Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ljubelj - Begunjščica - Zeleniška smer

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksbegunjščica / Ljubelj - Begunjščica
  

Ljubelj - Begunjščica (Zeleniška smer)

 
Starting point: Ljubelj (1058 m)
Destination: Begunjščica (2060 m)
Path name: Zeleniška smer
Time of walking: 2 h 30 min
Difficulty: rock climbing ascent
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 1002 m
Altitude difference (by path): 1002 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): helmet, ice axe, crampons
Author: JusAvgustin
Views: 12778
Trip rating: 5 votes
Number of pictures: 10
Number of comments: 1
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači.
Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici. V času obratovanja smučarske proge je hoja po smučišču prepovedana. Takrat uporabimo zimsko pot, ki poteka po transportno reševalni cesti.
Od Doma na Zelenici se usmerimo na južno stran proti severni steni Begunjščice. Najbolje je slediti krožni poti, ki z Zelenice pelje na Roblekov dom pod Begunjščico. Na prikladnem mestu, približno 20 minut od Doma na Zelenici pa zavijemo strmo navzgor proti severni steni Begunjščice. Smer poteka po grapi, vrinjeni med dva vrhova SZ grebena. Težavnost je odvisna od količine zapadlega snega, tako nas ob neugodnih snežnih razmerah v smeri pričakajo vsaj štirje krajši skalni skoki.
Smer se začne po nekakšnem kaminu/zajedi, ki razi smer do prvega snežišča v grapi. Od prvega sidrišča (klina v skali) je v dobrih razmerah možen direkten prehod čez skok naprej v grapo, v primeru slabih razmer pa skok obplezamo po desni strani in s prečko nadaljujemo naprej v grapo. Nad tem skokom nas nadaljevanje grape pripelje do naslednjega sidrišča (klina v skali). V dobrih razmerah in zalitem skoku ni posebnih težav, če pa je skok kopen je pa to najtežje mesto v smeri (IV+ 4m) in ga je potrebno preplezati tudi po skali. Za tem skokom je glavnih težav konec in strma grapa nas v dveh raztežajih pripelje na SZ greben Begunjščice.
Od tam imamo več možnosti-ali po grapi na SZ greben nazaj k vstopu in posledično v dolino, ali pa naprej po SZ grebenu na Veliki vrh Begunjščice. Z velikega vrha lahko sestopimo po Centralni grapi ali grapi Y nazaj k izhodišču. Čeprav je smer dolga samo 200 m je ni za podcenjevati saj lahko sicer sproščeno plezanje hitro začini kopen skalni skok. Sidrišča so opremljena, priporočljivo je vmesno varovanje. V smer se ne odpravljajte po sneženju saj je smer ena velika plaznica!
Obilo užitkov ob plezanju in ne pozabite na varnost!

Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica ljubelj - Begunjščica
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing