Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Libinjska kosa - Sveto brdo -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Velebitsveto brdo / Libinjska kosa - Sveto brdo
  

Libinjska kosa - Sveto brdo

 
Starting point: Libinjska kosa (908 m)
Destination: Sveto brdo (1751 m)
Path name: -
Time of walking: 3 h 20 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: easily
Altitude difference: 843 m
Altitude difference (by path): 843 m
Map: Smand NP Paklenica 1:25000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons
Author: el_mano
Views: 1200
Trip rating: 2 votes
Number of pictures: 26
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Avtocesto A1 (Zagreb – Ploče) zapustimo na izvozu Maslenica ter se usmerimo proti Starigradu Paklenica. Za naseljem Rovanjska smo pozorni kajti na ostrem levem ovinku (manjši zaliv), pred naseljem Modrič zavijemo desno na ozko asfaltirano cesto, ki se dokaj strmo vzpenja. Čez približno 1,5 km pridemo na širše križišče kjer zavijemo levo na makadamsko cesto (sledimo oznaki za Sv. Ivan). Čez 600 m se odcepi pot na levo mi pa nadaljujemo naravnost oz. desno. Cesta je razgledna in se postopno vzpenja. Z izjemo prečnih kanalov, ki jih je vdolbla voda je makadam dobro prevozen za vsa vozila ter mu sledimo približno 10 km do naslednjega križišča oz. izhodišča (Libinjska kosa 908 m). Tu bi lahko zavili levo vendar je za osebna vozila makadamska cesta naprej bistveno slabše prevozna, zato je priporočljivo parkirati na primernem mestu na križišču, kar nam podaljša pot za ca. 20 min.

Path description (Slovenian language):

Z Libinjske kose se usmerimo levo v smeri Sv. Ivan. Po makadamski cesti/kolovozu hodimo približno 20 min ter se spustimo do planote Malo Libinje. Pri razvalinah in pastirskem zavetišču se priključimo planinski poti iz Modriča. Tabela in markacije nas usmerijo desno. Po travnatem in skalnatem terenu obidemo nekaj vrtač dokler ne pridemo do večjega ravnega pašnika (Lički doci) kjer so tudi razvaline kapelice Sv. Ivan. Tik pred kapelico so tudi smerokazi, kjer zavijemo levo v smeri Vlaški grad in Sv. brdo (desno je pot za Sv. brdo preko Dušice). Ko prečkamo pašnik se pot prične rahlo vzpenjati po obronkih Debelega brda skozi tipičen kraški teren travnikov in skal. Z desne strani opazimo tudi izvir pitne vode. Pot ves čas rahlo zavija v levo, mestoma se strmeje vzpenja vse do prelaza Vlaški grad 1280 m. Tu je tudi križišče poti, levo vrh Vlaški grad (20 min), naravnost bivak Vlaški grad (trenutno se obnavlja ter ni v funkciji – 6/2018), mi pa se usmerimo desno na pobočje Sijaseta v smeri Vaganskega vrha in Sv. brda. Tu pot postane bolj strma ter nas v približno pol ure pripelje do naslednjega prelaza, kjer se usmerimo desno (levo Vaganski vrh). Pot nato poteka po travnikih in ruševju ter se tudi nekoliko spusti. Kmalu pridemo na pobočje Sv. brda kjer se pot ponovno prične vzpenjati ter nas v naslednje pol ure pripelje na razgleden vrh. Sestopimo po isti poti ali preko Dušic.

Glede na to da pot ves čas poteka po prisojni strani ter da sence skoraj ni (izjema Vlaški grad), je predvsem v poletnih mesecih potrebna dobra zaščita pred soncem, ali pa se na pot odpravimo dovolj zgodaj.

Libinjska kosa - Malo libinje 0:20, Malo Libinje - Vlaški grad 1:30, Vlaški grad - Sv. brdo 1:30.

On the way: Sv. Ivan (830m), Vlaški grad (1280m)
Recommended: similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo libinjska_kosa - Sveto brdo
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing