Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Mežica - Koča na Pikovem - via saddle Vrh šteng

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Karawankskoča na pikovem / Mežica - Koča na Pikovem
  

Mežica - Koča na Pikovem (via saddle Vrh šteng)

 
Starting point: Mežica (495 m)
Destination: Koča na Pikovem (992 m)
Path name: via saddle Vrh šteng
Time of walking: 2 h 15 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 497 m
Altitude difference (by path): 575 m
Map: Koroška 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 298
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 49
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

Iz Črne na Koroškem ali z Raven na Koroškem, oz. preko mejnega prehoda Holmec ali Mežica, se zapeljemo v središče Mežice, kjer parkiramo na parkirišču ob Trgu svobode.

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča se usmerimo na enosmerno cesto, ki po levi strani obide župnijsko cerkev sv. Jakoba. Ob cesti, po kateri hodimo že hitro opazimo prve markacije, na križiščih pa sledimo oznakam za Peco oz. markacijam. Za prečenjem potoka Šumec, zapustimo cesto in preko manjšega lesenega mostička nadaljujemo rahlo desno v gozd. Sledi kratek vzpon skozi gozd, nato pa dosežemo makadamsko cesto, po kateri se vzpnemo do konca leve serpentine. Za serpentino se vzpnemo skozi pas gozda, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob robu gozda. Na delu, kjer se vzpenjamo ob robu gozda so markacije redke, oz. jih nekaj časa ni, ko pa se pot vrne v gozd, se vrnejo tudi markacije.
Višje dosežemo manjši zaselek, kjer nas pot vodi mimo korita z vodo, mi pa se po cesti vzpnemo do trase nekdanjega smučišča. Tu nas markacije usmerijo levo na smučarsko progo, po kateri se nato ob lepih razgledih vzpenjamo. Višje nas pot prehodno popelje v gozd, nato pa se vrne na smučišče, katerega pa le malo naprej dokončno zapustimo.
Nadaljujemo desno na kolovoz, ki preide v gozd, v nadaljevanju pa se prečno vzpenjamo proti desni. Nekaj časa se vzpenjamo po takšni poti, nato pa dosežemo preval Vrh šteng, kjer je označeno razpotje in primeren prostor za krajši počitek.
Z Vrha šteng nadaljujemo levo v smeri Koče na Pikovem (rahlo desno Jakobe, ostro desno Mežica po cesti) ter pot nadaljujemo po cesti, ki se prične lahkotno spuščati proti Podpeci. Po nekaj minutah spusta zapustimo cesto proti Podpeci in nadaljujemo levo na markirano pot. V nadaljevanju še kratek čas prečimo pobočja Jesenika, nato pa nekaj časa hodimo ob zgornjem robu razglednega travnika, s katerega se nam odpre lep pogled proti Raduhi in Peci. Malo naprej se pot vrne v gozd in z leve se nam priključi pot iz Mežice z izhodiščem pri pokopališču Mirje, nekoliko naprej pa še pot skozi Junčarjevo grapo. V obeh primerih nadaljujemo v smeri Koče na Pikovem ter se skozi gozd vzpnemo do lesenega križa, ob katerem se nahaja že precej stara klop.
Nadaljujemo naravnost (levo Pikov vrh) ter se postopoma pričnemo spuščati. Na delu, ko stopimo iz gozda, se v levo odcepi še ena pot na Pikov vrh, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnje domačije Pik, po kateri je bližnja okolica dobila ime. Sledi še nekaj minut hoje po cesti, s katere se nam sprva odpre nekaj razgleda v smeri Pece, nato pa skozi gozd dosežemo cerkev sv. Helene, za katero se nahaja Koča na Pikovem.
Mežica - Vrh šteng 1:30, Vrh šteng - Koča na Pikovem 45 minut.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (april in maj).

On the way: Vrh šteng (1030m), Sveta Helena (992m)
Trip can be prolonged to next destinations: Pikov vrh, Veliki vrh (above Mežiška dolina)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem mezica - Koča na Pikovem
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing