Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dom Trilobit - Kamnitnik - Za Kraševcem

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankskamnitnik / Dom Trilobit - Kamnitnik
  

Dom Trilobit - Kamnitnik (Za Kraševcem)

 
Starting point: Dom Trilobit (939 m)
Destination: Kamnitnik (1858 m)
Path name: Za Kraševcem
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way, easy pathless terrain
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 919 m
Altitude difference (by path): 919 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 980
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 41
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj prične kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga, na katerem nas smerokaz za planino Stamare usmeri desno (naravnost planina Seča). Nadaljujemo desno in kolovozna pot nas v nekaj minutah pripelje do zanimivega izvira potoka Javornik.
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki pa ima nekaj manjših razpotij, a če sledimo oznakam rudarske učne poti večjih težav z orientacijo ne bomo imeli. Kolovoz se nato spremeni v slabše vidno pešpot, ki se le nekoliko višje priključi širokemu kolovozu, kateri sledimo levo navzgor.
Pogosto precej blatnemu kolovozu, nato sledimo mimo večje skale (balvan), za katero postanemo pozorni. Približno 3 minute hoje od omenjene skale, kolovoz zavije desno, mi pa ga ravno na tem ovinku zapustimo in vzpon nadaljujemo naravnost po komaj vidni stezici, ki se sprva vzpne skozi precej redek gozd. Vse slabše vidna stezica nas nato pripelje v strnjen gozd, kjer se prične strmo vzpenjati ob manjših hudournikih (orientacija na tem delu je precej zahtevna). Višje pot postane lažje sledljiva in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do pašne ograje. Naprej "prečimo" ograjo in v nekaj nadaljnjih korakih stopimo na planino Stamare (pastirska koča se nahaja na vzhodnem delu planine).
nadaljujemo po levi strani planine in pot nas po nekaj korakih vzpona pripelje v gozd, kjer se nam z desne priključi nekoliko slabša pot, ki pride z vzhodnega dela planine. Nadaljujemo naravnost po razmeroma strmi poti, ki višje preide iz gozda na pobočja poraščena z ruševjem in se obrne nekoliko proti levi. Sledi rahel prečni vzpon in pot nas pripelje do Hrašenske planine, kjer opazimo pastirsko kočo.
Tu še preden prečimo pašno ograjo zavijemo desno in se vzpnemo po sprva še lahko sledljivi poti. Po krajšem vzponu skozi ruševje pot preide na rahlo poraščena travnata pobočja, kjer se le ta začne izgubljati. Nekoliko naprej pridemo na neoznačeno in komaj opazno razpotje, kjer se "pot" razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi zgornji poti (rahlo desno ovčarska koča na Belski planini in bivak na Belščici), ob kateri opazimo neuradne markacije (rdeče pike). Naprej sledimo omenjenim pikam, ki nas vodijo čez pobočje prečno navzgor. Višje, na levi strani opazimo neizrazit vrh Kamnitnika, do katerega se povzpnemo po lažjem brezpotju (vrh se nahaja le nekaj 10 m stran od markirane poti, ki vodi od Golice proti Stolu).
Dom Trilobit - planina Stamare 1:15, planina Stamare - Hrašenska planina 45 minut, Hrašenska planina - Kamnitnik 45 minut.

On the way: Source of Javornik (1000m), Planina Stamare (1400m), Hrašenska planina (1670m)
Trip can be prolonged to next destinations: Hochstuhl/Stol (1 h 45 min)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik dom_trilobit - Kamnitnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing