Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cerkno - Bevkov vrh - via Lajše

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cerkno - Bevkov vrh (via Lajše)

 
Starting point: Cerkno (324 m)
Destination: Bevkov vrh (1051 m)
Path name: via Lajše
Time of walking: 3 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 727 m
Altitude difference (by path): 800 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 424
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 72
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Cerkno, kjer na parkirišču ob križišču v bližini gasilskega doma Cerkno parkiramo. Parkiramo lahko tudi nekoliko stran na parkirišču ob pokopališču ali kje drugje v Cerknem.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča v bližini gasilskega doma nadaljujemo ob glavni cesti proti Žirem in Škofji Loki, kjer najprej prečimo potok Cerknica, nato pa hitro prispemo do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi stranska cesta, mi pa iz omenjenega križišča nadaljujemo desno na uhojeno pešpot, ki le malo naprej zavije desno in se prečno vzpne čez pobočje. Malo naprej pot, ob kateri je opaziti nekaj starih modro-rumenih markacij, zavije levo in se vzpne do asfaltne ceste. Vzpon nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se imenuje Gozdarska pot, po njej pa nadaljujemo do mesta, kjer nas oznake za gozdarski vrt usmerijo ostro levo na makadamsko cesto. V nadaljevanju se vzpenjamo po gozdni cesti, ko oznake pohodne poti št. 3 usmerjajo levo v smeri gozdarskega vrta pa ostanemo na cesti in se po njej vzpenjamo do skladovnice drv, kjer se vozna cesta konča.
Tu gremo levo kamor usmerja tudi oznaka na drevesu in se vzpnemo po strmejšem kolovozu, po katerem v nekaj minutah prispemo iz gozda. Na senožeti se kolovoz razcepi, mi pa nadaljujemo po desnem, ki preko senožeti preide v gozd. Sledi prečni vzpon proti desni, vzpenjamo pa se po severnih pobočjih Velikega vrha. Višje prečimo traso visokonapetostnega daljnovoda, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen, le malo naprej pa dosežemo rob manjše planote, kjer se nahaja zaselek Lajše.
Hiše obidemo po levi strani ter s hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas še enkrat vodi pod traso daljnovoda. Nekoliko naprej prispemo v manjšo dolinico, po kateri se vzpnemo do manjšega prevala, kjer je razpotje.
Nadaljujemo naravnost (ostro levo Veliki vrh, levo svetišče Lajše) ter hitro prispemo do označenega razpotja, s katerega nadaljujemo ostro desno na pešpot v smeri Bevkovega vrha in ICPP - Idrijsko Cerkljanska planinska pot (naravnost prelaz Kladje).
Pot naprej je markirana in nas vodi ob pašni ograji, katero malo naprej prečimo, nato pa gremo še skozi pas gozda. Ko stopimo iz gozda sledi prečenje senožeti, s katerih se nam odpirajo lepi razgledi, nato pa dosežemo bližnjo domačijo Za Vrhom, kjer dosežemo makadamsko cesto. Sledi nekaj vzpona, ko cesta zavije levo pa jo zapustimo in nadaljujemo naravnost na travnat kolovoz. Ponovno sledi prečenje senožeti, po nekaj minutah pa dosežemo domačijo Bende, kjer stopimo na asfaltno cesto. Malo za hišo gremo s ceste rahlo desno in se sprehodimo do manjše dolinice. Sledi vzpon po dolinici, kjer steza ni vidna, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kjer se združimo s potjo preko prelaza Kladje.
Nekaj korakov naprej prispemo do križišča, mi pa sledimo oznakam za domači sir, cesta pa se spusti za približno 50 višinskih metrov. Nižje se cesta položi, nam pa se z desne priključi še markirana pot iz Želina. Nekaj 10 korakov naprej pa prispemo do kmetije Na Ravan, kjer je možno kupiti kak mlečni izdelek, mi pa tu še nekaj korakov pred kmetijo nadaljujemo levo na kolovoz, ki se nadaljuje za hišami. Kolovoz se hitro spremeni v stezico, ki se nato vzpne po pašniku navzgor, višje pa dosežemo nekoliko širši kolovoz, ki se vzpne prečno proti desni. Ob vstopu v gozd opazimo večjo markacijo, ki spominja na prometni znak, kolovoz pa tu preide v gozd in zavije v levo. Ko ponovno stopimo iz gozda opazimo še eno večjo markacijo, ki je v pomoč ob sestopu. Po kolovozu nadaljujemo do pašne ograje, nato pa ob njej do kapelice, ki se nahaja ob daljnovodu.
Od kapelice, pri kateri se nahajata žig SPP in vpisna skrinjica, nadaljujemo levo v smeri Sovodnja. Sledi slabih 10 minut hoje po deloma razglednem slemenu Bevkovega vrha. Ko pot preide v gozd, nas do vrha Bevkovega vrha loči le še nekaj korakov hoje.

On the way: Lajše (790m), Na Ravan (875m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh cerkno - Bevkov vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing