Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Črni kal - Blegoš - via Prva ravan

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Črni kal - Blegoš (via Prva ravan)

 
Starting point: Črni kal (1103 m)
Destination: Blegoš (1562 m)
Path name: via Prva ravan
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 459 m
Altitude difference (by path): 459 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 12190
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 26
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Gorenji vasi. Še preden prispemo v Gorenjo vas, pa v semaforiziranem križišču zavijemo desno v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
b) Iz Žirov, Sovodnja ali Horjula se zapeljemo v Gorenjo vas, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Malo za Gorenjo vasjo, v semaforiziranem križišču zavijemo levo v Poljane nad Škofjo Loko, nato pa sledimo oznakam za naselje Javorje. Vzpenjajoča se cesta nas višje pripelje v omenjeno vas, nato pa na naslednjih križiščih sledimo oznakam za Blegoš. V nadaljevanju se vozimo po ožji, a še naprej asfaltni cesti. Za naseljem Gorenja Žetina se asfalt konča, nas pa do Črnega kala, kjer je večje parkirišče in križišče večih cest, loči le še nekaj minut prečnega vzpona.
c) Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu, nato pa pred naseljem Zali Log zavijemo levo v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.
d) S Petrovega Brda ali Sorice se spustimo do Podrošta, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Za naseljem Zali Log zavijemo desno v smeri Davče. Na nekaj 100 metrov oddaljenem križišču, ob sotočju Davče in Muštrove grape, nadaljujemo po levi cesti, ki nas višje vodi skozi zaselek Potok, za njim, pa še preden prečimo Matevžkovo grapo, nadaljujemo ostro levo, na cesto, po kateri se prečno vzpnemo do parkirišča na Črnem kalu.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se sprehodimo do bližnjega obeležja NOB, nato pa nadaljujemo po cesti v smeri Blegoša čez Prvo ravan. Kmalu za tablo se cesta še enkrat razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (desno Koča na Blegošu), po cesti preko katere je zapornica. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki je zaprta za javni promet, le ta pa se prečno vzpenja. Na manjšem desnem ovinku se v levo odcepi kratka pot do razgledne točke in obeležja NOB, mi pa nadaljujemo po cesti, s katere se nam občasno odpre lep razgled na okoliške gore, predvsem na Koprivnik in Mladi vrh. Ko se cesta položi prispemo na Prvo ravan, kjer se nam z leve priključita še markirani poti iz Jelovice in Čabrač.
Tu na označenem razpotju nadaljujemo desno, na pešpot v smeri Blegoša. Po krajšem vzponu prispemo na naslednje razpotja, kjer se v levo odcepi pot h Koči na Blegošu.
Od razpotja se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd, nato pa prečimo pašno ograjo in pot preide na vršno travnato pobočje gore, kjer se še naprej zmerno do strmo vzpenja. Malo pod vrhom naletimo še na stare utrdbe iz časa rapalske meje, pot pa za tem zavije nekoliko proti levi in nas ob vse lepših razgledih, ki sežejo vse do Triglava, pripelje na prostran vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (september).

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš crni_kal - Blegoš
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing