Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Bučan - Dom na Zelenici -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksdom na zelenici / Bučan - Dom na Zelenici
  

Bučan - Dom na Zelenici

 
Starting point: Bučan (1010 m)
Destination: Dom na Zelenici (1536 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 5 min
Difficulty: very difficult unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 526 m
Altitude difference (by path): 800 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer): helmet, self belay set
Hiking equipment (winter): helmet, self belay set, ice axe, crampons
Views: 6227
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 59
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj (Tržič), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Celovca / Klagenfurt. Za predorom Ljubelj se cesta prične spuščati, mi pa ji na avstrijski strani sledimo do prvega levega ovinka, kjer se v desno odcepi stara ljubeljska cesta. Parkiramo na primernem mestu ob križišču, lahko pa tudi že višje na avstrijski strani nekdanjega mejnega prehoda Ljubelj.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na staro ljubeljsko cesto, ki je s prometnim znakom zaprta za javni promet. Cesta se najprej zmerno vzpne preko dveh serpentin, nato pa se nadaljuje ob potoku do ruševin nekdanje cerkvice sv. Lenarta, ob katerih stoji nekoliko večje znamenje. Tu cesta zavije v levo ter se postopoma oddalji od doline. S ceste se nam nato pričnejo odpirati lepi razgledi na Palec in ostale okoliške vrhove. Cesta nas naprej vodi mimo manjšega križišča, kjer nadaljujemo ostro desno po "glavni" cesti, nato pa v zmernem vzponu prečimo strma pobočja (nevarnost padajočega kamenja, oz. v zimskem času snežnega plazu in zdrsa). Višje cesta naredi še nekaj serpentin, nato pa nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi markirana pešpot proti Košutici / Loibler Baba. Nadaljujemo po širši cesti in v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo do starega mejnega prehoda, za katerim stoji Koča na Ljubelju.
Od koče nadaljujemo desno v smeri Zelenice in Povne peči (Polna peč). Pot naprej gre mimo koče in se takoj za njo začne vzpenjati. Strmina kmalu popusti in pot nas pripelje na večinoma poraščen greben s katerega se nam občasno odpre nekaj razgleda. Po nadaljnjih nekaj minutah pa že pred seboj zagledamo vrh Polne peči, katerega pa pot obide po njegovi severni strani po strmih pobočjih. Pot, ki vrh skoraj obkroži nas le nekaj korakov pod vrhom pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Ljubeljščice (levo Polna peč 1 minuta, vrh z razgledom na osrednje Karavanke).
Pot, ki poteka po mejnem grebenu se nato začne spuščati in nas po 50 spuščenih višinskih metrih pripelje v rušje. Naprej se pot grebenu umakne nekoliko v desno in preči rahlo izpostavljeno krušljivo grapo. Sledi lahkoten vzpon na enega od številnih vrhov v grebenu Ljubeljščice. Tu na leseni tabli opazimo obledel napis, da se končuje varna pot (manj izkušeni lahko tu izlet zaključijo in se po isti poti vrnejo na izhodišče).
Takoj za tablo se greben zoži in se s poraščenosti spremeni v krušljiv in nekoliko izpostavljen greben (nevarnost zdrsa). Po nekaj korakih spusta po krušljivem grebenu se pot vrne v varen objem rušja, a težav nato še ni konec. Pot, ki se vzpenja in spet spušča preči še nekaj podobnih grap, pri katerih je potrebna nekoliko večja previdnost. Nemarkirana pot pa nas naprej pripelje do napisa na skali. Napis z oznako Zelenica nas usmeri na slovensko stran, kjer nato po levi strani obidemo strme skalnate stolpiče. Pot se nato vrne na greben in nas pripelje do verjetno najtežjega dela poti. S pomočjo jeklenice se spustimo po ozkem, strmem in prepadnem grebenu strmo navzdol (manj izkušenim priporočam komplet za samovarovanje). Po krajšem spustu se greben razširi in pot se ponovno začne vzpenjati. Po nadaljnjih nekaj minutah zmernega vzpona pa pridemo do naslednje table, kjer nas oznaka za Zelenico usmeri levo navzdol. Sledi prečenje melišča, nato pa nam pot zaustavi strm stranski greben. S pomočjo varoval se povzpnemo stopnjo višje, nato pa se še vedno v objemu varoval spustimo na drugo stran omenjenega grebena. Postopoma nekoliko slabše vidna steza, nato zavije nekoliko desno in se po precej zaraščenem pobočju ponovno vzpne na mejni greben. Tu se pot obrne rahlo levo in se po zaraščenem pobočju povzpne na sedlo Čez Pod (sedlo med Zgornjim Plotom in grebenom Na Možeh).
Tu nadaljujemo rahlo desno (levo Zgornji Plot 1704 m, 1 minuta) do mejne table, nato pa se spustimo po stezici do zgornjega roba smučarske proge triangel. Tu stopimo na kolovoz (transportno reševalna cesta), ki zavije rahlo desno in se zmerno spušča do naslednje smučarske proge, pri kateri pa stopimo na markirano pot. Nadaljujemo naravnost oziroma rahlo levo (ostro desno Stol in Vrtača) čez smučarsko progo. Pot nato preči krajši pas gozda in nas po nadaljnjem kratkem spustu pripelje do doma na Zelenici.
Z mejnega grebena se lahko do doma spustimo tudi po smučarski progi, a je ta pot precej zaraščena in bolj strma.

On the way: Koča na Ljubelju (1370m), Polna peč (1503m), Ljubeljščica (1492m), Čez Pod (1686m), Zgornji Plot (Triangel) (1704m)
Trip can be prolonged to next destinations: Koča pri izviru Završnice, Roblekov dom na Begunjščici, Klagenfurter Hutte/Celovška koča, Spodnji Plot, Vrh Ljubeljščice (Triangel), Na Možeh, Srednji vrh (above Završnica), Žleb (Suho ruševje), Srednja peč, Bielschitza/Svačica, Pautz/Zelenjak, Selenitza/Palec, Begunjščica, Prešernova koča na Stolu, Vertatscha/Vrtača, Hochstuhl/Stol
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici bucan - Dom na Zelenici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing