Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Medvodje - Stegovnik - via Pri lojtri

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawanksstegovnik / Medvodje - Stegovnik
  

Medvodje - Stegovnik (via Pri lojtri)

 
Starting point: Medvodje (898 m)
Destination: Stegovnik (1692 m)
Path name: via Pri lojtri
Time of walking: 2 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way, partly demanding marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 794 m
Altitude difference (by path): 800 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 6609
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 42
Number of comments: 2
Access to starting point (Slovenian language):

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Podnart (Ljubelj), nato pa z vožnjo nadaljujemo po hitri cesti proti Ljubelju in Tržiču. Ko se hitra cesta konča, bomo na desni strani opazili črpalko, pred katero zavijemo desno navzdol proti Tržiču. Naprej se peljemo skozi Tržič, mi pa ožji cesti sledimo proti Dovžanovi soteski in nato skozi vasi Dolina in Jelendol do zaselka Medvodje. Tu v prvem križišču nadaljujemo desno v smeri Stegovniškega slapu (levo Košutnik in planina Dolga njiva), v drugem križišču pa levo ob reki Tržiški Bistrici (desno Stegovniški slap). Naprej se zložno vzpenjamo ob zgornjem toku Tržiške Bistrice, mi pa cesti sledimo do označenega parkirišča, kjer parkiramo.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča nadaljujemo po zložni cesti, ki se vzpenja ob reki Tržiška Bistrica. Že kmalu pa prispemo do rampe, za katero stopimo na neoznačeno križišče. Tu nadaljujemo po desni cesti, ki se prične vzpenjati ob potoku Fevča, le tega pa zapustimo na prvem ostrem desnem ovinku. S ceste, ki postane nekoliko bolj strma, se nam prehodno odpre nekaj razgleda na Košutnikov turn, nato pa zavije v levo ter preči pas gozda. Cesta nas nato ob pogledu na Dobrčo in bližnji Stegovnik, pripelje do naslednjega križišče, kjer nadaljujemo naravnost (desna cesta obkroži bližnji Bukov vrh). Še naprej hodimo po cesti ter po nekaj minutah prispemo na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo levo (naravnost povezovalna cesta, ki vodi proti pobočjem pod Konjščico, desna cesta pa obkroži Bukov vrh) po postopoma vse bolj razgledni cesti, ki preči pobočja proti levi. V naslednjem križišču nadaljujemo ostro desno ter se skozi gozd vzpnemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo levo. Cesta nato postane nekoliko bolj strma, mi pa po njej hodimo do druge izravnave oz. razširitve. Tu se rahlo v desno odcepi neoznačen kolovoz, po katerem se pričnemo strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah, širok kolovoz zavije nekoliko v levo, mi pa na tem mestu izberemo desnega, sprva nekoliko slabše sledljivega. Višje na nekaj razpotjih izberemo leve smeri ter se po vse slabši stezi vzpnemo na sedlo Pri lojtri, kjer dosežemo markirano pot z Jezerskega.
Tu nadaljujemo desno v smeri Stegovnika (rahlo desno Javornik, ostro levo planina Brsnina, rahlo levo Jezersko) po poti, ki se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Naprej zelo strma pot, ki je predvsem v mokrem nevarna za zdrs in ki se nadaljuje ob propadajoči žičnati ograji, pa nas skozi vse bolj redek gozd, pripelje na glavni greben Stegovnika. Tu se pot za krajši čas grebenu umakne na desno stran, kjer s pomočjo jeklenice prečimo izpostavljeno polico. Pot se nato vrne na greben, kateremu ob vse lepših razgledih sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje.

On the way: Pri lojtri (1486m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik medvodje - Stegovnik
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing