Hribi.net
Hribi.net
Login
Login
User name:
Password:
Login
Not registered yet? Register now.
Forgot your password?
Mountain ranges / Posavsko hribovje and Dolenjska / Koča pri Sveti Ani on Mala gora / Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora (via Grmada)

Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora (via Grmada)

Print
Starting point: Dule (550 m)
Lat/Lon: 45,8405°N 14,6755°E
Name of path: via Grmada
Time of walking: 4 h 35 min
Difficulty: easy marked way
Altitude difference: 360 m
Altitude difference po putu: 690 m
Map:
Recommended equipment (summer):
Recommended equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 785
 1 person likes this post
Number of pictures: 93
Number of comments: 0
Access to the starting point:
a) Iz Ljubljane se peljemo proti Kočevje ali obratno. Le kak kilometer za (iz smeri Kočevje pred) Velike Lašče bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo proti vasi Gornje Retje (iz smeri Kočevje desno). Cesta nas nato preko ozkega nadvoza čez železniško progo pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo (desno Gornje Retje). Le nekoliko naprej pridemo na naslednje križišče, kjer nadaljujemo desno navzgor na makadamsko cesto. Tej cesti nato sledimo približno 3 km do križišča, kjer opazimo oznake za Kamen vrh. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini križišča.
b) Z avtoceste Ljubljana - Novo Mesto zapeljemo na izvoz Grosuplje (iz ljubljanske smeri lahko tudi na izvoz Cikava), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti središču Grosuplje. Iz Grosuplje z vožnjo nadaljujemo v smeri Veliko Mlačevo, Male in Velika Račna ter Vidma. Z Veliko Mlačevo nadaljujemo desno (naravnost Lobček in Luče), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vidmu, mi pa se po njej peljemo do naselja Zdenska vas, kjer najprej zavijemo desno v smeri naselja Videm, nekaj 10 metrov naprej pa še enkrat desno proti naselju Rašica. Cesta nas nato vodi skozi del naselja Cesta in se nadaljuje ob železniški progi do naselja Predstruge, kjer v križišču na koncu naselja nadaljujemo naravnost (levo Videm, desno Rašica) po sprva še asfaltni cesti, ki pozneje postane makadamska ter se prične vzpenjati skozi gozd. Ko višje prispemo do nekoliko večjega križišča, kjer opazimo tablo za Kamen vrh, parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Path description:
Od križišča ne nadaljujemo po cesti v smeri Kamen vrh, ampak se po cesti vrnemo nekaj metrov do markirane planinske poti, ki vodi od Ponikev proti Kamen vrh (če smo prišli s Predstruge nadaljujemo po desni cesti). Markirana pešpot gre takoj v gozd in se sprva le zložno vzpenja. Pot, ki je občasno nekoliko težje sledljiva se višje priključi cart track, po katerem nadaljujemo vzpon. Cart track, ki se postopoma začne strmeje vzpenjati se višje spremeni v pešpot, po kateri se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kamen vrh, od tam pa v nekaj 10 korakih spustimo do planinske koče.
Od planinske koče nadaljujemo po slabši makadamski cesti, ki se prične rahlo spuščati. Omenjeni cesti sledimo le nekaj 10 metrov, nato pa nas smerna tabla za Grmado usmeri levo na pešpot. Po nekaj korakih nadaljnje hoje prispemo na slabše označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno (rahlo levo Podgora).
Pot, ki se še naprej rahlo spušča, pa nas kmalu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo do bližnjega križišča. Iz križišča nadaljujemo po desni cesti in ji sledimo do mesta, kjer nas smerna tabla usmeri levo v strnjen gozd. Naprej se vzpenjamo po poti, ki nas višje pripelje do razglednega travnatega pobočja. Slabše vidna in občasno zelo slabo markirana pot, nato zavije še nekoliko bolj v desno, kjer pridemo do obsežnega travnika. Sredi omenjenega travnika markirana pot zavije levo v gozd (dostop na Grmado možen tudi po cart track, ki vodi naravnost), po katerem se v nekaj minutah nekoliko bolj strme hoje povzpnemo na vrh Grmade oz. do Doma na Grmadi.
Ob domu opazimo oznake za sv. Ano, ki nas usmerijo na makadamsko cesto, ki se prične spuščati proti manjši vasici Vrh pri Poljanah. Še preden prispemo do hiš v vasi, postane cesta asfaltna, nato pa za hišami prispemo do manjšega križišča ob večji zidani kapelici.
Nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti (po levi cesti, oz. nižje planinski poti, lahko prispemo v Podgoro ali Podpeč), s katere pa se kmalu v desno odcepi markirana pešpot proti Ortnek, mi pa tudi tokrat nadaljujemo naravnost po spuščajoči se cesti, ki prav tako vodi proti vasi Ortnek. Ob pogledih na okoliško hribovje, ob lepi vidljivosti pa tudi na Snežnik, hitro prispemo do desnega ovinka, kjer nadaljujemo naravnost na markiran cart track v smeri sv. Ane. Cart track oz. nekoliko naprej pešpot postopoma preide v gozd ter preči pobočja Vrbovca. Po nekaj minutah dosežemo drug cart track, po katerem nadaljujemo v smeri sv. Ane, po njem pa hodimo kratek čas, saj markirana pot z njega kmalu zavije rahlo v desno (ta del ni najbolje označen). Sledi še nekaj minut hoje skozi gozd, nato pa se po spet drugem cart track spustimo do makadamske ceste, kateri pa sledimo v levo (desno Velike Poljane in Ortnek).
Od mesta, kjer stopimo na cesto še kar nekaj časa nadaljujemo prečni vzpon skozi gozd, nato pa prispemo na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Sv. Ane (po cesti ostro levo lahko prispemo v Kompolje ali Rapljevo). Sledi še nekaj minut rahlega do zmernega vzpona, nato pa se pot za neizrazitim prevalom med vrhovoma Tisovec (931 m) in Špičnik (926 m) prične spuščati. Sledi nekajminutni spust, nato pa nas oznake za Sv. Ano usmerijo levo na nekoliko slabšo cesto, ki se prične strmeje vzpenjati (širša cesta, katero zapustimo vodi proti Ribnici). Po vzpenjajoči cesti hodimo nekaj minut, nato pa nas markacije povedejo nekoliko bolj desno na markirano pešpot, ki se nadaljuje skozi gozd. Ko se pot po nekaj minutah povsem položi, dosežemo cart track in mu sledimo v levo, kjer hodimo ob robu manjše dolinice, kjer v pomladanskem času raste čemaž.
Nekje sredi dolinice, razmeroma dobro označena pot zavije desno in preide na pobočja vrha Sten Sv. Ane. Nekaj minut se razmeroma strmo vzpenjamo proti desni, nato pa nas oznake za Sv. Ano s cart track usmerijo ostro levo na še nekoliko bolj strmo pešpot. Sledi razmeroma strm vzpon, nato pa se po nekaj minutah pot položi in nas v nekaj nadaljnjih korakih pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi kratka pot, ki vodi k bližnji razgledni točki.
Od razgledišča se vrnemo na omenjeno razpotje, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane. Sledi kratko prečenje, nato pa se nam z leve priključi pot iz naselja Struge, nekaj korakov naprej pa se v desno odcepi pot na vrh Sten Sv. Ane (naravnost Koča pri sv. Ani na Mali gori).
Od razpotja sledi še minuto hoda in dosežemo vrh, na katerem se nahaja geodetski stolp.
Z vrha se spustimo nekaj 10 korakov do zadnjega razpotja, od tam pa nadaljujemo v smeri Sv. Ane, po poti, ki se postopoma prične lahkotno spuščati. Pot se počasi razširi v cart track, po katerem v dobrih 10 minutah prispemo do Koče pri sv. Ani na Mali gori.
Za lep razgled se je vredno sprehoditi še do bližnje cerkvice, od koder se odpre pogled proti Ribnici in Veliki gori.
Dule - Kamen vrh 45 minut, Kamen vrh - Grmada 1:15, Grmada - Stene sv. Ane 2:20, Stene sv. Ane - Koča pri sv. Ani na Mali gori 15 minut.
zemljovid puta - Koča pri Sveti Ani on Mala gora
On the way: Kamen vrh (783m), Grmada na Mali gori (887m), Stene svete Ane (964m)
We recommend: trips from the same starting point, similar trips, panorama, Inscription book
Pictures:
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora1
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora2
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora3
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora4
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora5
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora6
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora7
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora8
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora9
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora10
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora11
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora12
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora13
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora14
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora15
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora16
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora17
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora18
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora19
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora20
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora21
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora22
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora23
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora24
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora25
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora26
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora27
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora28
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora29
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora30
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora31
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora32
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora33
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora34
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora35
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora36
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora37
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora38
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora39
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora40
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora41
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora42
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora43
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora44
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora45
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora46
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora47
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora48
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora49
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora50
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora51
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora52
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora53
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora54
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora55
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora56
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora57
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora58
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora59
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora60
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora61
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora62
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora63
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora64
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora65
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora66
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora67
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora68
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora69
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora70
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora71
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora72
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora73
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora74
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora75
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora76
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora77
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora78
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora79
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora80
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora81
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora82
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora83
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora84
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora85
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora86
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora87
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora88
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora89
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora90
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora91
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora92
Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora93
Discussion about the trail Dule - Koča pri Sveti Ani on Mala gora (via Grmada)
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Terms of use, Cookies