Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dvor - Kucelj above Polhov Gradec - on marked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Dvor - Kucelj above Polhov Gradec (on marked path)

 
Starting point: Dvor (345 m)
Destination: Kucelj above Polhov Gradec (705 m)
Path name: on marked path
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 360 m
Altitude difference (by path): 360 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 2649
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 38
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Dobrovo pri Ljubljani, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Polhovega Gradca. Ko prispemo v naselje Dvor, smo na začetku opisane poti, ki se prične v bližini cerkve.
b) Z ljubljanske obvoznice ali gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Ljubljana (Podutik), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu predelu Ljubljane ter dalje proti Dobrovi. Za Prevalom, kjer se v desno odcepi cesta proti Toškemu Čelu, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer dosežemo glavno cesto Dobrova - Polhov Gradec. Omenjeni cesti sledimo desno v smeri Polhovega Gradca, mi pa glavni cesti sledimo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pot.
c) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Ko prispemo v Dvor smo na začetku opisane poti, ki se začne v bližini cerkve.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Horjula. Iz Horjula nadaljujemo proti Ljubljani, a le do naselja Zaklanec, saj tam opazimo oznake za Polhov Gradec, ki nas usmerijo levo. Ko po nekaj kilometrih dosežemo cesto Dobrova - Polhov Gradec ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pešpot.

Path description (Slovenian language):

Sredi naselja Dvor, točneje v bližini obeh cerkva, opazimo dva označena začetka poti, ki vodita proti Grmadi. Eno planinsko smerno tablo opazimo tik ob cerkvi, drugo pa nekoliko stran, ob koritu z vodo.
Izberemo tisto pot, ki se začne pri koritu, smerno tablico pa opazimo na bližnjem drevesu ob lokalni cesti. Po ožji asfaltni cesti se vzpenjamo do levega ovinka, tu pa nadaljujemo desno, na sicer v nadaljevanju nekaj časa neoznačeno, a dobro uhojeno stezico (če nadaljujemo po cesti, se po nekaj minutah priključimo na pot, ki se prične neposredno ob cerkvi v Dvoru). Pot, ki se nadaljuje skozi gozd kmalu zavije levo, nato pa se vzpenja do nekaj minut oddaljenega kolovoza, kjer dosežemo markiran kolovoz (ko stopimo na kolovoz dosežemo markirano pot, ki se začne ob cerkvi). Kolovozu kratek čas sledimo v desno, nato pa nas markacije povedejo levo na razmeroma strmo stezico. Pot se nadaljuje po večinoma z bori poraščenem grebenu, nam pa se, kljub temu, da pot poteka skozi gozd, nekajkrat odprejo lepi razgledi. Enkrat se nam odpre pogled proti Krimu, drugič proti Korenu, spet tretjič na bližnje griče...
Višje, z nekakšnega predvrha, katerega lahko tudi obidemo po desni strani po dobro uhojeni stezi, sledi kratek spust, nato pa se ponovno pričnemo vzpenjati. Pot naprej nas vodi mimo ustja široke in krušljive grape, kjer se v desno odcepi kratka stezica k nekakšni razgledni točki, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki preide v manjšo dolinico. Nekaj minut se lahkotno vzpenjamo po dolinici, nato pa za manjšim prevalom stopimo iz gozda na večjo jaso oz. travnik, kjer zapustimo markirano pot proti Grmadi (od tu, pa do vrha bomo nadaljevali po nemarkirani stezici).
Markirana pot proti Grmadi se nadaljuje naravnost ter vodi mimo bližnje lovske opazovalnice, mi pa nadaljujemo levo, čez travnik, po sprva povsem nevidni stezici. Že po nekaj metrih ujamemo nekakšno stezico (pot, ki vodi iz Polhovega Gradca, mimo Planinskega doma na Ravneku), mi pa ji sledimo levo v gozd.
Še preden stopimo v gozd, pa se je vredno malo ustaviti in pogledati malo naokoli, saj razgled seže od Blegoša do Julijskih Alp ter seveda do bližnje Grmade. Ko stopimo v gozd (tu na levi strani opazimo še en kolovoz - v opisu nemarkirana pot iz Dvora), se pot zmerno vzpne skozi deloma borov gozdič, nato pa se gozd razredči in že stopimo na vrh Kuclja, od koder se odpre lep pogled na del Kamniško Savinjskih Alp.
Če želimo še nekaj razgleda proti jugu in zahodu pa z vrha nadaljujemo po stezici, ki se prične lahkotno spuščati proti jugu, po njej pa v minuti ali dveh prispemo do lepe razgledne točke, kjer se nahaja tudi manjša klopca.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing