Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Kosmačev preval - Lengarjeva glava -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Julian Alpslengarjeva glava / Kosmačev preval - Lengarjeva glava
  

Kosmačev preval - Lengarjeva glava

 
Starting point: Kosmačev preval (847 m)
Destination: Lengarjeva glava (1498 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 651 m
Altitude difference (by path): 870 m
Map: Triglav 1:25.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 3431
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 39
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Jesenice - zahod (Hrušica) ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Kranjske Gore. Nekoliko pred krajem Dovje, pa zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Mojstrane ter dolin Vrata, Kot in Krma. Še preden prečimo Triglavsko Bistrico, nas oznake za Radovno, Kot in Krmo usmerijo levo na nekoliko ožjo cesto, ki se vzpne mimo nekaj hiš. Cesta se nad krajem Mojstrana prične strmeje vzpenjati ter nas mimo table TNP pripelje na Kosmačev preval, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Kot. Tu parkiramo na primernem mestu ob križišču.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na kolovoz, ki v rahlem vzponu poteka vzporedno s cesto. Na začetku nadaljujemo po desnem kolovozu, po dveh minutah hoje pa se levo odcepi še en kolovoz na katerega se usmerimo. Na razpotjih so tudi postavljeni možici, ki nam pomagajo pri orientaciji. Naprej se kolovoz vzpenja po pobočju naravnost navzgor in se kasneje spremeni v peš pot, ki se začne strmo vzpenjati. Pot je slabo vidna, so nam pa v pomoč manjši možici. Pot se nato obrne nekoliko desno in nas pripelje na neizrazit grebenček. Tu se pot obrne levo in sledi temu grebenčku naravnost navzgor. Pot nas kmalu z grebena pripelje na strma pobočja in se v ključih vzpenja do glavnega grebena. Tu se pot še enkrat obrne levo in se še naprej vzpenja skozi gozd. Strmina nato za krajši čas popusti, a se pot kmalu spet strmo vzpne. Zadnji del poti proti bivaku poteka večinoma po pobočjih nad dolino Vrata ali po grebenu. Pot se nato zravna in na desni strani zagledamo manjšo hiško. To je bivak na Črni gori.
Od bivaka nadaljujemo po grebenu in se sprva rahlo spustimo. V nadaljevanju nato dolgo časa hodimo po grebenu skozi gozd in se večkrat vzpnemo in nekoliko spustimo. Pri tem se vzpnemo tudi na nekaj manj znanih vrhov in sicer na Predelov vrh, Nizko dolino in nato še na Lengarjevo glavo, kjer je tudi razgledna točka, s katere se nam prvič odpre razgled proti vzhodu. Pred tem smo namreč ves čas hodili skozi gozd in je bil razgled zato zelo omejen.

On the way: Pri Turnih (1349m), Črna gora (1350m), Predelov vrh (1460m), Nizka dolina (1357m)
Trip can be prolonged to next destinations: Požar (30 min), Rušnata Mlinarica (1 h 45 min), Požgana Mlinarica (2 h 45 min)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point,
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava kosmacev_preval - Lengarjeva glava
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing