Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cerkno - Sveti Jošt in Trebenče -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cerkno - Sveti Jošt in Trebenče

 
Starting point: Cerkno (325 m)
Destination: Sveti Jošt in Trebenče (573 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h
Difficulty: partly demanding unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 248 m
Altitude difference (by path): 248 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1869
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 25
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z regionalne ceste Idrija - Tolmin, pri naselju Straža v zaselku Želin v semaforiziranem križišču zavijemo desno v smeri Cerknega (če prihajamo iz smeri Tolmina zavijemo levo). Naprej se peljemo po dolini reke Cerknice, mimo Petrolove bencinske črpalke vse do Cerknega, kjer v križišču za cerkvijo sv. Jerneja (ob cerkvi je tudi pokopališče in parkirišče) nadaljujemo levo v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču pa nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje. Če nismo parkirali že prej ob cerkvi lahko to storimo nekoliko naprej od spomenika NOB na enem od parkirišč v Cerknem.
b) S ceste Škofja Loka - Žiri, za naseljem Trebija zavijemo desno v smeri Sovodnja in Cerknega (iz smeri Žirov še pred Trebijo zavijemo levo), od koder se najprej zapeljemo v Sovodenj, od tam pa se preko prelaza Kladje (prelaz se nahaja v naselju Podlanišče) pričnemo spuščati proti Cerknem. V Cerknem na prvem večjem križišču nadaljujemo naravnost (desno pridemo v središče mesta in do cerkve sv. Ane), nato pa v drugem, kakih 300 m naprej zavijemo desno v smeri Železnikov, smučišča Cerkno, bolnice Franja in centru Cerknega. V naslednjem označenem križišču nadaljujemo levo v smeri naselja Zakojca in Gorje ter nato parkiramo na enem od parkirišč v Cerknem.
c) S ceste Škofja Loka - Podbrdo, pri kraju Zali Log nadaljujemo levo v smeri Davče in smučišča Cerkno (če prihajamo iz smeri Podbrda ali Soriške planine, na koncu naselja nadaljujemo desno). Cesta naprej se najprej vzpne na Davčo, od tam pa se prične spuščati proti Cerknem. V centru Cerknega, pri pošti zavijemo desno, nato pa nekoliko za spomenikom NOB parkiramo na primernem mestu.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška ter nas sprva vodi še mimo tovarne ETA E.G.O. Dokaj zložna cesta se nato nadaljuje še mimo več hiš, nato pa nas pripelje do manjšega križišča, kjer nadaljujemo desno preko mostu (naravnost Okrepčevalnica pr Padkejc). Za mostom se cesta prične vidneje vzpenjati, nato pa nas kaj hitro popelje do naselja Trebenče, kjer se držimo glavne ceste. Na koncu naselja cesta po levi strani obide večjo pečino, na vrhu katere se nahaja cerkev sv. Jošta. Od tu še nekaj minut nadaljujemo po glavni cesti, nato pa prispemo do nekakšnega piknik prostora, ob katerem se nahaja travnato športno igrišče (odbojka, mali nogomet, igrala, trampolin...).
Ravno pri brunarici se v desno odcepi ožja makadamska cesta (naravnost Poče, Gorje, Jesenica...), po kateri nadaljujemo vzpon. Cesta kmalu preide v gozd, kjer naredi daljši levi ovinek. Na ovinku zapustimo cesto, ki vodi do bližnjih hiš in s potjo nadaljujemo desno do bližnjega strmega pobočja, kjer opazimo slabše uhojeno stezico, ki se prične prečno vzpenjati proti desni. Strma pot se kmalu vzpne na greben, kjer nadaljujemo levo (če nadaljujemo naravnost lahko v nekaj korakih prispemo do izpostavljene razgledne točke). Sledi večinoma prečni vzpon po precej strmem in predvsem v mokrem za zdrs nevarnem pobočju. Med vzponom nam je v "pomoč" žica, ki naj bi služila kot nekakšna jeklenica. Ko se žica konča se pot položi in do cerkve nas loči le še nekaj korakov lahkotne hoje.
Sestopimo lahko po kolovozu, ki se nadaljuje na drugi strani cerkve, po njem pa prispemo do večjega travnika, po katerem sestopimo do asfaltne ceste (da ne uničujemo senožeti je priporočljivo sestopiti po slabše uhojeni stezici, ki vodi do bližnje stanovanjske hiše), katero smo pri vzponu zapustili (opisana sestopna pot tehnično ni zahtevna in jo lahko uporabimo tudi za vzpon, s tem se bomo izognili strmemu vzponu).

On the way: Trebenče (453m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče cerkno - Sveti Jošt in Trebenče
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing