Mountaineering and Hiking

Mountaineering and Hiking


Prtovč - Planina Klom - via Razor

Register
user: password:  remember me 
Slovensko Hrvatski List of mountains Trip search
  

Prtovč - Planina Klom (via Razor)

 
Starting point: Prtovč (1011 m)
Destination: Planina Klom (1500 m)
Path name: via Razor
Time of walking: 1 h 35 min
Difficulty: easy marked way
Difficulty of skiing: no data
Altitude difference: 489 m
Altitude difference (by path): 525 m
Map: Škofjeloško in cerkljansko hribovje 1:50.00
Hiking equipment (summer):
Hiking equipment (winter): crampons, ice axe
Views: 1800
Trip rating: 1 votes
Number of pictures: 38
Number of comments: 0
Access to starting point (Slovenian language):

a) Najprej se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Železnikom. Ko prispemo v Železnike najprej v križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Kropi, Dražgošam in Rudnem, nadaljujemo naravnost, nato pa nekoliko za trgovino Mercator, oz. nasproti podjetja Niko d.o.o. nadaljujemo desno v smeri Podlonka in Prtovča. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati, mi pa v celoti asfaltni cesti sledimo do parkirišča na Prtovču, ki se nahaja v bližini cerkvice Marije Pomočnice.
b) Iz Cerknega, Podbrda ali Sorice se zapeljemo v zali Log, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Železnike zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Podlonka in Prtovča. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki se prične strmeje vzpenjati, mi pa v celoti asfaltni cesti sledimo do parkirišča na Prtovču, ki se nahaja v bližini cerkvice Marije Pomočnice.

Path description (Slovenian language):

S parkirišča se sprehodimo do začetka vasi, kjer v križišču ob spomeniku NOB nadaljujemo levo, nato pa na naslednjem križišču rahlo desno v smeri Ratitivca (pot čez razor). Nadaljujemo med hišami, nato pa nas pot popelje na kolovoz, po katerem se prečno vzpenjamo proti desni. Višje se nam z desne priključi še pot od Lovske koče na Toli, mi pa na razpotjih sledimo v smeri Ratitovca. V nadaljevanju se ponovno prečno vzpenjamo proti desni, pot pa nas prehodno popelje na novejšo gozdno cesto, katero nekoliko višje zapustimo in vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti. Malo višje se sledi nove ceste oz. kolovoza končajo, mi pa v zmernem vzponu prispemo iz gozda v krnico Razor, kjer je označeno razpotje.
Iz krnice nadaljujemo po desni poti v smeri Kosmatega vrha, planine Klom in Krekove koče čez Vratca (levo običajna pot do Krekove koče na Ratitovcu), po kateri se za kratek čas strmeje vzpnemo ter ob lepih razgledih hitro dosežemo preval Vratca, kjer nas kažipoti usmerijo rahlo desno v smeri planine Klom (levo Gladki vrh in Krekova koča, naravnost planina Pečana, ostro desno Kosmati vrh). Pot naprej nas vodi mimo bunkerja iz časa rapalske meje, nato pa skozi pas gozda dosežemo naslednjo novejšo cesto, katero dosežemo ravno pri pašni ograji, ki gre preko ceste. Cesti sledimo v levo, po njej pa hitro prispemo do naslednjega označenega razpotja, kjer se v desno odcepi še ena pot, ki vodi proti Kosmatemu vrhu (omenjene poti na večini zemljevidov ni vrisane), mi pa nadaljujemo levo na markirano pešpot oz. kolovoz v smeri planine Klom. Kratek čas nadaljujemo po kolovozu, nato pa nas markacije usmerijo levo na pešpot, po kateri se v rahlem, pozneje pa v zmernem spustu, spustimo do pastirske koče na planini Klom.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (julij).

Trip can be prolonged to next destinations: Krekova koča na Ratitovcu, Kosmati vrh (Ratitovec) (25 min), Gladki vrh (Ratitovec)
Recommended: similar trips, trips from the same starting point, trips with the same destination
Share:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit    Netlog
Pictures:
prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom prtovc - Planina Klom
Copyright © 2006-2015 Privacy Policy, Hribi.net, Mountaineering, Hiking, Trekking, Climbing