Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Ljubelj - Dom na Zelenici - border guard path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksdom na zelenici / Ljubelj - Dom na Zelenici
  

Ljubelj - Dom na Zelenici (border guard path)

 
Starting point: Ljubelj (1058 m)
Destination: Dom na Zelenici (1536 m)
Path name: border guard path
Time of walking: 1 h 30 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 478 m
Altitude difference (by path): 485 m
Map: Karavanke 1:50.000 - osrednji del
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 2060
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 34
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Zapeljemo se do MP Ljubelj, kjer pred predorom zavijemo levo proti Zelenici, nato pa parkiramo na parkirišču za trgovino Kompas shop.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po servisni cesti, ki se vzpne do spodnje postaje nekdanje enosedežnice Zelenica I, mi pa po strmi servisni cesti nadaljujemo po smučarski progi. Po krajšem vzponu bomo na desni opazili dobro vidno stezo in malo naprej ob njej še tablico "fair play", kar pomeni, da si stezo delimo tako planinci kot kolesarji. Po krajšem vzponu pot preide v gozd, kjer zavije levo, nato pa se nadaljuje po pobočjih Ljubeljščice. V nadaljevanju prečimo večji hudournik, od koder se nam odpre lep pogled proti Begunjščici, nato pa skozi gozd še večje število manjših grap, kjer pa prehodi niso zahtevni. Višje stopimo iz gozda in nekaj 10 korakov naprej še na servisno cesto.
Po cesti se vzpnemo mimo Jančmanovega kota (klop in miza z lepim razgledom), nato pa po nekaj 10 metrih nadaljujemo ostro desno, na pot, ki se najprej prečno vzpne proti desni, nato pa zavije levo ter preči pobočja proti levi. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo nad servisno cesto, nato pa prečimo še nekoliko bolj strmo grapo in manjšo plazovino, s katere se nam odpre lep razgled proti okoliškim goram. Za razglednim prečenjem se pot vrne v gozd ter se še nekaj minut prečno vzpenja po pobočjih Spodnjega Plota, višje pa prečimo še staro smučarsko progo. Za "smučiščem" nas pot vodi še skozi pas gozda, nato pa se v minuti ali dveh spustimo do Planinskega doma na Zelenici.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (maj).

Trip can be prolonged to next destinations: Koča pri izviru Završnice (10 min), Roblekov dom na Begunjščici (1 h 50 min), Klagenfurter Hutte/Celovška koča (2 h 40 min), Spodnji Plot (15 min), Vrh Ljubeljščice (Triangel) (20 min), Na Možeh (45 min), Srednji vrh (above Završnica) (1 h 10 min), Žleb (Suho ruševje) (1 h 10 min), Srednja peč (2 h 35 min), Bielschitza/Svačica (2 h 50 min), Pautz/Zelenjak (1 h 25 min), Selenitza/Palec (1 h 30 min), Begunjščica (2 h 20 min), Prešernova koča na Stolu (3 h 15 min), Vertatscha/Vrtača (2 h), Hochstuhl/Stol (3 h 20 min)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici ljubelj - Dom na Zelenici
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing