Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Reka (Kozarska grapa) - Church of the Nativity of Mary in Police - via Kozarska grapa

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje and Jelovicachurch of the nativity of mary in police /  Reka (Kozarska grapa) - Church of the Nativity of Mary in Police
  

Reka (Kozarska grapa) - Church of the Nativity of Mary in Police (via Kozarska grapa)

 
Starting point: Reka (Kozarska grapa) (232 m)
Destination: Church of the Nativity of Mary in Police (526 m)
Path name: via Kozarska grapa
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: difficult pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 294 m
Altitude difference (by path): 340 m
Map:
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe, helmet
Views: 378
Trip rating: 4 votes
Number of pictures: 43
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Idrije ali Cerknega se peljemo proti Tolminu, kjer v naselju Reka postanemo pozorni na bližajoč se začetek poti. Ko prispemo do mostu, kjer glavna cesta preči potok Kozarska grapa in kjer na desni opazimo mizarsko delavnico, zavijemo levo in parkiramo na razširjenem asfaltu ob glavni cesti.
b) Zapeljemo se do Bače pri Modreju (do sem iz Mosta na Soči ali Podbrda), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Idriji. V naselju Reka, takoj za mostom, kjer prečimo potok Kozarska grapa, zavijemo desno in parkiramo na razširjenem asfaltu ob glavni cesti.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča prečimo potok Kozarska grapa (tudi Kazarska grapa) in takoj za mostom zavijemo desno na kolovoz, ki se nadaljuje po desnem bregu potoka, do vikenda. Tik pred vikendom vodi levo v breg bližnjica, če nočemo hoditi po grapi. Bližnjica ima kmalu razcep. Sledimo desni varianti in po njej pridemo na razpotje na Lipju. Tu se pridruži poti, ki bo opisana v nadaljevanju.
Če gremo po Kozarski grapi, obidemo vikend in skozi prehod pod naslonjenim stolpom, nadaljujemo do opuščene elektrarne. Obidemo jo po levi strani in sledimo trasi opuščenega cevovoda. Po desnem bregu hodimo do izhoda potoka iz soteske. Tu prečimo na levi breg in se povzpnemo po strmi grapi (Železna grapa), do višine, kjer lahko varno nadaljujemo vzporedno s sotesko. Kmalu naletimo na stezo in ji sledimo ob potoku navzgor. Ko prispemo, do brzic, nad katerim so vidne stene plezališča Lutne skale, jih obidemo po desni strani, ali še lepše, s plezanjem čez balvane, tik ob vodi. Nadaljujemo do mosta, kjer prečimo na desni breg in sledimo kolovozu, nazaj v smeri prihoda. Ko se kolovoz razcepi, sledimo desnemu kraku v breg. Po tej poti dosežemo razpotje na Lipju, kjer na drugi strani pogledamo v strugo potoka Poličanka.
Kakih dvajset metrov pred vrhom, se nam levo iz gozda pridruži prej omenjena bližnjica.
Če nadaljujemo proti vasi Police, se usmerimo na kolovoz, ki z razpotja pelje desno v breg. Kolovozu, ki je mestoma prekinjen zaradi melioracije travnika, sledimo tik ob gozdu. Ko travnik preči daljnovod, se po kolovozu spustimo v grapo Poličanke. Le to prečimo in po desnem, bolj izrazitem kolovozu, nadaljujemo navzgor. Kmalu dosežemo asfaltno cesto, na kateri zavijemo levo in po slabem kilometru hoje, smo v vasi Police, kjer gremo še enkrat levo in mimo kapelice in kamna "počivalec" prispemo do cerkve Marijinega rojstva v Policah.
Sestopimo lahko po cesti, ali skozi grapo potoka Sjaunk (Sejalnik), ali pa po grebenu med Poliško in Kozarsko grapo.
Je pa "pot" skozi Kozarsko grapo primerna tudi za sestop, če smo se do Polic povzpeli skozi Poliško grapo. Slike prestopa so v opisu vzpona skozi Poliško grapo.
Opis se nanaša na stanje marca 2020, slike pa so od februarja in marca 2020.
Slike do št. 38 sta prispevali Mari Božnar in Tadeja Črv.

Trip can be prolonged to next destinations: Črvov vrh
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
_reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police _reka_kozarska_grapa - Church of the Nativity of Mary in Police
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing