-25-000 # Tiskani zemljevidi 1:25000.
Telefon: Applikacija Locus Map iz Google Play Store, osnovni zemljevidi so načeloma vredu za hribovja, 1:25000 PZS zemljevidi stanejo okoli 2 eura po komadu za gore.
https://poti.pzs.si/ # Spletni zemljevidi.
https://www.hribi.net/zemljevid.asp # Spletni zemljevidi.
https://stanje-poti.pzs.si/ # Da se preveri stanje poti pred turo, če je kak podor ter je pot zaprta.
https://www.pzs.si/koce.php # Zemljevid planinskih koč ter kontaktne informacije.

Vreme:

https://vreme.arso.gov.si/napoved/Kredarica/graf # Vreme za določeno mesto, točko, postajo.
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/ # Napoved za gorsk svet, dost bolj splošna, temperature so v praksi pogosto nižje po mojih izkušnjah.
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/observ/radar/ # Radarska slika.
https://meteo.arso.gov.si/met/sl/app/webmet/#webmet=vUHcs9WYkN3LtVGdl92LhBHcvcXZi1WZ09Cc1p2cvAncvd2LyVWYs12L3VWY0hWZy9SaulGdugXbsx3cs9mdl5WahxHf; # Podrobne vremenske informacije za Slovenijo.
https://vreme.arso.gov.si/plazovi # Snežni plazovi.

PREVOD SPLETNIH STRANI

Za prevod iz tujih strani menim, da je najlažje uporabit spletni brskalnik Chrome ter uporabit opcijo dokaj natančnega prevoda al v slovenščino al v angleščino. Firefox, Edge ne bo delal na ta način, samo Chrome!

https://ibb.co/j3c9nFR # Kako prevedit spletno stran iz tujega jezika.


ITALIJA:


Tabbaco zemljevidi se najbolj uporabljajo. Oznake na zemljevidu so podobne kot pri nas. Izjema je, da Italjani večkrat uporabijo prekinjeno rdečo črto - zahtevna pot. Pri nas bi nekatere take poti dal pod lahke - neprekinjena rdeča črta. Navadne poti so označene z obliko zastave. Včasih je dodana številka kot npr. 134. To številčenje je, da se bolj razdela posamezne različne poti ter se ne zamenja z drugo markirano potjo. Pobarvan rdeč trikotnik je na turah, kot so mejni greben Velika Baba, Planja, Črni Vogel - Kanin, torej Visoka rezijska pot. Drug primer je od Torre Clampil do Rosskofel ena kratka sekcija. Najverjetneje to pomeni visokogorsko turo z zelo zahtevno težavnostjo. Mogoče celo več.

Označevanje zahtevnosti ferrat je drugačno kot pri nas. F, PD, D, TD, ED. F je v Italiji najlažja, ED pa najtežja! Tle je potrebno bit previden, da se ne zameša z Slovensko ter Avstrijsko klasifikacijo, kjer je E najtežja. Da ne pride do zamenjave med črkami F ter E. Z rdečo piko so označene nekatere lažje alpinistične poti. Primer mejni greben Ponce - Strug - Vevnica na Slo- Ita meji.

Če je kaka pot zaprta je napisana oznaka "NO". Tle pač ni za it naprej, torej NE it tle zarad nekih razlogov, če piše ne("NO") ne tja rinit.
Primer je en odsek v Montaški grupi na poti Anite Goitan, krajši odsek je zaprt, daljši se gre pa mal naokol, kolk se spomnem.

Klic v sili: 118 ali 112

Viri:

https://www.sidarta.si/category/zemljevidi/tabacco/ # Tiskani 1:25000 Tabbaco zemljevidi. Nakup preko Slovenske spletne strani.
https://www.tabaccoeditrice.it/cartografie/125000-2/ # Predogled regij, katere določeni Tabbaco zemljevidi obsegajo ter nakup prek mednarodne spletne strani. Na tej strani pogledaš za katero regijo potrebuješ zemljevid, da se točno ve. Pol pa kupiš prek Slovenske spletne strani.
Telefon: Applikacija Tabbaco map iz Google Play Store, kjer je mogoč nakup 1:25000 zemljevidov za posamezno manjše območje, cena je 2,5 eura za zemljevid.
https://hiking.waymarkedtrails.org/ # Spletni zemljevid, poti so poimenovane pod razdelkom routes. Potrebno je bit pozoren, ker so na tem zeljevidu označene malo drugače tud nekatere alpinistične smeri! Npr. Zuc dal Bor,...
[altitude_geo>[>=4&formData[fields>[altitude_geo>[>=4554>https://rifugi.cai.it/shelters?formData[fields>[altitude_geo>[>=4&formData[fields>[altitude_geo>[>=4554 # Za zemljevid klikni na "mappa". Ta zemljevid je od italijanske planinske zveze. Uporaben predvsem za iskanje kontaktnih ter drugih informacij glede planinskih koč, nastanitve ter informacij o bivakih.
https://www.cai-fvg.it/ # Podatki za regijo nam najbližjo regijo Friuli-Venezia Giulia.
https://www.cai-fvg.it/sentieri-cai-fvg/sentieri-cai-fvg-settore-0-carso/ # Stanje poti v nam najbližji regiji Friuli-Venezia Giulia.

Vreme:

http://www.meteoam.it/previsioni/nord # Splošna napoved.
https://meteomont.carabinieri.it/home # Snežni plazovi.
http://www.meteoam.it/bollettini/meteomont # Temperature v gorah na nekaterih nadmorskih višinah.


AVSTRIJA:

Markacija je avstrijska zastava z številčenjem na tabli za dodatno razdelavo. Ferrate so tako kot pri nas klasificirane. Za razne začetne alpinistične poti al pa na meji pa ne vem kak je v Avstriji.

Klic v sili: 140 ali 112

Viri:

https://www.alpenverein.at/huetten/finder.php % Iskalnik planinskih koč, potrebno je izbrati regijo zgoraj, da se prikažejo rezultati.
https://www.alpenverein.at/portal/huetten-wege/ohrs/index.php # Rezervacijski sistem planinskih koč.
https://alpenverein.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=8b0dcca8bdc346a3969318ab05223f57 # Zemljevid z kočami, pod kočo je napisano ali je I, II kategorije ali je privatna ter dostop to kontaktnih informacij,...
https://hiking.waymarkedtrails.org/ # Zemljevid, poti so poimenovane pod razdelkom routes.

Vreme:

https://www.zamg.ac.at/cms/en/weather/weather-forecast # Vreme.
https://www.alpenverein.at/portal/wetter/index.php # Še ena stran z vremensko napovedjo
https://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/produkte-und-services/bergwetter # Bolj natančna vremenska napoved.
https://www.zamg.ac.at/cms/de/wetter/wetteranimation/aladin_animation.php?imgtype=1 # Padavine, temperature, oblačnost.
https://wetterstationen.meteomedia.at/map=Oesterreich&station=112630 # Podatki vremenskih postaj ter prognoza temperatur, vetra,.. za do 4 dni na določeni višini. Klikni določeno vremensko postajo ter na desni "4-Tage Prognose".


VIRI UPORABNI V VSEH DRŽAVAH:


https://www.bergfex.at/sommer/kaernten/touren/wanderung/38974,trogkofel-2280-m/ # Spletni zemljevid uporaben v Ita, Avstriji,.. Deloma je razločitev med lahkimi, zahtevnimi ter zelo zahtevnimi turami.
https://www.alpsonline.org/guest/login?lang=sl # Rezervacijski sistem, v katerem je skupno okoli 250 planinski koč z področja Alp ter tudi nekaj slovenskih.

Sam menim, da je glede vremena najboljši vir uradni, državni meteorološki zavod dotične države in ne ostale komercialne strani. Strani, kjer so informacije o zaprtih gorniških poteh(podori,..) po Italiji, Avstriji pa nisem našel, razen v Ita za nam najbližjo regijo.

Lp,
(+3)všeč
Bandzo6. 01. 2023 09:44:54

Odličen povzetek!

Super! Hvala!
Vidim da kar podobno iščeva, ko gledava podatke za tujino! nasmeh

Če pa kdo še pozna kakšno online topo (1:25 000) karto za IT in A, pa dobrodošli s predlogi nasmeh

Svoj čas sem uporabljal odlično italijansko karto z njihove geodetske uprave, a je ne najdem več. Nekaj takešnega kot je (bila) pri nas geopedia.

LP,
Ben
(+1)všeč
atoamac6. 01. 2023 12:10:51
bergfex ima kar uporabne e-karte.
všeč
pohodnik3336. 01. 2023 18:26:38
@Bandzo sm danes iskal to karto, vendar mi ni uspelo najdit nič uporabnega, samo navadne katastre.

@atomac danes sm dodal Bergfex karte.
všeč
mpp6. 01. 2023 22:35:46
program GPXsee http://www.gpxsee.org/
in zemljevid 4UMaps (so še drugi)
všeč
Janez527. 01. 2023 23:39:47
Jaz za oceno načrtovanje poti uporabljam tole aplikacijo.

https://web.locusmap.app/en/

V aplikaciji lahko narišeš izbrano pot in dobiš podatke o dolžini poti in podatke metrih vzpona in spusta.
Niso pa na zemljevidih označene težavnosti - zahtevnosti poti tako kot na planinskih- pohodniških zemljevidih. Prednost je da je zemljevid dokaj natančen in pokriva praktično cel svet.
Imam aplikacijo locusmap naloženo tudi na pametnem telefonu pa moram vsaj za Slovenijo rečt, da se poti na zemljevidu dokaj natančno skladajo s potmi v naravi.
všeč
simon168. 01. 2023 17:57:48
V Locus aplikaciji lahko naložiš različne zemljevide. Priporočam openAndroMaps, ki je brezplačen, deluje brez povezave in prikaže pobarvane poti glede na težavnost oz. tip. Na linku izberi Slovenijo in klikni na gumb Locus, potem ti ga bo naložilo v aplikacijo.
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies