Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Cerkno - Veliki vrh (Lajše) - on unmarked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Cerkno - Veliki vrh (Lajše) (on unmarked path)

 
Starting point: Cerkno (324 m)
Destination: Veliki vrh (Lajše) (881 m)
Path name: on unmarked path
Time of walking: 1 h 40 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 557 m
Altitude difference (by path): 575 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 364
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 36
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se v Cerkno, kjer na parkirišču ob križišču v bližini gasilskega doma Cerkno parkiramo. Parkiramo lahko tudi nekoliko stran na parkirišču ob pokopališču ali kje drugje v Cerknem.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča v bližini gasilskega doma nadaljujemo ob glavni cesti proti Žirem in Škofji Loki, kjer najprej prečimo potok Cerknica, nato pa hitro prispemo do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi stranska cesta, mi pa iz omenjenega križišča nadaljujemo desno na uhojeno pešpot, ki le malo naprej zavije desno in se prečno vzpne čez pobočje. Malo naprej pot, ob kateri je opaziti nekaj starih modro-rumenih markacij, zavije levo in se vzpne do asfaltne ceste. Vzpon nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se imenuje Gozdarska pot, po njej pa nadaljujemo do mesta, kjer nas oznake za gozdarski vrt usmerijo ostro levo na makadamsko cesto. V nadaljevanju se vzpenjamo po gozdni cesti, ko oznake pohodne poti št. 3 usmerjajo levo v smeri gozdarskega vrta pa ostanemo na cesti in se po njej vzpenjamo do skladovnice drv, kjer se vozna cesta konča.
Tu gremo levo kamor usmerja tudi oznaka na drevesu in se vzpnemo po strmejšem kolovozu, po katerem v nekaj minutah prispemo iz gozda. Na senožeti se kolovoz razcepi, mi pa nadaljujemo po desnem, ki preko senožeti preide v gozd. Sledi prečni vzpon proti desni, vzpenjamo pa se po severnih pobočjih Velikega vrha. Višje prečimo traso visokonapetostnega daljnovoda, od koder se nam odpre lep pogled na Porezen, le malo naprej pa dosežemo rob manjše planote, kjer se nahaja zaselek Lajše.
Hiše obidemo po levi strani ter s hojo nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas še enkrat vodi pod traso daljnovoda. Nekoliko naprej prispemo v manjšo dolinico, po kateri se vzpnemo do manjšega prevala, kjer je razpotje.
Nadaljujemo ostro levo na cesto, ki vodi ob svetišču Lajše (naravnost prelaz Kladje, desno Bevkov vrh).
Če zapustimo cesto se lahko sprehodimo do bližnjega svetišča s kapelo, križevim potom in spominskim obeležjem, sicer pa nadaljujemo po cesti do bližnjega kamnoloma, kjer pot zavije levo in se spremeni v kolovoz. Tu pot preide v gozd, na manjšem razpotju pa gremo desno in se mimo oddajnikov sprehodimo do bližnjega vrha.
Opis in slike se nanašajo na stanje januarja 2020.

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše) cerkno - Veliki vrh (Lajše)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing