Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
    
Forums / Slovenija / General talks / Turna smuka s "snowblade-kami"

Turna smuka s "snowblade-kami"

Print
Žiga2216. 10. 2011 21:49:03
Počasi se nameravam podati tudi v vode turnega smučanja in me zanima če ima mogoče kdo za razliko od klasičnih turnih smuči izkušnje s turno smuko s t.i. "snowbladkami".

Kaj je to: http://www.curtissportconnection.com/images/Snow_Blades/SNOWJAM/99_rel_610_2011_m.jpg

Zakaj bi se odločil zanje;
- precej lažje in mobilnejše od navadnih dolgih turnih smuči
- večja okretnost

Se mogoče kdo ukvarja s turno smuko in uporablja takšne smučke? So kakšni specifični nasveti (vrsta smučke)? Se jih da mogoče s posebnimi vezmi pripeti tudi na zimski gojzar (podobno kot avtomatske dereze)? Je za hojo po snegu potem imeti še krplje, ali zadostujejo malce krajši psi?

Hvala za pomoč in lp!
všeč
lynx16. 10. 2011 23:48:40
Tole se ti bo pogosto udiralo (v obe smeri), saj ne zgleda nič večje od bigfoot-k. S takimi se ponavadi smuča pozno spomladi in poleti, ko je treba že visoko nosit opremo do snega. Gre tudi z gojzari z utori, ampak ti noga precej pleše. Pa še morebitne struge težje prečkaš in hitreje padeš v kakšno obdrevesno luknjo. Jaz okretnosti pri mojih 165 smučeh ne pogrešam, pa se redno znajdem v gostem gozdu.

btw http://trgovina.hribi.net/artikel/smuči_grimper_ski_set/5 eek
všeč
turbo17. 10. 2011 11:39:55
Jaz imam Salamon-ke, 90 cm, z enakimi - podobnimi avtomati, kot so na avto.derezeah. In se odlično obneejo spomladi, ko je nižje vse kopno, kaka strmejša grapca ali kako bolj strmo zasneženo pobočje višje pa še zasneženo. Torej bolj za "podaljševanje" sezone, kot za kaj bolj resnega.
Par primerov pozno spomladanskih tur:
kopno vse do malo nad bivakom .II., Rokavski ozebnik pa s ta najboljšim snegcem, super (Srednji in Visoki Rokav tudi kopna)
Dovški Križ kopen, Jugova grapa pa zalita, super
Jalovec kopen, takisto dostop do ozebnika, sam ozebnik pa poezija pomladanskega snega

Vse omenjeno s "ta kratkimi dilcami" in v gojzarjih. In še kar nekaj podobnih, malce lažjih.....
(+1)všeč
DarjaZaplotnik17. 10. 2011 12:47:00
@turbo
Hm, moraš biti pa damn dober smučar, da Jugovo zvoziš v gojzarčkih in na kratkih smučkah.mežikanje

Sicer pa @Žiga22 je dolžina smučk tudi povezana z znanjem. S temi krajšimi lahko zvoziš marsikaj, saj tako vstop v zavoj, kot izpeljava samega zavoja ni problematična. Bi pa rekla, da se z njimi tehnika smučanja, potem ko presedlaš na običajno dolžino bistveno poslabša. Te krajše te namreč silijo v položaj kolen nazaj (teža nazaj na rit), pri običajno dolgih smučeh to seveda ne pride v poštev. Kolena morajo pač s potiskom naprej in navznoter opraviti svoje.

Je pa, kot je že napisal @lynx problem z "bigfuti" tudi v visokem snegu, pa na trdi podlagi so zelo nestabilni, daljša smuka naravnosti (premalo drsnosti), stabilnost v mešanem terenu. Neuporabne so za vzpone, razen, če še kje dobiš Sigurofix (mislim, da se tako imenuje). Zgleda kot vpenjalec v avtomate in ima funkcijo dviganja čevljev.
Tako, da so res bolj uporabne za podaljševanje sezone. Jaz jih recimo včasih vzamem s sabo zgolj samo za to, da mi po kakšni zimski plezariji ni potrebno sestopati peš. Samo sem še "stara šola" alpinizma in plezam v plastični Scarpizavijanje z očmi, s katero se res ni problem peljati.

Sicer pa se mi zdi, da je skoraj bolj optimalno pogledati za krajše (višina - 15/20cm) in lažje smuči + light avtomate. Saj se tudi rabljenega precej prodaja.

Upam, da sem kaj pomagala.

lp d
všeč
turbo17. 10. 2011 13:43:13
@DarjaZaplotnik
Hvala zadrega smučar zagotovo nasmeh dober zmeden damn pa morebiti v kaki drugi povezavi mrk pogled

Ja, Rokavski in Jalovčev in Jugova so bili nekako moj "višek" na snegu. Z dilcami, čeravno kratkimi, na nogah. S klasiko, to je od 160 do 170 ali kak cm daljše/krajše, teh treh stvari niti poizkusil ne bi. In tudi sneg je bil tako fajn mežikanje
Gojzarji pa so bili "ta črni plastični" od Scarpe, kot dodatno pojasnilo.

In tudi to, kar je Darja napisala, je še kako res:
marsikateri sestop je dodatna pika na i s ta kratkimi namesto peš, po kaki lepi turci.

In še nekaj na Darjino pisanje, glede tehnike: ko me je marsikdo, ki me je kako pomlad videl s ta kratkimi, povprašal, kakšne je smuka z njimi, sem mu odgovorilo: večinoma smučam hit, včasih pa po rit mrk pogled Ja, tisto s ta kratkimi je res nekaj drugega kot tisto z daljšimi. Užitki pri obojem pa so neizmerni nasmeh

Če že vztrajaš pri krajšem:
Hagan ima (je imel ?) en model dolžine 130cm. Moj kolega jih ima, na njih klasičen turni avtomat, smuča pa v gojzarjih (usnjeni, zimski, LaSportiva) In je zadovoljen, smuča fajn, edino ko smo ostali z normalno dolgimi še vedno brez srenačev, njemu že zelo spodrsava. In potem, s srenači, se tudi te nevšečnosti znebi.
všeč
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies