Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Dvor - Kucelj above Polhov Gradec - on unmarked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Dvor - Kucelj above Polhov Gradec (on unmarked path)

 
Starting point: Dvor (345 m)
Destination: Kucelj above Polhov Gradec (705 m)
Path name: on unmarked path
Time of walking: 1 h
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 360 m
Altitude difference (by path): 360 m
Map: Ljubljana - okolica 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Views: 939
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 46
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Dobrovo pri Ljubljani, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Polhovega Gradca. Ko prispemo v naselje Dvor, smo na začetku opisane poti, ki se prične v bližini cerkve.
b) Z ljubljanske obvoznice ali gorenjske avtoceste se usmerimo na izvoz Ljubljana (Podutik), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu predelu Ljubljane ter dalje proti Dobrovi. Za Prevalom, kjer se v desno odcepi cesta proti Toškemu Čelu, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do mesta, kjer dosežemo glavno cesto Dobrova - Polhov Gradec. Omenjeni cesti sledimo desno v smeri Polhovega Gradca, mi pa glavni cesti sledimo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pot.
c) Zapeljemo se v Polhov Gradec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ljubljani. Ko prispemo v Dvor smo na začetku opisane poti, ki se začne v bližini cerkve.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Horjula. Iz Horjula nadaljujemo proti Ljubljani, a le do naselja Zaklanec, saj tam opazimo oznake za Polhov Gradec, ki nas usmerijo levo. Ko po nekaj kilometrih dosežemo cesto Dobrova - Polhov Gradec ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do naselja Dvor, kjer se začne opisana pešpot.

Path description (Slovenian language):

Od mesta, kjer smo parkirali, se najprej sprehodimo do cerkve, kjer opazimo oznake za Grmado. Pot nas najprej vodi ob obzidju, nato pa se vzpne ob robu travnika. Na vrhu travnika stopimo na širši kolovoz, kjer se nam z desne priključi še pot, ki se prične pri bližnjem vodnjaku. Nadaljujemo naravnost, po kolovozu, ki gre v gozd in s katerega se kmalu v desno odcepi markirana pešpot, ki vodi na Grmado.
Nadaljujemo po kolovozu, le ta pa se kmalu razcepi na dva dela. Ponovno nadaljujemo naravnost (desnemu kolovozu se kmalu priključi markirana pot), tokrat po kolovozu, ki se nadaljuje blizu manjšega potočka, vodi pa nas tudi mimo manjšega studenčka. Bližnje vodno zajetje obidemo po desni strani, po uhojeni, a nemarkirani stezici, ki se višje vrne na kolovoz, mi pa po njem hodimo do manjšega prevala, kjer se v desno odcepi lepo sledljiva in uhojena stezica.
Nadaljujemo po gozdni poti, ki zavije nekoliko v desno ter že kmalu preči poraščen hudourniški graben. Kratek čas se vzpenjamo nekoliko nad hudournikom, nato pa pot zavije desno ter se prečno vzpne čez strmo in deloma tudi razgledno pobočje. Za strmim pobočjem se pot vrne v strnjen gozd, nato pa na neizrazitem grebenu zavije levo ter postopoma preide na desno stran grebena. Sledi lahkoten prečni vzpon, ki poteka po kolovozu, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje iz gozda na zgornji del večje jase.
Tu, od koder se nam odpre nekaj razgleda, se nam z desne priključi še opisana "markirana" pot iz Dvora in še ena pot iz Polhovega Gradca.
Nadaljujemo levo po poti, ki se vrne v gozd, nato pa se gozd razredči in že stopimo na vrh Kuclja, od koder se odpre lep pogled na del Kamniško Savinjskih Alp.
Če želimo še nekaj razgleda proti jugu in zahodu pa z vrha nadaljujemo po stezici, ki se prične lahkotno spuščati proti jugu, po njej pa v minuti ali dveh prispemo do lepe razgledne točke, kjer se nahaja tudi manjša klopca.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).

Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec dvor - Kucelj above Polhov Gradec
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing