Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)

 
Starting point: Govejk (710 m)
Destination: Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) (744 m)
Path name: -
Time of walking: 0 h 40 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 34 m
Altitude difference (by path): 100 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 1915
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 23
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kake 2 km naprej pa še do naselja Govejk. Parkiramo na primernem mestu, ob manjšem prevalu, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča kratek čas nadaljujemo po glavni cesti proti Ledinskemu Razpotju, nato pa nadaljujemo levo v smeri naselja Vrsnik. Pot naprej nas v rahlem vzponu vodi po asfaltirani lokalni cesti, s katere se nam odpira nekaj razgleda na okoliško hribovje. Višje se cesta položi, mi pa na manjšem križišču nadaljujemo rahlo levo po markirani cesti. V nadaljevanju na desni že vidimo cerkev sv. Tomaža, mi pa po markirani cesti hodimo še nekaj minut, oz. do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Rahlo levo poteka markirana cesta, ki vodi dalje proti Žirem, mi pa nadaljujemo rahlo desno po nemarkirani cesti, katera se postopoma obrača še bolj v desno. Na prvem križišču nadaljujemo ostro levo ter nekoliko navzdol, nato pa malo naprej pri kapelici desno na makadamsko cesto, katera se prične vzpenjati preko vse bolj razglednih senožeti. Na manjšem razpotju, katerega dosežemo na delu, kjer se vse slabša cesta nekoliko položi, nadaljujemo rahlo desno ter pot nadaljujemo po kolovozu, po katerem v dveh, treh minutah nadaljnje hoje prispemo do cerkvice sv. Tomaža, od katere se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

On the way: Gornji Vrsnik (715m)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi) govejk - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing