Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpsspodnji rokav / Aljažev dom v Vratih  - Spodnji Rokav
  

Aljažev dom v Vratih - Spodnji Rokav

 
Starting point: Aljažev dom v Vratih (1015 m)
Destination: Spodnji Rokav (2500 m)
Path name: -
Time of walking: 5 h
Difficulty: rock climbing ascent
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1485 m
Altitude difference (by path): 1500 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer): helmet
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons, lamp
Author: JusAvgustin
Views: 9596
Trip rating: 3 votes
Number of pictures: 17
Number of comments: 3
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Hrušica in cesti naprej sledimo v smeri Kranjske Gore. Le malo pred vasjo Dovje pa se z glavne ceste v levo odcepi cesta, ki pelje v Mojstrano (Vrata, Kot in Krmo). Cesti naprej sledimo v smeri doline Vrata in se po njej peljemo do velikega parkirišča v bližini Aljaževega doma.

Path description (Slovenian language):

Na začetku parkirišča se usmerimo proti krnicama Pod Dolkom in Suhi plaz. Najbolje si je smer pristopa ogledati že s parkirišča, saj bo kasneje orientacija v gostem gozdu težko izvedljiva. Po dobri uri hoje skozi zelo strm gozd se pred nami odpre prostrano območje krnic. Sedaj se usmerimo na izrazit greben, ki razdeljuje dve krnici. Hoja je zaradi grušča in rušja zelo naporna. Kmalu dospemo do vznožja macesnovega grebena, ki bo sedaj naša smernica. Na greben se vzpnemo z leve proti desni po izraziti gredi. Razglednemu grebenu sledimo do vršne zgradbe Spodnjega Rokava, tam je tudi vstop v smer. V smer vstopimo desno od grebena. Po prijetni hoji preko trav in nizkih macesnov dosežemo vznožje žleba (II. 200 metrov), ki nas povede preko prve stene do izrazitega žandarja v steni. Pri žandarju prečimo levo (izpostavljeno) do vznožja druge razčlembe, ki nas povede preko druge stene. V tej razčlembi se načeloma držimo grape, možen je pa tudi umik skokom na desno rebro. V lažjem poplezavanju se počasi bližamo zadnji skalni pregradi pred gredo, kjer pa je težav konec. Zadnjo steno preplezamo čez izpostavljeno steno (prvi klin v smeri, III.) do podnožja izrazitega kamina. Kamin je tudi tehnični detajl ture (20 m III. stopnja). Sedaj stojimo na izredno široki gredi, od koder je do vrha le še kratek skok (50 m I.-II.) Prehode izbiramo sproti, smer ni točno določena, načeloma pa se držimo bolj desne strani. Razgled, ki nas pričaka na vrhu pa je neopisljiv. Varen vzpon vam želim v tem šodrovskem biseru.

Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav aljazev_dom_v_vratih_ - Spodnji Rokav
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing