Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Planina Blato - Planina Viševnik - via Krištofojca

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsplanina viševnik /  Planina Blato - Planina Viševnik
  

Planina Blato - Planina Viševnik (via Krištofojca)

 
Starting point: Planina Blato (1147 m)
Destination: Planina Viševnik (1625 m)
Path name: via Krištofojca
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 478 m
Altitude difference (by path): 500 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 6627
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 30
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Stare Fužine. V Stari Fužini pa v križišču pri kapelici zavijemo ostro levo na vzpenjajočo cesto v smeri planine Blato, planine Vogar in doline Voje. Cesta nas naprej pripelje do mesta, kjer pobirajo cestnino in parkirnino, mi pa ji sledimo naprej do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Voje). Cesti nato sledimo do naslednjega križišča (peljemo se kar nekaj časa), kjer zavijemo ostro desno v smeri planine Blato (naravnost planina Vogar). Tej cesti nato sledimo do parkirišča nad planino Blato.

Path description (Slovenian language):

Z označenega parkirišča na planini Blato se vrnemo nekaj 10 korakov nazaj, nato pa se usmerimo na širok in sprva tudi precej strm kolovoz v smeri Planine pri Jezeru. Po 10 minutah razmeroma strmega vzpona, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo po levem strmem kolovozu (naravnost planina v Lazu), le temu pa se malo višje priključi še markirana pot s planine Vogar. Nadaljujemo po širokem, deloma kamnitem kolovozu, ki se višje prehodno položi, nato pa se strmo vzpne skozi manjši usek. Naprej se pot ponovno položi ter za tem preči strma pobočja (v snegu in ledu nevarnost zdrsa). Le malo naprej pot zavije ostro v levo in nas pripelje v mrzlo dolinico imenovano Pungrat, kjer prečimo opuščeno pašno ograjo. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati, nato pa zavije v desno ter se povsem položi. Le nekaj metrov naprej se nam z leve priključi še pot s planine Vodični vrh, mi pa nadaljujemo naravnost in po 5 minutah nadaljnje hoje prispemo do Planine pri Jezeru, sredi katere stoji planinska koča.
Od Koče na Planini pri Jezeru se spustimo po markirani poti v smeri Triglavskih jezer, nato pa na razpotju nadaljujemo v smeri planine Dedno polje (levo planina Viševnik). Pot naprej preide v manjšo dolinico ter se postopoma prične strmeje vzpenjati po kamnitem kolovozu. Po krajšem vzponu se pot položi in nas pripelje na označeno, a manj opazno razpotje, kjer se v levo odcepi pot k planini Viševnik čez Krištofojco. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter kratek čas še nadaljujemo po kolovozu, le ta pa se hitro spremeni v planinsko pot. Pot naprej nas vodi mimo več manjših brezen ter nas v nekaj vzponih pripelje iz gozda na rob planine Viševnik. Tu se priključimo še običajni poti s Planine pri Jezeru, mi pa ob vse lepših razgledih hitro prispemo do Bregarjevega zavetišča na planini Viševnik.

On the way: Koča na Planini pri Jezeru (1453m)
Trip can be prolonged to next destinations: Planina Blato, The lake Črno jezero, Dom na Komni, Planina Lopučnica, Planina Dedno Polje, Planina Ovčarija, Koča pri Triglavskih jezerih, Pršivec, Mala Tičarica, Slatna, Velika Tičarica, Kopica, Čelo
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
_planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik _planina_blato - Planina Viševnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing