Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) - on marked path

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (on marked path)

 
Starting point: Nemilje (505 m)
Destination: Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) (831 m)
Path name: on marked path
Time of walking: 0 h 50 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 326 m
Altitude difference (by path): 340 m
Map: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 3560
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 26
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Zapeljemo se v Kranj, nato pa sledimo oznakam za Besnico (odcep s stare ceste Ljubljana - Kranj je pred mostom preko reke Save, oz. za mostom če prihajamo iz smeri Kranja). V nadaljevanju se peljemo skozi Spodnjo in Zgornjo Besnico ter Njivico. Še nekoliko naprej prispemo v Nemilje, kjer iz križišča ob gostilni Na Razpokah nadaljujemo desno v smeri krope in Dražgoš, nato pa gremo za avtobusno postajo desno na makadamsko cesto v smeri Jamnika in Bele peči. Od križišča se peljemo še približno 200 m in nato parkiramo na urejenem parkirišču na levi strani ceste.
b) Iz Železnikov se zapeljemo v Dražgoše, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kropi. Sledi prečna vožnja po pobočjih Jelovice, nato pa prispemo do križišča, kjer se ostro v desno odcepi cesta proti Kranju (odcep za Kranj je le iz nasprotne smeri). Tu nadaljujemo ostro desno (če je ovinek preoster je kakih 50 metrov naprej urejeno obračališče), nato pa se spustimo v Podblico in še naprej do naselja Nemilje. Ko prispemo v Nemilje gremo pred avtobusno postajo in še pred gostilno Na Razpokah levo na makadamsko cesto, ob kateri so oznake za Jamnik in Belo peč. Od križišča se peljemo še približno 200 m in nato parkiramo na urejenem parkirišču na levi strani ceste.

Path description (Slovenian language):

Na koncu parkirišča nas oznake za Jamnik in Belo peč usmerijo desno, kjer preko mostu prečimo potok Potoščica. Za mostom cesta zavije levo, le malo naprej pa zavije ostro desno. Z desnega ovinka nadaljujemo naravnost na kolovoz, ob katerem so tudi oznake za Jamnik. Po kolovozu, ki nam nudi nekaj razgleda, se v nekaj minutah vzpnemo na greben, kjer se pot položi, mi pa na nekaj manjših razpotjih sledimo občasnim markacijam. Višje se pot grebenu umakne desno na pobočje, za manjšim prevalom pa se prehodno spustimo do druge poti iz vasice Nemilje, ki pa ni markirana.
Nadaljujemo naravnost ter s potjo nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno do zmerno vzpenja, le občasno se vzpnemo preko krajšega strmejšega dela. Višje se nam z desne priključi še pot iz naselja Njivica, mi pa nadaljujemo prečni vzpon proti levi. Ko se malo naprej ostro v desno odcepi kolovoz nadaljujemo po njem, le ta pa nas dokaj zložno vodi mimo dveh že od nekoliko nižje vidnih kozolcev. Sledi nekaj prečnega vzpona in dosežemo vzhodni greben Jamnika, kjer se nam z desne priključi še pot iz Rovt. Tu nadaljujemo ostro levo ter s potjo nadaljujemo po vedno bolj razglednem kolovozu, ki nas vodi levo od cerkve. Ko že prispemo na drugo stran cerkve pa gremo ostro desno in se v nekaj korakih sprehodimo do cerkve sv. Primoža in Felicijana na Jamniku.
Opis in slike se nanašajo na stanje decembra 2020.

Trip can be prolonged to next destinations: Bela peč (Podbliška gora)
Recommended: panorama, similar trips, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik) nemilje - Sveti Primož in Felicijan (Jamnik)
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing