Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Adergas - Apnišče - via Šterna

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsapnišče / Adergas - Apnišče
  

Adergas - Apnišče (via Šterna)

 
Starting point: Adergas (424 m)
Destination: Apnišče (740 m)
Path name: via Šterna
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 316 m
Altitude difference (by path): 316 m
Map:
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 580
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 27
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Krvavca in Cerkelj na Gorenjskem. Iz krožišča na Spodnjem Brniku zapeljemo na izvoz v smeri Krvavca in Cerkelj na Gorenjskem. Skozi Cerklje na Gorenjskem sledimo glavni cesti, nato pa prispemo do naselja Češnjevek in nekoliko naprej do naselja Trata, kjer zavijemo desno v smeri Adergasa. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa ji sledimo do samostana Adergas, kjer parkiramo na velikem parkirišču.
b) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj - vzhod ali Brnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Šenčurju. V nadaljevanju se peljemo skozi Šenčur, kjer sredi naselja zavijemo rahlo desno v smeri Srednje vasi. Pot naprej nas vodi po Velesovski cesti, v križišču kjer se v levo odcepi cesta v Velesovo pa nadaljujemo naravnost po glavni cesti. Nekoliko naprej prispemo do križišča s prednostno cesto, kjer pri stop znaku nadaljujemo levo (desno Praprotna Polica). Ko dosežemo glavno cesto Visoko - Cerklje na Gorenjskem nadaljujemo desno, nato pa takoj levo, na cesto proti Adergasu (glavno cesto praktično le prečimo). V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, mi pa ji sledimo do samostana Adergas, kjer parkiramo na velikem parkirišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti, ki se nadaljuje po levi strani obzidja nekdanjega samostana. Omenjeni cesti sledimo do prvega levega ovinka, kjer nas oznake za Štefanjo goro usmerijo desno na pešpot. Po nekaj 10 korakih nadaljnje hoje markirana pot zavije v levo in se prične strmeje vzpenjati. Že kmalu strmina popusti in z leve se nam priključi pot od vodnega zajetja. Nadaljujemo rahlo desno mimo manjšega znamenja, po zložni poti, ki se nadaljuje po in ob kolovozu, le ta pa je še nekaj dni po dežju običajno precej blaten. Nekoliko naprej se nam z leve strani priključi še pot iz Velesovega, mi pa še naprej nadaljujemo po širokem in zložnem kolovozu. Lahkotna pot nas nato pripelje do označenega razpotja, ob katerem se nahaja manjša kapelica.
Nadaljujemo levo v smeri "šterne" (desno "klopce") po poti, ki se nadaljuje po še nekaj časa zložnem kolovozu. Kolovoz se kmalu spremeni v široko in nekoliko bolj strmo pešpot, le ta pa se višje priključi drugemu širšemu kolovozu. Nadaljujemo zmeren vzpon skozi gozd in z leve se nam priključi markirana pot iz vasi Olševek. Le malo nad omenjenim razpotjem pridemo do "šterne", kjer pot zavije ostro v desno in nas po nadaljnjem krajšem vzponu pripelje na manjši preval, kjer je naslednje razpotje, ob njem pa smerne table za Olševek, Adergas in Možjanco.
Nadaljujemo po levem kolovozu (skrajno desna pot vodi do cerkvice sv. Štefana na Štefanji gori), s katerega pa gremo že kmalu levo na dobro uhojeno, a neoznačeno stezico. Malo naprej nas pot iz gozda pripelje na travnik, s katerega se nam odpre lep pogled proti Kalškemu grebenu in Krvavcu. Ko se pot vrne v gozd, sledi le še kratek vzpon in pot nas pripelje na vrh Apnišča.

Trip can be prolonged to next destinations: Štefanja gora
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče adergas - Apnišče
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing