Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Povlje - Velika Poljana - by cart track

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
mountain ranges / Kamnik Savinja Alpsvelika poljana / Povlje - Velika Poljana
  

Povlje - Velika Poljana (by cart track)

 
Starting point: Povlje (710 m)
Destination: Velika Poljana (1410 m)
Path name: by cart track
Time of walking: 1 h 45 min
Difficulty: easy unmarked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 700 m
Altitude difference (by path): 700 m
Map: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): ice axe, crampons
Views: 1961
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 30
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".

Path description (Slovenian language):

Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki ob označenem razpotju zavije desno. Ko se po nekaj metrih na levi konča smrekov gozd, pa bomo le nekaj korakov naprej opazili začetek vlake, ki se začne vzpenjati po sprva zložnem pobočju. Kolovoz, ki nas vodi po pobočju, ki ga je leta 2014 prizadel močan žled, ima višje nekaj manjših razpotij, mi pa na vseh nadaljujemo naravnost oz. rahlo desno. Višje dosežemo markirano pot Povlje - planina Javornik, mi pa po njej hodimo le kratek čas, saj nato na prvem razpotju kolovozov nadaljujemo desno (tudi, če nadaljujemo naravnost se višje po markirani poti vrnemo na kolovoz). Kolovoz nato zavije levo ter se strmeje vzpne, preko sprva razglednega pobočja, s katerega se odpre lep pogled na Tolsti vrh. Nekoliko naprej, na mestu, kjer se nam odpre pogled proti Storžiču, kolovoz zavije še bolj v levo ter se nato prečno vzpenja. Med prečenjem prečkamo markirano pot Povlje - planina Javornik, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Velike Poljane.
V nadaljevanju se še nekaj časa prečno vzpenjamo, nato pa se nam najprej z leve priključi Dolenčeva pot iz vasi Povlje, kako minuto ali dve naprej, pa na desnem ovinku še pot iz Gorič, Zaloga in tudi še ena pot iz Povelj.
Nadaljujemo po kolovozu, ki kratek čas poteka po neizrazitem grebenu, kjer nas vodi mimo "druge okrepčevalnice". Malo naprej se s kolovoza odcepi markirana pot, mi pa po dobro vidnem kolovozu še nekaj minut hodimo skozi gozd, nato pa, ko prečimo pašno ograjo, pa še nekaj minut po nekoliko bolj razglednem travnatem pobočju Velike Poljane. Ko stopimo iz gozda pred seboj že zagledamo Kočo na Veliki Poljani, do katere nas loči le še nekaj minut vzpona.
opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).

Trip can be prolonged to next destinations: Krničarjeva koča na planini Javornik, Grebenc, Dom na Kališču, Storžič
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana povlje - Velika Poljana
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing