Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dravograd (Meža) - Golarjev vrh -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Pohorje, Dravinjske gorice and Halozegolarjev vrh / Dravograd (Meža) - Golarjev vrh
  

Dravograd (Meža) - Golarjev vrh

 
Starting point: Dravograd (Meža) (363 m)
Destination: Golarjev vrh (843 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 50 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 480 m
Altitude difference (by path): 600 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 817
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 45
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Dravograd, nato pa še preden prečimo reko Dravo nadaljujemo desno (desno zavijemo prvi desni odcep). Sledi prečenje železniške proge, nato pa smo že na začetku opisane poti pri Kmetijsko gozdarski zadrugi Koroška. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest za planince.
b) Iz Maribora se zapeljemo v Dravograd, kjer nadaljujemo levo proti Slovenj Gradcu in Ravnam na Koroškem. Za mostom preko reke Drave nadaljujemo drugo ulico levo. Sledi prečenje železniške proge, nato pa smo že na začetku opisane poti pri Kmetijsko gozdarski zadrugi Koroška. Ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest za planince.

Path description (Slovenian language):

Na drugi strani železniške proge gremo desno, nato pa pred Kmetijsko gozdarsko zadrugo Koroška levo na vzpenjajočo se asfaltno cesto. Po asfaltni cesti nadaljujemo do bližnje desne serpentine, od koder nadaljujemo naravnost v smeri markirane poti (v bližini križišča je nekaj možnosti za parkiranje). Sledi vzpon po makadamski cesti do bližnje hiše, za katero se cesta spremeni v kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon skozi gozd. Nekaj minut se vzpenjamo po kolovozu, nato pa prispemo do predela, ki ga je prizadel vetrolom. Tu gremo s kolovoza desno na lepo urejeno pot, ki se ob lepih razgledih vzpenja preko pobočja, ki se počasi že zarašča. Vzorno popravljena pot naredi nekaj serpentin, nato pa se prečno vzpne do razgledne točke Skala, kjer se nahaja vpisna skrinjica in od koder se nam odpre lep razgled v smeri Dravograda.
Nadaljujemo po markirani poti, ki nas nekoliko višje pripelje na kolovoz, kjer se pot razcepi. Usmerimo se levo v smeri proti Šiserniku (možno tudi desno v smeri proti Vinklerju), kolovoz pa se malo naprej obrne ostro v desno. Sledi še krajši prečni vzpon, nato pa se kolovoz konča. Sledi krajši strm vzpon, nato pa dosežemo drug kolovoz, kateremu sledimo v desno (na tem delu vodi uhojena pot nekoliko stran od stare markirane poti).
Sledi krajše prečenje proti desni, nato pa se združimo s potjo mimo Vinklerja.
Nadaljujemo levo, kjer se nam sprva odpre lep razgled, nato pa se pot vzpenja po kolovozu, kjer na razpotjih nadaljujemo naravnost. Višje se pot položi, kolovoz pa nas ob občasnih razgledih pripelje do križišča pri kmetiji Ošlovnik.
Nadaljujemo desno v smeri Šisernikove poti ter se po cesti pričnemo prečno spuščati. Med spustom nas pot vodi še mimo nekaj hiš ob kmetiji Kržečnik, nato pa skozi gozd dosežemo Cvitrško sedlo, kjer stopimo iz gozda in kjer je nekaj zaporednih križišč. Po cesti hodimo do znamenja, od znamenja pa se usmerimo na sprva slabše sledljivo pot v smeri Golarjevega vrha, kjer se vzpnemo ob robu senožeti oz. neizrazitem grebenu. Tu se nam ob pogledu nazaj odpre lep pogled na Mežnarjev vrh in cerkev sv. Danijela, pot pa malo višje preide v gozd in nas pripelje do makadamske ceste.
Ko dosežemo cesto ji markirana pot sledi v desno, mi pa jo le prečimo in nadaljujemo po neoznačenem kolovozu, ki se vzpenja po in ob neizrazitem severnem grebenu Golarjevega vrha. Na razpotjih izbiramo rahlo desne smeri, ko se kolovoz spremeni v stezo in ko se le ta povsem položi, pa jo zapustimo in nadaljujemo rahlo levo, na brezpotje, po katerem se v nekaj 10 korakih povzpnemo na Golarjev vrh.
Dravograd - Skala 0:25, Skala - Cvitrško sedlo 1:00, Cvitrško sedlo - Golarjev vrh 0:25.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2019 (maj).

On the way: Skala (above Dravograd) (525m), Cvitrško sedlo (677m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh dravograd_na_mezi - Golarjev vrh
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing