Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Prešnica - Hrpeljska gora -

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Prešnica - Hrpeljska gora

 
Starting point: Prešnica (480 m)
Destination: Hrpeljska gora (737 m)
Path name: -
Time of walking: 1 h 20 min
Difficulty: easy unmarked way, easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 257 m
Altitude difference (by path): 290 m
Map: Primorje in Kras 1:50.000
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter):
Views: 330
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 32
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Kozina, nato pa se peljemo po stari cesti proti Kopru. Ko po cesti prispemo pod viadukt avtoceste, pa zavijemo levo v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.
b) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kastelec, nato pa se peljemo po stari cesti v smeri Kozine. Cesta nas nato vodi mimo naselja Petrinje, približno 2 km za naseljem pa iz križišča pod viaduktom avtoceste nadaljujemo desno v smeri naselja Prešnica. V Prešnici opazimo prve markacije, mi pa skozi vas sledimo markacijam. V manjšem križišču v vasi gremo desno v smeri označenega parkirišča (naravnost markirana pot na Slavnik), do katerega imamo še slabih 500 m vožnje po ožji asfaltni cesti.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se vrnemo v Prešnico, nato pa iz križišča, kjer se v desno odcepi pot na Slavnik, v levo se nadaljuje glavna cesta, nadaljujemo naravnost navzgor, na ožjo cesto, ki se nadaljuje mimo kapelice, ki je vklesana v zid hiše. S ceste, ki se vzpne do zadnje hiše, se nam odpre lep pogled na spodnji del vasi s cerkvijo sv. Jedrt, mi pa od zadnje hiše nadaljujemo po kolovozu, nekoliko naprej pa se priključimo na drug kolovoz, po katerem se hitro vzpnemo do železniške proge. Dokaj prometno železniško progo previdno prečimo ter se na drugi strani še nekaj časa vzpenjamo po kolovozu. Višje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, na bližnjem križišču pa gremo levo v smeri lovske koče. Cesta postane nekoliko bolj strma, mi pa ji sledimo vse do lovskega doma pod Glavico.
Od lovskega doma se sprehodimo do bližnje širše makadamske ceste, kateri sledimo v smeri Slavnika in Koče pri Lipi. Po dobrih 10 minutah prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti (naravnost Slavnik), ki se komaj opazno spušča. Sledi krajši strm vzpon, nato pa se cesta prične spuščati, med spustom pa bomo prišli do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Hrpeljsko goro.
Vzpon nadaljujemo po markirani poti, ki se zmerno vzpenja skozi gozd, po njej pa v 10 minutah nadaljnje hoje prispemo na razgleden vrh.
Prešnica - lovski dom 45 minut, lovski dom - Hrpeljska gora 35 minut.

On the way: Hunting lodge below Glavica (610m)
Recommended: panorama, similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora presnica - Hrpeljska gora
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing